Hanna på Europaskolan Strängnäs går till final i Unga Fysikers Världstävling

Ett stort grattis till Hanna Huhta i spetstrean KFSci15. Hon har nämligen gått till final i den svenska uttagstävlingen till International Young Physicists’ Tournament – Unga Fysikers Världstävling.

International Young Physicists’ Tournament (IYPT) är en av världens största tävlingar inom fysik. Den vänder sig till ungdomar som läser tekniska eller naturvetenskapliga gymnasieutbildningar, med ett intresse för forskning.

Visst kan man bedriva forskning redan på gymnasiet, det skriver IYPT Sweden på sin webbplats. I mer än 15 år har de hjälpt svenska ungdomar att träna upp sig en bra bit in på universitets­nivå.

Tävlingen går till så att ungdomarna får lösa ett av 17 forskningsproblem inom fysik. De olika problemen publiceras internationellt och ska sedan lösas genom experiment, uppställning av teorier och jämförelser med tidigare forskning. Med detta vill IYPT hjälpa en ny generation på väg mot en framtid som fysiker, civilingenjörer och vetenskapsmän.

Hanna Huhta från Europaskolan Strängnäs är en av 14 gymnasieungdomar som tävlar med sina lösningar till något av 2017 års forskningsproblem.

Nu har Hanna gått vidare till finalen, som äger rum den 7 april på Lunds universitet. Där kommer hon att tävla med sin lösning till problem nummer 11: ”Azimuthal-Radial Pendulum”.

Vi är mycket stolta över Hanna och ser med spänning fram emot att följa henne framöver.

Återigen grattis till dig, Hanna – verkligen bra jobbat! Nu önskar vi stort lycka till i finalen.

Läs mer om International Young Physicistsʼ Tournament (IYPT) här. > 
Läs om 2017 års forskningsproblem här. >