Föreningsliv

Elevföreningar och skolföreningar

Gärna hög studietakt och stora ambitioner – men också gemenskap i föreningar! En rolig och givande fritid bidrar till din sociala utveckling. Engagera dig gärna i de föreningar som finns på Europaskolan Strängnäs. Föreningslivet kan också ge dig värdefulla meriter för framtiden.

Strängnäs har en lång tradition som skolstad, med mycket kultur och idrott. Hit hör också föreningslivet, som blivit en uppskattad del av gymnasietiden.

På Europaskolan Strängnäs har eleverna bildat flera föreningar genom åren. Alla dessa föreningar är elevernas egna, då skolan i sig är religiöst och politiskt oberoende.

Skolan har också föreningar i egen regi. De kan handla om allt från utbyte med tidigare elever (alumner) till fördjupning inom olika ämnen.

Här listar vi de föreningar som finns på skolan i dag. Vad intresserar just dig? Läs mer och kontakta dem gärna.


Skolföreningar


Minos Alumni

Dagen då du ska lämna gymnasiet kommer fortare än du tror. Då finns föreningen Minos Alumni till hands. Den drivs av oss som är före detta elever och har tre syften:

1. Få före detta Europaskoleelever att utbyta minnen, restips, erfarenheter eller boenden.

2. Vara rådgivare åt dig som ska lämna gymnasiet och bli “föredetting”, när du står vid det vägskäl detta innebär. Vi i Minos Alumni har också varit där.

3. Hjälpa Europaskolan Strängnäs att utvecklas på ett konstruktivt sätt. Vi har ett perspektiv som varken lärarna eller dagens elever har.

Ordförande: Martina Gustavsson, biträdande rektor
E-post: martina.gustavsson@europaskolan.se


Skrivsällskapet Scriptorium

Scriptorium är Europaskolan Strängnäs skrivsällskap; det latinska ordet betyder ungefär ”En plats för att skriva” och syftade från början till det rum i medeltida kloster där bildade munkar kopierade handskrifter. Scriptorium vänder sig till dig som har ett intresse för att skriva, kanske har författardrömmar eller helt enkelt bara vill diskutera livsfrågor och litteratur.

Vi träffas några gånger per termin, och utifrån olika teman eller verk så skriver vi texter inom skiftande genrer. Det kan vara allt ifrån poesi till noveller. Inför varje skrivutmaning diskuterar vi litteratur och låter oss inspireras. I slutet av varje läsår utses årets ”Scripturarius”, som tilldelas ett stipendium för särskilt goda insatser.

Scriptorium anordnar även författarbesök! Håll utkik på Admentum.

Kontakta sällskapets ordförande om du är intresserad av att vara med!

Ordförande: Sofia Stensgård, lärare i svenska, idé- och kulturhistoria och historia samt biblioteksansvarig
E-post: sofia.stensgard@europaskolan.se


Elevföreningar


Europakåren

Europakåren är Europaskolan Strängnäs elevkår. Vi arbetar för att göra de tre skolåren trivsamma och roliga för alla elever. Vi har fyra stycken verksamhetsområden: event, lobbying, service och bildning. Genom olika tillställningar och tävlingar finns det därför ett brett utbud av aktiviteter att ta del av. Europakåren är elevernas möjlighet att påverka vad som händer och sker!

Främjandet av Europaandan är en viktig del av kårens arbete för att få ett trevligt klimat på skolan. Europakåren är ett demokratiskt forum där elevernas önskemål om förbättringar på skolan sätts i fokus.

Bli medlem i Europakåren här >

Ordförande: Vidar Söderholm, KF21
E-post: vidar.soderholm@europaskolan.com

Det finns även ett evenemangsutskott som är Europakårens högra hand, de framför sina idéer och med dem kan vi göra ännu fler och roligare saker. Vill du engagera dig, men kanske inte gå med i styrelsen? Skicka ett mejl!

Europakårens e-postadress: europakaren@europaskolan.com

Du är alltid välkommen att kontakta Kåren vid frågor eller synpunkter eller om du vill bli aktiv inom vår verksamhet. Vi finns för eleverna och med er kan vi växa.


Studentkommittén

Studentåret är till för att firas och Studentkommittén ser till att detta görs på allra bästa manér! Genom att anordna abiturientfirande, studentbal och studentfest vill vi sprida härlig studentanda bland samtliga elever. Efter tre år på Europaskolan Strängnäs ska stämningen vara på topp!

Studentkommittén strävar efter att föra traditioner vidare, vilket alla skolans elever berörs av. Föreningen vill därför även involvera de i årskurs ett och två genom att anordna gemensamma event och att genomföra en välkomnande samt händelserik insparksvecka för ettorna. Vi hoppas även på att kunna bevara arvet på bästa sätt så att även de yngre eleverna får en så bra skolgång och (när tiden är kommen) ett så bra sista år som möjligt.

Du är alltid välkommen att kontakta oss rörande eventuella frågor kring verksamheten:

Ordförande:
Kevin Stüben, Fö21
E-post: kevin.stüben@europaskolan.com

Saga Andersen, MOD21
E-post: saga.andersen@europaskolan.com


EFV – Europaskolan för vetenskap

Europaskolan för vetenskap är en förening som arbetar för att främja elevers intresse för naturvetenskap och matematik. För att göra detta så åker vi på resor för att lyssna på spännande föreläsningar eller delta i workshoppar. Vi erbjuder även studiecirklar där alla är välkomna att få plugghjälp, studera och naturligtvis fika. Givetvis så arrangerar vi också andra aktiviteter. Dessutom delar vi ut ekonomiska bidrag till gymnasiearbeten med naturvetenskaplig eller matematisk inriktning. Det kan vi göra tack vare ekonomisk hjälp från Förbundet Unga Forskare, till vilka vi är knutna.

Bli medlem i EFV här >

Har du några frågor så kan vi nås på efv@europaskolan.com.

Ordförande: Leonard Norberg, Sci21
E-post: leonard.norberg@europaskolan.com


Evimería

Evimería är nya namnet på vår Vänskapsförening. Evimería betyder välbefinnande på grekiska. Evimería drivs av eleverna i samarbete med skolans kurator Marie Eriksson.

Syftet med föreningen är att på ett smidigt och integrerat sätt jobba med värdegrundsfrågor på skolan, vilket går hand i hand med vår likabehandlingsplan på Europaskolan Strängnäs. Det vill säga: få ett naturligt forum där vi kan prata om hur vi bör vara mot varandra på skolan samt hur vi jobbar för vår ”Europaanda” etc.

Föreningen jobbar aktivt med möten som vi har cirka 1 gång per månad. Varje klass utser minst 2 representanter som tar med sig tankar och teman från mötena till sin mentor/mentorstiden, för att sedan jobba med under terminerna enligt en plan. Föreningen är aktiv på Instagram (@esevimeria), där alla är välkomna. Vi gör roliga aktiviteter/jippon, utser månadens kompis och samlar in pengar (på olika innovativa sätt) för att stötta projekt som jobbar för utsatta barn och kvinnor runt om i världen.

Evimería försöker sprida en god atmosfär på skolan och påminna om vikten av att vara schyst och se sin medmänniska.

Ordförande: Liv Eriksson, ModEu21
E-post: liv.eriksson@europaskolan.com

Kurator: Marie Eriksson, kurator
E-post: marie.eriksson@europaskolan.se
Mobil: 076-76 75 007


Fantasyföreningen

I Fantasyföreningen träffas elever från olika årskurser och klasser för att spela rollspel. Vi har allt från det välkända high-fantasy rollspelet Dungeons & Dragons till mindre kända rollspel som Call of Cthulhu och Chock. Föreningen håller också i brädspelskvällar och så kallade “one shots”. Vi träffas oftast på fredagar, klockan 17.00–21.00 i Economicum. Är du intresserad eller har några frågor, är det bara att titta förbi eller höra av dig via mejl.

Oavsett om du är en veteran eller nyfiken nybörjare, kom gärna och testa på att slåss mot drakar, utreda övernaturliga fall eller spela spännande brädspel.

Ordförande: Agnes Ärlehag, KFSci22
E-post: fantasyforeningen@europaskolan.com


Finanskommittén

Elevföreningen Finanskommittén är för dig som är intresserad av ekonomi och finans i allmänhet – och börsen i synnerhet! Som medlem kan du bland annat förvänta dig djupdykning i olika analysmetoder och finslipning av diverse strategier. Föreningen erbjuder bland annat aktietävlingar och möjligheten för dig att pitcha din egen aktie, men självklart också att lära dig grunderna.

Finanskommittén har även ett Instagramkonto: @esfinanskommitten, där mer information finns om framtida möten och liknande.

Är du nästa Jordan Belfort eller vill du helt enkelt lära dig grunderna? Mejla Hugo eller skriv till oss på Instagram!

Ordförande: Agust Busch Palm, Fö20
E-post: agust.busch@europaskolan.com


The Magic Club

Har du hört talas om spelet ”Magic: The Gathering” och velat prova det men inte haft någon att spela med?

Nu har du chansen. Vår elevförening är dedikerad till att sprida kunskap om, och göra det möjligt att spela det mycket omtyckta, 30 år gamla kortspelet som finns i över 70 länder och spelas av cirka 35 miljoner spelare. I varje omgång utkämpas en strid mellan mäktiga trollkarlar. För att vinna över sina motståndare använder man sina kort med vilka man kan utföra magi, frammana varelser och använda kraftfulla och magiska föremål.

Mejla vår ordförande om du vill bli medlem i vår förening:

Ordförande: Eddie Wagner, KFSci22
E-post: eddie.wagner@europaskolan.com


Myskommittén

Hjärtligt välkomna till Europaskolans myskommitté. Myskommittén är en supergosig förening för dig som vill ta vår kära Europaanda till nästa nivå. Vi delar ut kramar och arbetar för att göra skolan till en mysig plats där alla känner sig välkomna. Genom massor med fika, myskvällar, pyjamasdagar och andra evenemang förgyller vi Europaelevernas vardag med extra mys!

Är du kreativ, omtänksam men främst mysig? Tveka inte, hör av dig till oss i dag!

För att bli medlem, kontakta oss:

Ordförande: Hedda Ungersteds, KF22
E-post: hedda.ungersteds@europaskolan.com


Schackföreningen

Schackföreningen är för dig som vill spela schack eller lära dig spela schack. Vi träffas en gång i veckan och fördjupar oss i världens mest populära brädspel. Under läsåret kommer vi att ha schackturneringar. Både nybörjare och erfarna schackspelare är varmt välkomna!

Ordförande: Leonard Norberg, Sci21
E-post: leonard.norberg@europaskolan.com

Sekreterare: Emanuel Diktonius, Sci21
E-post: emanuel.diktonius@europaskolan.com