Stadscampus – skolområdet

Europaskolan Strängnäs ligger i centrala Strängnäs, alldeles vid Mälaren. Här har varje gymnasieprogram sin egen byggnad, precis som på ett universitet. Vi kallar det stadscampus, eftersom området är en integrerad del av staden. Välkommen till den historiska lärostaden Strängnäs.

På Europaskolan Strängnäs studerar du bara ett stenkast från domkyrkan och Roggeborgen – där ett gymnasium startade för 400 år sedan.

Nedan hittar du bilder på de olika byggnaderna, en virtuell rundvandring och en karta över vårt stadscampus. Det är lätt att hitta på skolan – att gå mellan husen tar bara några minuter.


Virtuell rundvandring

Här kan du följa med oss på en virtuell rundvandring på vårt stadscampus och titta in i de olika skolbyggnaderna.

Följ länken eller på bilden och häng med >


Våra skolbyggnader


1. Philosophicum är skolans huvudbyggnad, som ligger vid Ångbåtsbron intill Mälaren. Här går eleverna på Europaprogrammen, som delar huset med rektor, lärare och reception.


Europaskolan Strängnäs
Europaskolan_Strangnas_Technicum

2. Technicum är naturvetarnas hus och den nyaste byggnaden på stadscampus. Här går eleverna på Kemi/Fysikprogrammet och Scienceprogrammet, vår naturvetenskapliga spetsutbildning.


Europaskolan Strängnäs
Europaskolan_Strangnas_Economicum

3. Civitas har två plan i huset för eleverna på programmet Modern Humanities.


Europaskolan Strängnäs

4. Economicum är en vacker byggnad från 1898 som tidigare var folkskola. Här bedrivs undervisning för eleverna på Företagarprogrammet. I denna byggnad finns även bildsalen och skolans IT-avdelning.


Europaskolan Strängnäs

5. Djäknegården är 100 år gammal och rymmer skolans aula, Djäknehallen.


Europaskolan Strängnäs
Europaskolan_Strangnas_Mediateket

6. Mediateket ligger i Sveriges första gymnastikhus, från 1854. Det är elevernas eget bibliotek och studierum med tidskrifter. Här finns trådlöst nätverk och en lugn studiemiljö. Läs mer här >


Europaskolan Strängnäs

7. Ångbåtsbron ligger vid Mälaren, precis där Storgatan börjar. Ta en paus på bryggan med strålande sjöutsikt. Här ordnar vi ibland aktiviteter på vatten, till exempel kajakpaddling. Ångbåtsbron används i perioder också för caféverksamhet.


Europaskolan Strängnäs
Europaskolan_Strangnas_Jarnhandeln

8. Skolans matsal – Järnhandeln – ligger i de tidigare lokalerna för en järnhandel på Storgatan 11, därav namnet. Maten lagas av våra egna kockar. I matsalen finns det plats för 120–130 gäster, så skolans elever och lärare äter lunch i tre matlag. Intill ligger Järnlagret, som är elevernas café.


Europaskolan Strängnäs

Europaskolan Strängnäs
9. Lokaler för idrott finns i Thomas Arena på Regementsgatan,
där det även finns simhall med 25-metersbassäng och lokal för styrketräning. Det tar cirka 15 minuter att gå från stadscampus till idrottshallen.


Karta över skolområdet

Europaskolan Strängnäs
Karta-Stadscampus