Linus Lindh på Europaskolan Strängnäs är den förste som får Hans och Ulla Sjöstedts stipendium i ekonomi

Linus Lindh, omgiven av stipendiegivarna Hans och Ulla Sjöstedt, vid Europaskolan Strängnäs.
Nu är den första mottagaren utsedd att få Hans och Ulla Sjöstedts stipendium på 50 000 kronor. Stort grattis till Linus Lindh, nybliven student på Företagarprogrammet! Med både framgångsrika studier och förtjänstfulla egenskaper har han nått ”framstående resultat i entreprenörskap och företagsamhet”. Möt Linus och stipendiegivarna själva i ett reportage om allt från grönsaksförsäljning till strumptvätt.
Intervju med Linus, Ulla och Hans – triss i entreprenörer
Linus Lindh anländer till vårt möte i egenhändigt körd bil, som smidigt glider in framför Europaskolan Strängnäs huvudbyggnad. Han har fått förmiddagen ledig från sitt sommarjobb på Telge Energi i Södertälje, där han arbetar med allt från försäljning och kundservice till avtal.
Det är knappt en vecka sedan han sprang ut som nybliven student på Företagarprogrammet men vägen framåt är redan planerad. Nu ska det bli spännande att få veta mer om både bakgrund och framtid för denne prisade elev!
På plats för intervju finns också stipendiegivarna själva: de erfarna entreprenörerna Hans och Ulla Sjöstedt. Efter en liten fotosejour i den strålande junisolen slår vi oss ner på Ångbåtsbron, som kan vara Sveriges vackraste skolgård, med Mälaren som fond. Första frågan känns sedan given:
Linus, hur startade ditt intresse för entreprenörskap och företagande?
‒ Det ligger i släkten! De här ämnena har alltid funnits med i samtal kring matbordet och på släktkalas, nära till hands. Majoriteten av mina släktingar är också egna företagare. Min mamma har till exempel en redovisningsbyrå, min farbror har ett fastighetsbolag och min farmor drev tidigare en parfymbutik.
Även Hans och Ulla Sjöstedt är företagare sedan barnsben. Ulla sålde väskor till lärare och elever redan under skoltiden, något som sedermera skulle utvecklas till en stor verksamhet. Hans sålde grönsaker till sommargäster vid familjens lantställe, när han bara var nio år gammal, och ler åt minnet av affärsidén: att sälja böndernas överskottslager av grönsaker som dessa glatt skänkte bort. Att grönsakerna sedan fick samma pris som i butik bekom inte köparna, som hellre handlade av den driftige pojken.
Ulla utbildade sig till hushållstekniker och tjänstgjorde på Svenska konsulatet i USA, när hon mötte Hans för första gången. Han drev då en hummeranläggning där och kom till konsulatet för att förnya tillstånden.
Sedan dess har paret fortsatt genom livet som framgångsrika entreprenörer, med allt från import av skaldjur till lädervaror. Hans, som även kallades ”Sveriges kräftkung”, flyttade från Stockholm till Strängnäs som barn, bodde sedan på andra håll och återvände hit med Ulla på 70-talet. Då drev de bland annat en förpackningsfabrik för skaldjur. Moderbolaget Smogen Finans huserade i Strängnäs kända glashus, som de själva uppförde på 80-talet. I början av 00-talet sålde paret sina företag och är sedan dess pensionärer.
Vad är det då som är bäst med att driva eget företag? Svaren är samstämmiga från både Linus och stipendiegivarna – och även mig själv. Utöver det uppenbara syftet att tjäna pengar lyfter alla friheten att disponera sin egen tid, inom såväl arbete som semester. Att få utlopp för och utveckla sin egen kreativitet märks också som en drivande faktor.

Stipendiaten Linus Lindh visar stolt upp sitt diplom.
Anledningen till vår träff denna dag är att Linus just har fått ett stipendium. Men inte vilket som helst, utan det allra första i en serie om tio stycken – instiftat av just Ulla och Hans Sjöstedt.
Det var år 2019 som Hans och Ulla instiftade sitt stipendium i ekonomi, för elever som uppnått framstående resultat i entreprenörskap och företagsamhet. Varje stipendiat ska också ha goda språkkunskaper och leva upp till skolans grundläggande värderingar. Stipendiefonden omfattar sammanlagt en halv miljon kronor som kommer att fördelas på en elev per år under en tioårsperiod. Utöver stipendiet bistår Ulla och Hans också eleverna med kontaktförmedling och mentorskap.
Nyheten om vem som fått Hans och Ulla Sjöstedts första stipendium förmedlades digitalt, under Europaskolan Strängnäs skolavslutning. Den sändes nämligen som förinspelad film i stället för att traditionsenligt hållas i Strängnäs domkyrka. Här läste Ulla upp motiveringen, med Hans intill, under ett inslag som Linus nu tittat på ett antal gånger.
‒ Det var chockartat att vinna, berättar han. Jag har knappt smält det än! Jag hade inte hunnit se klippet i avslutningsfilmen än när jag plötsligt fick ett sms från en av mina rådgivare med texten ”grattis” …
I motiveringen till stipendiet står det att du ”vuxit på alla sätt”. Kan du ge några exempel?
‒ Haha, min lärare Caroline ville nog skoja till det lite där. Jag har ju helt klart vuxit en hel del på längden under dessa år men också på ett personligt plan! Framför allt under detta sista år som UF-företagare.
Att rätt person är utsedd för stipendiet råder det ingen tvekan om. Stipendiegivarna ger ett exempel från en lunch de nyligen hade med andra unga företagare från skolan. Vid detta tillfälle instämde deltagarna unisont i att valet av Linus var klockrent!
Jag ber Linus berätta om UF-företaget han drev på gymnasiet. Vilken var affärsidén och hur gick det?
‒ Vi har designat och tagit fram Quicksort, en egen tvättpåse som fungerar både under tvätt och torkning – främst för strumpor. Tvätten sorteras i olika fack som försluts med dragkedja. Sedan kan tvättpåsen antingen läggas i torktumlaren eller hängas upp för torkning. Därmed blir det ordning på strumporna hela vägen samtidigt som man förlänger deras livslängd.
Att den här produkten löser ett problem, det är vi nog många som skriver under på efter att i timtal suttit och sorterat strumpor vars makar tycks spårlöst försvunna.
UF-företaget Quicksort hade mycket riktigt också stora framgångar, såväl lokalt som nationellt och utomlands. Quicksort tog bland annat hem titeln ”Best International Student Company” på Europas största UF-mässa i Tallinn. Företaget gick också vidare till SM i Ung Företagsamhet, inom kategorin ”Årets bästa vara”.
Linus själv blev nominerad till priset ”Årets bästa säljare” inom SM i Ung Företagsamhet. Det väcker förstås frågan: Varför då och vad kännetecknar en riktigt bra säljare?
‒ Att vara personlig och genuin, är Linus snabba svar. Tävlingen brukar ju äga rum på en mässa men i år fick allt hållas digitalt. Jag skickade då in en 5-minuterspitch, där jag talar väldigt lite om själva produkten. Fokus ligger i stället på att förmedla förtroende och att visa hur man kan lösa ett problem.
Stipendiegivarna nickar instämmande och inflikar att just detta med förtroendet är själva basen hos en god säljare. Att alltid vara sig själv och visa att man är genuin.

Entreprenörerna Ulla och Hans Sjöstedt på Ångbåtsbron.
Både Ulla och Hans har funnits till hands för Europaskolans företagarelever under året. Hans nämner att de bland annat hade en idé att hjälpa till med kontakter för direktimport från Kina. Men sedan kom som bekant en pandemi i vägen som satte käppar i hjulet för såväl detta som fysiska möten.
Quicksort är inte längre aktivt, eftersom det ingår att både starta och avveckla ett företag på Företagarprogrammet. Däremot kommer produkten att leva vidare, då eleverna sålde av sitt lager till ett annat företag. Tvättpåsen återfinns nu hos Svensk Husman, som specialiserar sig på saker och plagg med svenska motiv: bland annat strumpor med köttbullemönster.
Varför valde då Linus just Europaskolan Strängnäs för sin gymnasietid?
‒ Jag valde den här skolan för att den har ordning och reda, berättar han, och för att jag blev inspirerad av de drivna personer som redan gick här. Själva läget betydde också mycket. Först funderade jag på ett par gymnasier i Stockholm men så fick jag tips om Europaskolan när jag spelade innebandy i Nykvarn. Efter ett besök på öppet hus bestämde jag mig. Det natursköna läget i Strängnäs var mycket mer lockande än Stockholms innerstad.
Linus har bott kvar i Enhörna, Södertälje, under studietiden medan Hans och Ulla Sjöstedt bara bor ett stenkast från skolan, vid Mälarens rand.
När Linus får frågan om vad tiden på Europaskolan Strängnäs betytt för honom utbrister han direkt:
‒ Det är tre år man aldrig glömmer! Särskilt inte bildningsresorna, frukost på Ångbåtsbron och Europaandan*, som verkligen finns och efterlevs. Jag vill särskilt lyfta fram rektorns betydelse för den här skolan, liksom de inspirerande lärarna.
Ett föredömligt ledarskap, en skicklig lärarkår och ett väldigt bra rykte, det är även anledningarna till att Ulla och Hans valde just Europaskolan Strängnäs för sitt stipendium. Vi reflekterar alla en stund över den perfekta kombinationen av humor och ordning och reda, där just rektor Thomas Axelsson är ett ypperligt exempel.
Hur ser då Linus fortsatta planer och drömmar ut inför framtiden?
‒ I höst ska jag direkt läsa vidare, antingen på Handelshögskolan i Stockholm eller på ekonomie kandidatprogrammet vid Lunds universitet. I framtiden vill jag självklart driva ett eget företag men vad det blir i för bransch vet jag ännu inte. Jag har många idéer och tankar!
Efter den här positiva gymnasietiden, har Linus förstås goda råd till nya elever på Europaskolan Strängnäs:
‒ Mitt råd till framtida elever är att njuta av tiden på Stiftelsen Europaskolans gymnasium! Tre år på Europa går väldigt snabbt, framför allt när man har så pass roligt, och jag väljer att fylla i rektor Thomas mantra ”våga ha roligt”, annars tror jag att det blir tufft att orka.
Här finns många aktiviteter för att göra just det, till exempel under insparksveckan som betyder mycket, inte minst för sammanhållningen.
Hans och Ulla får slutligen frågan vad de själva känner att de får ut av det här projektet.
‒ Vi får träffa trevliga ungdomar, svarar båda med stor entusiasm. Det känns gott att dela med sig av kunskap och erfarenheter, att finnas till hands som mentor och att hålla kontakten in i framtiden för att följa deras väg.
Något sista råd till Linus?
‒ Lycka till!
Att det inte är sista gången de hörs av är dock självklart. Linus, Hans och Ulla kommer givetvis fortsätta att hålla kontakten, inte bara för uppföljningen kring stipendiet.
Pengarna ska användas till fortsatt förkovran, och här kommer de väl till pass när Linus ska köpa kurslitteratur till hösten. Han planerar även att göra en del investeringar på börsen, som (självklart) är ett av hans intressen.
Det går inte att ta miste på den ömsesidiga uppskattningen och goda relationen mellan stipendietagaren och stipendiegivarna. Här finns många gemensamma nämnare, som spänner över både ämnesområden och generationer.
Tre framgångsrika entreprenörer, som alla visar på både driftighet och ödmjukhet med ett gemensamt nyckelord: nyfikenhet. Någon brist på samtalsämnen kring framtidens middagsbord lär det inte bli …
Vi inom Europaskolan instämmer förstås i Ulla och Hans omdömen. Ett stort och innerligt tack till er för att ni bistår med både stipendiet och era djupa kunskaper och erfarenheter. Vi ser fram emot kommande års samarbete med nya stipendiater.
Till Linus vill vi säga att det har varit ett stort nöje att ha dig hos oss här i tre år. Nu ser vi med spänning fram emot att följa din fortsatta väg i livet.
Återigen grattis och lycka till, Linus – och varmt tack, Hans och Ulla!
* Europaandan är ett namn som tidigare elever har satt på stämningen på skolan. Den innebär att respektera varandra med allas lika värde som gyllene regel.
Intervju och foto: Anna Ström Åhlén
Här är motiveringen till 2020 års utdelning av Hans och Ulla Sjöstedts stipendium
”Framstående resultat i entreprenörskap och företagsamhet”, på 50 000 kronor:
Eleven är ambitiös i skolarbete och har presterat föredömligt i alla ekonomiska ämnen.
Eleven har en god omvärldsförståelse, är allmänbildad och har goda språkkunskaper.
Eleven är generös mot omgivningen och har visat god stil och uppträdande i och utanför skolan.
Eleven har uppvisat stora förmågor inom entreprenörskap och företagsamhet, är ambitiös, snabb, anpassningsbar och har bidragit till ett gynnsamt klassrumsklimat.
Eleven har vuxit (på alla sätt) och har uppnått en utmärkt grund för fortsatta högre studier inom ekonomi och entreprenörskap.
Om Linus Lindh
Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Företagarprogrammet (FÖ17).
Avgångsår: 2020.
Bor: I Enhörna (Södertälje).
På fritiden: Golf, padel, politik, börsen och Djurgården ligger varmt om hjärtat.
En bok alla bör läsa: How to win friends & influence people av Dale Carnegie rekommenderar jag starkt.
En film alla bör se: The talented Mr Ripley, stilrenare film får du leta länge efter.
En låt/ett musikstycke alla bör höra: Jag är verkligen en allätare när det kommer till musik, allt från Tjuvjakt till Mark Knopfler och Magnus Uggla. Allt som går att sjunga med till är bra. K.J & Ward borde alla lyssna på.
Motto: Pacta Sunt Servanda (Avtal skall hållas).
Läs mer om Hans och Ulla Sjöstedts stipendium >
Läs mer om Quicksort UF >
Quicksort UF:s Facebooksida >
Läs även Strengnäs Tidnings artikel ”Linus Lindh fick superentreprenörernas stipendium” (för prenumeranter) >