Elevföreningar

Föreningsliv

Gärna hög studietakt och stora ambitioner – men också gemenskap i föreningar! En rolig och givande fritid bidrar till din sociala utveckling. Engagera dig gärna i de föreningar som finns på Europaskolan Strängnäs. Föreningslivet kan också ge dig värdefulla meriter för framtiden.

Strängnäs har en lång tradition som skolstad, med mycket kultur och idrott. Hit hör också föreningslivet, som blivit en uppskattad del av gymnasietiden.

På Europaskolan Strängnäs har eleverna bildat flera föreningar genom åren. Alla föreningar är deras egna, då skolan i sig är religiöst och politiskt oberoende.

Här listar vi de föreningar som finns på skolan i dag. Vad intresserar just dig? Läs mer och kontakta dem gärna.


Europakåren

Europakåren är Europaskolan Strängnäs elevkår. Vi arbetar för att göra de tre skolåren trivsamma och roliga för alla elever. Vi har fyra stycken verksamhetsområden: event, lobbying, service och bildning. Genom olika tillställningar och tävlingar finns det därför ett brett utbud av aktiviteter att ta del av. Europakåren är elevernas möjlighet att påverka vad som händer och sker!

Främjandet av Europaandan är en viktig del av kårens arbete för att få ett trevligt klimat på skolan. Europakåren är ett demokratiskt forum där elevernas önskemål om förbättringar på skolan sätts i fokus.

Bli medlem i Europakåren här >

Ordförande: Carolina Cammenberg, Mod
E-post: carolina.cammenberg@europaskolan.com

Det finns även ett evenemangsutskott som är Europakårens högra hand, de framför sina idéer och med dem kan vi göra ännu fler och roligare saker. Vill du engagera dig, men kanske inte gå med i styrelsen? Skicka ett mejl!

Europakårens e-postadress: europakaren@europaskolan.com

Du är alltid välkommen att kontakta Kåren vid frågor eller synpunkter eller om du vill bli aktiv inom vår verksamhet. Vi finns för eleverna och med er kan vi växa.


Studentkommittén

Studentåret är till för att firas och Studentkommittén ser till att detta görs på allra bästa manér! Genom att anordna abiturientfirande, studentbal och studentfest vill vi sprida härlig studentanda bland samtliga elever. Efter tre år på Europaskolan Strängnäs ska stämningen vara på topp!

Studentkommittén strävar efter att föra traditioner vidare, vilket alla skolans elever berörs av. Föreningen vill därför även involvera de i årskurs ett och två genom att anordna gemensamma event och att genomföra en välkomnande samt händelserik insparksvecka för ettorna. Vi hoppas även på att kunna bevara arvet på bästa sätt så att även de yngre eleverna får en så bra skolgång och (när tiden är kommen) ett så bra sista år som möjligt.

Du är alltid välkommen att kontakta styrelsen rörande eventuella frågor kring verksamheten.

Ordförande: Ella Baltatzis, Fö18 och Saga Beckström, Mod18

E-post: ella.baltatzis@europaskolan.comsaga.backstrom@europaskolan.com


EFV – Europaskolan för vetenskap

Europaskolan för vetenskap är en förening som arbetar för att främja elevers intresse för naturvetenskap och matematik. För att göra detta så åker vi på resor för att lyssna på spännande föreläsningar eller delta i workshoppar. Vi erbjuder även studiecirklar där alla är välkomna att få plugghjälp, studera och naturligtvis fika. Givetvis så arrangerar vi också andra aktiviteter. Dessutom delar vi ut ekonomiska bidrag till gymnasiearbeten med naturvetenskaplig eller matematisk inriktning. Det kan vi göra tack vare ekonomisk hjälp från Förbundet Unga Forskare, till vilka vi är knutna.

Bli medlem i EFV här >

Har du några frågor så kan vi nås på efv@europaskolan.com.

Ordförande: Emily Sahlström, Sci19
E-post: emily.sahlstrom@europaskolan.com


ESA – Europaskolans Astronomisällskap

Greetings earthlings!

ESA är elevernas strålande astronomiförening på Europaskolan Strängnäs. Här lär vi oss mer om universums alla mysterier och främjar nyfikenhet och kärlek till allas vårt kosmos. Ena dagen observerar vi på något av skolans teleskop, andra dagen tittar vi på hemligstämplat material från Area 52. Inga förkunskaper krävs! Alla är såklart välkomna här (förutom CIA …). Tveka inte att kontakta oss om du vill bli medlem!

Live long and prosper.

Bli medlem i ESA här >

Ordförande: Loke Svensson, Sci18
E-post:
loke.svensson@europaskolan.com


Europaatleterna

Idrottsintresserad? Om inte, så blir du det genom oss. Europaatleterna är en förening som vill öka intresset och motivationen för idrott. God fysik bidrar inte bara till bättre hälsa, utan även till bättre studieresultat. Tillsammans med skolans idrottslärare anpassar vi idrotts­lektionerna till elevernas önskemål. Vi ordnar också idrottsturneringar, som stärker gemenskapen mellan elever och lärare. Inte minst den årliga fotbollsmatchen dem emellan, som hittills aldrig (!) vunnits av lärarna.

Ordförande: Irma Holmström, KF18
E-post: irma.holmstrom@europaskolan.com


Evimería

Evimería är nya namnet på vår Vänskapsförening. Evimería betyder välbefinnande på grekiska.

Marie Eriksson, som är kurator på skolan, leder föreningsarbetet, men eleverna är högst aktiva, driver frågor och väljer ordförande och sekreterare inför varje möte.

Syftet med föreningen är att på ett smidigt och integrerat sätt jobba med värdegrundsfrågor på skolan, vilket går hand i hand med vår likabehandlingsplan på Europaskolan Strängnäs. Det vill säga: få ett naturligt forum där vi kan prata om hur vi bör vara mot varandra på skolan samt hur vi jobbar för vår ”Europaanda” etc.

Föreningen jobbar aktivt med möten som vi har cirka 1 gång per månad. Varje klass utser minst 2 representanter som tar med sig tankar och teman från mötena till sin mentor/mentorstiden, för att sedan jobba med under terminerna enligt en plan. Föreningen är aktiv på Instagram (@esevimeria), där alla är välkomna. Vi gör roliga aktiviteter/jippon, utser månadens kompis och samlar in pengar (på olika innovativa sätt) för att stötta projekt som jobbar för utsatta barn och kvinnor runt om i världen.

Evimería försöker sprida en god atmosfär på skolan och påminna om vikten av att vara schyst och se sin medmänniska.

Ordförande: Marie Eriksson, kurator

E-post: marie.eriksson@europaskolan.se
Mobil: 076-76 75 007


Fantasyföreningen

Har du någonsin varit sugen på att släppa lös tankarna och besöka andra världar? Kanske en liten drakdödarinstinkt som lurar? Då är Fantasyföreningen platsen för dig.

Ibland kan skolarbetet kännas tungt och då är det skönt att fantisera och slappna av ett tag. På fredagar mellan 17.00 och 21.00 träffas vi i Civitas för att spela rollspel och snacka strunt om böcker och datorspel, ofta med en härlig dos snacks som pricken över i:et. Häng med i den (i vårt tycke) bästa föreningen på Europaskolan Strängnäs och dröm dig bort!

Vi i Fantasyföreningen välkomnar alla: drakar, demoner och alla däremellan, oavsett om du störtar in, ivrig att bli medlem, eller bara vill prova på. Och du, kom ihåg att det inte bara går att vandra in i Mordor! 😉

Ordförande: August Ahlin, Sci19
E-post: august.ahlin@europaskolan.com


 

Finanskommittén

Elevföreningen Finanskommittén är för dig som är intresserad av ekonomi och finans i allmänhet – och börsen i synnerhet! Som medlem kan du bland annat förvänta dig djupdykning i olika analysmetoder och finslipning av diverse strategier. Föreningen erbjuder bland annat aktietävlingar och möjligheten för dig att pitcha din egen aktie, men självklart också att lära dig grunderna.

Finanskommittén har även ett Instagramkonto, @esfinanskommitten, där mer information finns om framtida möten och liknande.

Är du nästa Jordan Belfort eller vill du helt enkelt lära dig grunderna? Mejla Hugo eller skriv till oss på Instagram!

Ordförande: Hugo Limmergård, Sci19
E-post: hugo.limmergard@europaskolan.com


Europastudenter för Klimatet

Beskrivning:

Miljöföreningen Europa diskuterar miljöfrågor, hjälper Europaelever att bli mer miljösmarta och är med i protester för klimatet. Vår ambition är att påverka politikerna så att vi får en bättre miljöpolitik!

Låter detta intressant att engagera sig i? Mejla Moa eller Joanna!

Ordförande: Johanna Carlsson, Mod19 och Beata Rambaud, Mod19
E-post: johanna.carlsson@europaskolan.com


Minos Alumni

Dagen då du ska lämna gymnasiet kommer fortare än du tror. Då finns föreningen Minos Alumni till hands. Den drivs av oss som är före detta elever och har tre syften:

1. Få före detta Europaskoleelever att utbyta minnen, restips, erfarenheter eller boenden.

2. Vara rådgivare åt dig som ska lämna gymnasiet och bli “föredetting”, när du står vid det vägskäl detta innebär. Vi i Minos Alumni har också varit där.

3. Hjälpa Europaskolan Strängnäs att utvecklas på ett konstruktivt sätt. Vi har ett perspektiv som varken lärarna eller dagens elever har.

Ordförande: Martina Gustavsson, biträdande rektor
E-post: martina.gustavsson@europaskolan.se


Myskommittén

Hjärtligt välkomna till Europaskolans myskommitté. Myskommittén är en supergosig förening för dig som vill ta vår kära Europaanda till nästa nivå. Vi delar ut kramar och arbetar för att göra skolan till en mysig plats där alla känner sig välkomna. Genom massor med fika, myskvällar, pyjamasdagar och andra evenemang förgyller vi Europaelevernas vardag med extra mys!

Är du kreativ, omtänksam men främst mysig? Tveka inte, hör av dig till oss i dag!

För att bli medlem, kontakta medlemsansvarig Elsa Lundblad, Fö18:
E-post: elsa.lundblad@europaskolan.com

Ordförande: Klara Gustafson, Fö18
E-post: klara.gustafsson@europaskolan.com


Amnestyföreningen

Amnesty är en internationell organisation som verkar för värnandet av mänskliga rättigheter. Vår ungdomsgrupp på Europaskolan Strängnäs är en del av Amnesty. Vi genomför aktioner för att hjälpa personer som har fallit offer för brott mot mänskliga rättigheter, eller som har blivit oskyldigt anklagade när de utövar sina rättigheter, och därmed fängslade. Om ni vill göra skillnad i världen, gå med oss!

Ordförande: Frida Blomér, Mod18
E-post: frida.blomer@europaskolan.com


Konstföreningen

Ordförande: Emily Sahlström, Sci19
E-post: emily.sahlstrom@europaskolan.com