Rebecka och Ellinor har tagit examen från den främsta teaterskolan i New York

Rebecka Lundgren (Killander*)

Program/klass på Europaskolan Strängnäs:Artesprogrammet, klass Artes12.
Avgångsår: 2015.

*Killander är det efternamn Rebecka Lundgren använder sig av i USA och i sociala medier.

Ellinor Olinder

Program/klass på Europaskolan Strängnäs:Kemi/Fysikprogrammet, klass KF12.
Avgångsår: 2015.

En ny hemstad, vänner för livet och, inte minst, en unik examen. Det har numera före detta Europaeleverna Rebecka Lundgren (Killander) och Ellinor Olinder. De har nämligen tagit examen från en av världens främsta teaterskolor: The American Academy of Dramatic Arts i New York.

Robert Redford och Grace Kelly – det bara ett par av de stjärnor som tagit examen från AADA, The American Academy of Dramatic Arts. Det finns alltså minst sagt skäl till att skolan kallas ”Cradle to the Stars”.

Våren 2018 kan även två elever från Europaskolan Strängnäs visa upp examensbevis från denna skola. Det är Ellinor Olinder och Rebecka Lundgren (Killander*) som, efter många år med teaterintresse, fått denna möjlighet bland tusentals sökande.

Redan under gymnasietiden gick Rebecka och Ellinor flera teaterkurser, under sin tid på Europaskolan Strängnäs. Hos oss studerade Ellinor på Kemi/Fysikprogrammet medan Rebecka valde programmet Artes.

Det var år 2015 som de fick det glädjande beskedet att de kommit in på prestigefyllda AADA. Ett nästan overkligt besked och en dröm som blev sann! Men bakom antagningen ligger förstås stora talanger och även hårt arbete.

Efter två år på AADA har de nu gått klart sin utbildning, med sikte på en spännande framtid. Men hur var det då att studera i USA, att gå på denna kända skola och att få en helt ny hemstad?

Här nedan kan du läsa en intervju med Ellinor och Rebecka, som också delar med sig av tips och råd – både till dig som ska börja gymnasiet och till dig som själv drömmer om att studera i USA.


Intervju med Ellinor och Rebecka

Hej! Nu har ni bott två år i New York. Blev det som ni förväntat er? Positivt/negativt?

Ellinor:
– Jag kommer inte ihåg vad jag väntade mig, men jag kunde aldrig ha förväntat mig denna totala bergochdalbana som helt har förändrat mitt liv och gett mig en ny hemstad i New York där jag alltid kommer känna mig som hemma.

Rebecka:
– Jag håller med Ellinor. Hade ingen aning om vad jag kunde förvänta mig men jag minns att jag såg fram emot den personliga resa jag skulle komma att ha. Jag kunde ju inte veta vad den skulle innebära, men jag har alltid lärt mig något nytt varje gång jag varit hemifrån en längre tid.

Ni har gått på en av de främsta teaterskolorna i världen? Hur var det?

Ellinor:
– Det är inget jag tänkte på under skoltiden men när man blir påmind om det så är det såklart en otroligt häftig känsla och jag känner mig lyckligt lottad för den chansen jag har fått.

Rebecka:
– Håller med Ellinor.

Hur ser en vanlig dag ut på teaterskolan?

– Vi har lektioner mellan 08 och 22. Innan/mellan/efter lektioner möts man upp med sin scene-partner och repar med dem 1 timme om dagen, så gör man eget arbete från rörelse- och röst- lektioner för att hålla kropp och röst i form för scenen. Sen kanske man också lär in en kort scen eller monolog och tränar på några musikallåtar för en audition-lektion.

Vilka kulturella skillnader har ni mött och hur har ni hanterat dem?

Ellinor:
– Jag har träffat människor från massa olika länder och kulturer, både på skolan men också i min handbollsklubb (New York City Team Handball), och vad jag har märkt är att oberoende var vi alla är ifrån, vilket språk vi pratar, vilken religion vi är del av eller vilka traditioner vi har så har nästan alla jag mött liknande grundläggande värderingar och är mer lika än olika. En stor skillnad som jag har märkt dock är tillåtelsen att tro på sig själv och vara stolt över saker man gör här i USA, till skillnad mot “tro inte att du är något”-mentaliteten som ibland finns i Sverige.

Rebecka:
– En av de bästa sakerna med att ha gått på AADA är att det var en sån otrolig mix av kulturer, så jag har märkt en hel del skillnader mellan mig själv och andra. Och det jag märkt mest som är annorlunda här är att, som Ellinor sa, det finns en tillåtelse att vara precis den man är här. Jantelagen som styr oss hemma i Sverige, och i resten av Norden, har blivit väldigt tydlig för mig och jag jobbar hårt med att bryta ner det inom mig själv.

Var och hur bor ni i New York?

Ellinor:
– Jag har bott på skolans campus båda åren. Då delar jag rum med en annan och delar våning med tio ytterligare. Det kan vara otroligt roligt och mysigt att alltid ha någon hemma när man kommer hem från skolan och ha filmkvällar etc, men ibland vill man också bara vara för sig själv ett tag och då brukar jag gå på promenader.

Rebecka:
– Första året bodde jag i studentkorridoren som skolan hade precis bredvid skolbyggnaden, i Midtown. Det här senaste året har jag delat en lägenhet med två kompisar i Harlem.

Vad gör ni helst en ledig dag i New York?

Ellinor:
– Jag går mycket på promenader vilket är mitt hetaste tips för någon som kommer till New York första gången. Jag har sett samma byggnader så många gånger men jag kan nästan alltid se något nytt, se massa olika typer av människor, höra olika språk och bara känna (kanske låter klyschigt men) pulsen av New York.

Rebecka:
– Under skoltid ägnades lediga dagar åt att tvätta och gå och handla och sånt, men nu när skolan är över går jag gärna till Central Park med kompisar. Kanske köper lite fro-yo och går och kollar på sköldpaddorna. Eller går runt i en blomträdgård.

Favoritplatser i New York?

Ellinor:
– Houston Park (promenadstråk längs vattnet på västra sidan av Manhattan från 30:e gatan och söderut) och Dumbo (ett område i Brooklyn som man kan se Lower Manhattan ifrån, jättefint på kvällen).

Rebecka:
– The High Line (ombyggd tågräls som nu är promenadspår så man kan se Manhattan och Brooklyn från ovan), East Village och att ta Staten Island-färjan fram och tillbaka. Den är gratis och åker förbi Frihetsgudinnan, och man får en väldigt fin utsikt över Manhattan från vattnet.

Vad saknar ni från Sverige – och vad saknar ni inte alls?

Ellinor:
– Familj och vänner. Falukorv, leverpastej, svenska tomater och färskpotatis. Samt landskapet, skog och åkrar, frisk luft.

Rebecka:
– Sjöarna, skogarna och familj och vänner. Och Leksandsknäcke! Saknar inte hur liten och nedtryckande den svenska attityden kan vara.

Era bästa tips till andra som drömmer om att studera i USA?

– Låt det inte bara vara en dröm. Ta reda på vad du vill studera, kolla upp skolor, bestäm skola, kolla hur man ansöker och vad för papper som behövs för att ansöka och gör det. Dröm – Planera – Verklighet. Lycka till!

Hur minns ni er gymnasietid på Europaskolan Strängnäs? Tips till nya elever som ska börja där i höst?

Ellinor:
– Jag har många bra minnen men önskar att jag uppskattade tiden mer när jag gick på skolan. Du får hänga med massa härliga människor och lära dig saker som du är intresserad av och har valt, så ta vara på tiden! Ett annat tips är att vara nyfiken och våga fråga, lärarna sitter inne på så mycket kunskap, så använd det.

Rebecka:
– För mig var gymnasietiden ganska svår. Jag gick igenom en hel del jobbiga grejer och min mentala hälsa var inte fantastisk. Men jag fick massa hjälp från skolan och tog mig igenom det! Så det är ett av mina tips. Sök hjälp om du känner att det är för jobbigt. Det är inget skämmigt med det! Ett annat tips är att vara öppen för att testa nya grejer. Inte vara rädd för att bredda dina horisonter. Gå upp och prata med folk och lär känna dem. Man vet aldrig vad som kan hända. Det var det jag gjorde när jag kom hit och nu har jag vänner för livet.

Vad händer närmast framöver, i sommar och nästa år?

– Vi väntar på OPT, ett typ av jobbvisum som gäller ett år. Sen kan vi antingen söka nytt visum som räcker i tre år eller så kan vi åka hem. Får se vad det blir.

Vad tror ni att ni gör om fem år?

Ellinor:
– Förhoppningsvis att jag har mitt eget produktionsbolag som gör både film och teater och att jag får chansen att vara regissör, skådespelare och producent.

Rebecka:
– Det roliga med det här jobbet är att man aldrig vet vad som kommer komma härnäst. Det kan hända att jag får ett jobb i ett teatersällskap och vi gör massa roligt! Eller så kanske jag fortsätter att gå på auditions och har något sidojobb som jag har för att betala räkningarna. Eller så har jag riktig tur och råkar få en roll i en tv-serie som håller mig upptagen i tio år! Min dröm är dock att skriva och regissera mina egna pjäser som diskuterar könsroller och sociala normer med hjälp av klassiska verk. Så jag berättar om dem fast med fokus på hur dessa historier fortfarande är relevanta i dag.

Stort tack för att ni delade med er av era spännande erfarenheter och kloka tips. Vi önskar er varmt lycka till inför framtiden.


Rebecka i Troilus & Cressida av Shakespeare.


Rebecka i A Spare Me av A. Rey Pamatmat.


Rebecka med sitt examensbevis.


Rebecka framför Friends-byggnaden.


Ellinor i NYC.


Ellinor med examensbevis framför skolan.


Ellinor i Cymbeline av Shakespeare.


Ellinor i A Spare Me av A. Rey Pamatmat.