Möt Sofia Edén och Fanny Lindblad – årets stipendiater för Förtjänstfullt engagemang i skolans föreningsverksamhet

Ett klimatsmart samhälle med naturen i daglig åtanke – dit vägen är både rolig, lärorik och utvecklande! Det är grundtankarna bakom den elevförening som två av våra elever varit extra engagerade i. För detta får de årets stipendium för Förtjänstfullt engagemang i skolans föreningsverksamhet. Grattis till de nyblivna studenterna Fanny Lindblad och Sofia Edén! Här får vi möta dem i en intervju, innan de går vidare mot nya utmaningar.

Stipendiet Förtjänstfullt engagemang i skolans föreningsverksamhet är ett av flera stipendier som delas ut vid vårterminens slut varje år på Europaskolan Strängnäs. Detta stipendium är skolans eget och innefattar i år, förutom äran och diplom, 1 000 kronor till respektive elev.

Några av stipendiaterna intervjuar vi här på Europaskolan Strängnäs webbplats – och
Sofia och Fanny är ett par av dem. För en fullständig lista över årets stipendiater och stipendiegivare, se länk nedan.

Så här lyder motiveringen till valet av årets stipendiater för Förtjänstfullt engagemang i skolans föreningsverksamhet, så som den lästes upp under skolavslutningen:

”Stipendiet tilldelas två personer som utmärkt sig i en förening som under kort tid har etablerat sig på skolan. Ni har gjort ett imponerande arbete på ett varierat och professionellt sätt. Ni belyser ett viktigt ämne så att det blir tillgängligt och inspirerande för alla. Stipendiet tilldelas Sofia Edén och Fanny Lindblad för deras engagemang i föreningen Europastudenter för klimatet. Sofia och Fanny går i Mod17 på programmet Modern Humanities.”


 

Om Sofia Edén:

Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Modern Humanities (Mod17).
Avgångsår: 2020.
Bor: I Nykvarn.
På fritiden: Spelar fotboll, syr om kläder, målar, ser mycket film.
En bok alla bör läsa: Factfulness av Hans Rosling!
En film alla bör se: En oväntad vänskap – en fransk film baserad på en verklig historia.
En låt/ett musikstycke alla bör höra: Me olvide de vivir av Julio Iglesias.
Motto: ”Det löser sig”, jag brukar säga det högt till mig själv ungefär tre gånger per dag och det fungerar, jag blir lugn och mindre stressad av att tänka så.

Om Fanny Lindblad:

Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Modern Humanities (Mod17).
Avgångsår: 2020.
Bor: I Strängnäs.
På fritiden: Umgås med vänner, jobbar, lagar mat, spelar gitarr, läser.
En bok alla bör läsa: Det är en svår fråga, det finns ju så många bra böcker. Ekomerika av Hanna Mi Jakobson är dock en av de mest intresseväckande och lärorika böcker jag läst.
En film alla bör se: Call me by your name – av Luca Guadagnino.
En låt/ett musikstycke alla bör höra: Du lever bara en gång, Noice.
Motto: ”Gör någonting läskigt”.


Intervju med Sofia och Fanny

Stort grattis till stipendiet Förtjänstfullt engagemang i skolans föreningsverksamhet! Hur kändes det att ta emot det?

Sofia: ‒ Det kändes väldigt kul att föreningen blev uppmärksammad!
Fanny: ‒ Jag kände precis som Sofia. Skön känsla att få bekräftelse på att vårt arbete når ut till skolan.

Ni fick utmärkelsen för ert arbete med föreningen Europastudenter för klimatet. Berätta mer om föreningen och vad den gör! Hur fick ni idén och vilka var era drivkrafter? Några särskilda utmaningar?

Sofia och Fanny: ‒ Europastudenter för klimatet (ESFK) är som det låter en förening med fokus på miljön. Föreningen arbetar med att sprida kunskap om klimatfrågan och vikten av en omställning till ett klimatsmart samhälle, såväl nationellt som globalt. Vi vill även uppmuntra till att ha naturen i åtanke i vardagen och visa på att en omställning inte behöver vara jobbig, omständlig och tråkig utan att den kan vara lärorik, utvecklande och rolig! Vi riktar oss främst till elever och lärare på skolan genom att anordna event med ungdomarnas intressen i första rummet.

Några bra exempel på event som föreningen anordnar är klädbytardagar, pizzakvällar och föreläsningar med fokus på mat, resande och mode. Vi är även aktiva på Instagram där vi delar information om allt mellan himmel och jord med inslag av klimatfrågan. Föreningen samarbetar också med den lokala naturskyddsföreningen och den ideella föreningen Klimatinitiativ Strängnäs.

Europastudenter för klimatet grundades våren 2019 av några andra elever men det var fullt upp med skolarbete så inga möten eller aktiviteter blev av. Två elever, jag (Fanny Lindblad) och Saga Jönsson bestämde oss för att sätta i gång arbetet på riktigt hösten 2019.

Drivkraften är självklart att hela världen befinner sig i en kris, klimatkrisen, och att vi behöver inse situationens allvar och agera utifrån den för att undvika förödande konsekvenser i framtiden. Det känns inte rätt att ignorera situationens allvar när vi i Sverige har alla förutsättningar att ställa om till en hållbar livsstil.

Först och främst var det en utmaning att engagera elever i ESFK eftersom föreningen är ny men också för att många förknippar miljöengagemang med aktivism. En annan utmaning var att hinna med att göra ett bra arbete med föreningen och samtidigt fokusera på allt skolarbete samt aktiviteter utanför skolan. En framtida utmaning är att tillsammans med skolans ledning komma fram till nya sätt att transportera sig till de årliga bildningsresorna.

Hur startade ert intresse för klimatfrågor?

Sofia: ‒ Mitt klimatintresse började när jag som 9-åring följde programmet “Miljöhjältarna” som visades på Barnkanalen under våren 2010. Sedan dess har klimatet varit en av mina hjärtefrågor.

Fanny: ‒ Oj jag minns knappt. Jag tror det uppkom under något besök på Naturhistoriska museet där det pratades om att isbjörnar hotas av smältande glaciärer.

Vad har tiden på Europaskolan Strängnäs betytt för er?

Sofia: ‒ Jag tror inte att det finns någon annan skola i Sverige som ger samma utbildning som Europaskolan. Min tid på Europaskolan har betytt väldigt mycket och har inneburit många möjligheter. Men en sak vet jag säkert och det är att om jag inte hade gått på Europa hade jag inte varit lika bildad som jag är i dag.

Fanny: ‒ Otroligt mycket! Tar med mig så mycket från gymnasiet, allt från bildning och vänner till stresstålighet.

Vet ni hur ni ska använda stipendiepengarna?

Sofia: ‒ Jag vill donera pengarna till forskning eller till en organisation som möjliggör en klimatsmart omstart efter pandemin.

Fanny: ‒ Kanske till en middag med ESFK-gänget eller några tågresor runt Europa.

Vad gör ni nu närmast efter studenten?

Sofia: ‒ Jag är på västkusten och jobbar hela sommaren.

Fanny: ‒ Sommarjobbar på restaurangen Edsbacka Bistro i Strängnäs.

Hur ser era fortsatta planer/drömmar ut inför framtiden?

Sofia: ‒ Till hösten ska jag plugga skådespeleri ett år på en folkhögskola i Falkenberg. Jag har ett stort intresse för film och jag drivs av en vilja att kunna göra skillnad i världen så min dröm är att göra skillnad i världen genom filmskapande.

Fanny: ‒ Jag ska studera journalistik och tyska i en termin uppe bland träden på Umeå universitet. Jag har endast sökt en termin eftersom jag vill bli bättre på att uttrycka mig skriftligt samt bli bättre på språk, men inte känner mig sugen på att gå ett helt program när jag inte hittat något som känns helt hundra. Efter det får vi se vad det blir, men det lutar åt att studera spanska i Spanien någon/några terminer. Jag har inga större planer för framtiden förutom att arbeta inom något jag brinner för och ser fram emot att göra när jag kliver upp på morgonen.

Vilka råd har ni till nya elever som ska börja på Europaskolan i höst?

Sofia: ‒ För det första – engagera er i en förening!! Det är ett jättebra sätt att lära känna andra elever på skolan med samma intressen. Och för det andra vill jag bara säga att när det är kämpigt så kom ihåg att “det löser sig”, fortsätt kämpa men kom ihåg att ha kul också.

Fanny: ‒ Jag instämmer med Sofia, men vill även tillägga att (försöka) börja med uppgifter i tid och verkligen fokusera på plugg när du satt dig ner för att plugga. Det tar tio minuter för hjärnan att fokusera på en ny grej, så lägg undan alla möjliga distraktionsmedel och var produktiv så kan du göra annat kul när du är klar. Och viktigast av allt … du kommer klara det och lyckas ta studenten trots att det ibland känns omöjligt!

Tack så mycket för intervjun, Fanny och Sofia. Vi önskar både föreningens fortsatta verksamhet och er båda stort lycka till i framtiden!


Länk till Europastudenter för klimatet på Instagram: @esforklimatet >
Läs mer om elevföreningarna på Europaskolan Strängnäs här >
Här är en lista över alla stipendiater och stipendiegivare på Europaskolan Strängnäs, vårterminen 2020 >