Efterlängtat möte med nya och gamla elever på Europaskolan Strängnäs

Nu har de börjat hos oss, årets ettor på Europaskolan Strängnäs. Som vi längtat efter att träffa både dem och de elever som redan går på skolan! Äntligen ska vi bedriva undervisning på plats. Måndagen den 16 augusti var det dags för ettornas skolstart – en trivsam dag, med allt från praktisk information till god mat och roliga aktiviteter.

Det var, som alltid, både förväntansfulla och lite nervösa elever som samlades inför den allra första skoldagen på gymnasiet.

I vanliga fall sker skolstarten inne i Djäknehallen, som är Europaskolan Strängnäs aula. Men nu, liksom förra året, undviker vi att samla så många personer inomhus. Därför samlades vi i stället utanför byggnaden, där regnet hängde i luften men mestadels höll sig undan.

Först hälsade skolledningen välkommen med en presentation av rektor Thomas Axelsson och de tre biträdande rektorerna: Martina Gustavsson, Olympia Berterud och Marcus Lindvall.

Därefter presenterades lärarna, skolans viktigaste resurs, och vilka klasser de är mentorer i. Efter det fortsatte eleverna till klassrummen med respektive mentor för mer information.

Vid lunchtid väntade besök i skolans fina matsal Järnhandeln, som ligger just i en före detta järnhandel. Där släpptes eleverna in i turordning enligt ett strikt schema för att undvika trängsel. Serveringsdiskarna i matsalen hade också fått en ny placering under veckan för att underlätta flödet.

Så var det dags att sätta sig till bords och för första gången avnjuta Europaskolans delikata skolmåltid. Bakom den står skolans egna kockar, som tillagar allt från grunden på restaurangnivå. Tanken är att erbjuda eleverna god, näringsrik och hemlagad mat med stor variation och valmöjlighet, alltid med fokus på miljö, hållbarhet och en trivsam helhetsupplevelse.

Efter lunchen delades klasserna in i mindre grupper som, enligt ett schema, fick promenera runt till skolans olika byggnader. Målet var både att lära sig hitta och att lösa olika uppgifter i grupp. Men det viktigaste var förstås att få eleverna att börja prata med varandra, och det märktes under eftermiddagen att det fungerar – precis som tidigare år!Vid tretiden var alla grupper i mål
och den första skoldagen var slut. Sedan öppnade sig himlen och över 30 millimeter regn föll under kvällen och natten. Tala om perfekt tajming!

Dagen därpå, tisdagen den 17 augusti, hälsade vi årskurs 2 och 3 välkomna. Det blev ett glädjefyllt återseende för både elever och personal.

Extra trevligt är det att elevfrukosten har öppnat igen på Café Ångbåtsbron. Här kan eleverna en avnjuta en härlig frukost som serveras klockan 07.30–09.00, måndag till fredag.

Tack allihop för en lyckad skolstart. Nu ser vi fram emot ett spännande, lärorikt och roligt läsår tillsammans.

Varmt välkomna till Europaskolan Strängnäs!

Foto: P-O Rosén, Strängnäs


Ser fler bilder från skolstarten på Europaskolan Strängnäs Facebooksida >
Läs mer om skolmåltiden på Europaskolan >
Läs mer om skolans stadscampus >