Mimi First Carr på Europaskolan Strängnäs får Hans och Ulla Sjöstedts stipendium i ekonomi år 2021

Nu är 2021 års mottagare utsedd för Hans och Ulla Sjöstedts ekonomi­stipendium – det andra i ordningen på Europaskolan Strängnäs. Det är Mimi First Carr, Fö18, som tar emot utmärkelsen för ”Framstående resultat i entreprenörskap och företagsamhet”. Varmt grattis, Mimi, till 50 000 kronor och en enastående insats under gymnasietiden! Här möter vi Mimi i ett reportage, tillsammans med stipendiegivarna själva och även förra årets stipendiat: Linus Lindh. Samtalsämnen? Allt från speciella barndomsminnen till plånböcker – och hur
de smartast fylls med innehåll.


Intervju med Mimi First Carr

Text och foto: Anna Ström Åhlén

Vem är egentligen årets stipendiat? Nyfikenheten är stor när jag beger mig till Europaskolan Strängnäs för att träffa Mimi First Carr, årets mottagare av Hans och Ulla Sjöstedts stipendium för ”Framstående resultat i entreprenörskap och företagsamhet”.

Ett år har passerat sedan jag hade nöjet att intervjua Linus Lindh – den förste mottagaren av detta stipendium. Under tio års tid ska en ny lycklig stipendiat utses på skolan för att ta emot stipendiet på 50 000 kronor, varav årets alltså är nummer två. Precis som förra året strålar nu solen från en klarblå himmel och samma driftiga entreprenörspar väntar på Ångbåtsbron, nämligen stipendiegivarna själva.

Så ansluter den nyblivna studenten Mimi First Carr. Med välförtjänt diplom i handen ställer hon och paret Sjöstedt upp på en fotosejour, där även förra årets stipendiat Linus Lindh är med. Vad ska nu detta möte leda till, med en sådan samling kreativa själar? Det ska vi strax få veta.

Hela sällskapet slår sig ned vid Mälaren, på den brygga som helt klart kandiderar till Sveriges vackraste skolgård. Intill finns även två av gymnasiets engagerade lärare: Robert Berg och Caroline Noreen, som med nöje har undervisat Mimi.

Den första frågan till Mimi blir en klassiker: ”Hur känns det” – att ha fått Hans och Ulla Sjöstedts stipendium?
Overkligt! utbrister Mimi. Jag satt i klassrummet och tittade på den digitala skolavslutningen med min klass, när jag fick veta det …  och jag har fortfarande inte smält det! Jag minns när jag fick reda på att stipendiet fanns, för två år sedan, och det kändes så långt borta. Under hela gymnasietiden har det fungerat som en morot för oss alla, särskilt sista året: ”Tänk, någon ska ju få det där stipendiet”, har vi sagt. Aldrig hade jag trott att det skulle vara jag. Men jag känner sådan uppskattning. Det är jätteskönt att någon ser att jag gjort något bra!

Varför valde du just Europaskolan Strängnäs?
– Det var inte helt självklart att det skulle bli Europaskolan. Jag kände ingen som gått här tidigare. Däremot visste jag att det är skola som passar studiemotiverade elever. Jag tyckte också det var bra att skolan låg så nära, eftersom jag bodde i Stallarholmen. Efter en prova-på-dag och öppet hus bestämde jag mig! Det var framför allt andan i klassen som lockade mig och att tidigare elever verkade ha så god gemenskap.

Jag undrar varför det blev just Företagarprogrammet för Mimis del och svaret kommer med emfas: Hon älskar verkligen matte och lägger till: ”Får man säga det?”. Vi andra instämmer unisont att det är klart! Mimi förklarar vidare att hon ville något mer med matten, gärna tillämpa den inom ämnena naturvetenskap eller ekonomi. Det stod mellan Kemi- och fysikprogrammet (natur) och Företagarprogrammet – där valet som sagt föll på det sistnämnda. ”And the rest is history”, som det heter.

I motiveringen till stipendiet står det att Mimi har lätt för sig, ”nästan för lätt”. Därför undrar jag nyfiket vilka som är hennes drivkrafter och utmaningar för att utvecklas vidare.
– Jag tycker man får en bra morot från lärarna på Europaskolan. Det är klart att det kan bli tråkigt om det är för lätt men det går ju också alltid att fördjupa sig på egen hand. Fastän jag tycker så mycket om att lära mig saker så har skolan dock aldrig har varit det viktigaste i mitt liv; först kommer alltid familj och vänner.

Apropå att ha lätt för sig delar Mimi med sig av ett barndomsminne, som visar hur tidigt hon sökte kunskap. Hon minns hur hon hängde över sin äldre brors axel när han gjorde läxorna – och ivrigt påpekade svaren! Genom åren har hon sedan alltid nyfiket hungrat efter mer kunskap. Att hon nu ser fram emot större utmaningar och kunskaper på högskolenivå går det inte att ta miste på.

Under denna intervju är det också första gången Mimi träffar stipendiegivarna Hans och Ulla Sjöstedt. Det gångna årets pandemi har tyvärr inte gjort det möjligt med tidigare möten. Men framöver hoppas paret kunna förverkliga återkommande träffar med gymnasieeleverna, något som också var den ursprungliga planen. De delar mer än gärna med sig ur sin djupa brunn av erfarenheter och råd:
– Tanken är att ses och diskutera olika ämnen, där eleverna gärna får komma med önskemål, berättar Hans, och betonar att dessa möten också är ömsesidigt givande. Eleverna är nämligen så enormt intresserade.

Paret Sjöstedt har själva varit entreprenörer sedan barnsben, då Ulla sålde väskor och Hans sålde grönsaker till sommarturisterna från böndernas överskottslager. De har, bokstavligen, vuxit upp med företagandet i blodet.

Finns det ändå något de skulle ha velat veta när de var i Mimi och Linus ålder? Något råd de skulle ge sig själva så här i backspegeln? Jag kan inte låta bli att ställa frågan, och efter bara ett par sekunder kommer svaret från Hans:
– Att inte ge tappt! Tror man på något ska man även tro på sig själv och satsa. Samtidigt måste man inse att ingen framgång är utan möda. Det gäller att inte bli besviken när man misslyckas, för det kommer man att göra, men samtidigt får det förstås inte bli för många misstag. Det bästa är att bygga en bra grund i företaget först, då har man råd med misstagen.

Hans betonar också att det är skillnad på företagare och företagare. Vissa företagare har ju ärvt sina verksamheter medan andra startat dem från grunden. De sistnämnda måste ta hand om alla bitar från början, där man inte har något att förlora men mycket att vinna!

Ulla och Hans ser tillbaka på sina egna företag, som var mycket framgångsrika. Det ena gav de andra och de gick från kräftimport till förpackningsindustri för skaldjur, parallellt med import av väskor, som var Ullas område med familjens företag i botten.
– Jag är dessutom utbildad hushållslärare/hushållstekniker, berättar Ulla, som tjänstgjorde på Svenska konsulatet i USA när Hans dök upp för att förnya tillstånden för sin hummerodling.

Sedan startade de sin bana tillsammans och slog med tiden ner bopålarna just i Strängnäs. Lädervarorna var för övrigt ett helt nytt område för Hans, vilket han illustrerar med följande citat som blir dagens kommentar av skratten att döma kring bordet:
– Plånböcker hade jag bara koll på så länge de var välfyllda!

Att vara företagare fick även Mimi prova på under gymnasietiden, genom UF-företaget Carry UF. Jag undrar vilken deras affärsidé var och hur det gick.
– Vi sålde annonsplatser på kassar av tyg för att främja den lokala handeln. Tanken var att sätta Strängnäs på kartan som en förebild för steget mot en klimatneutral kommun.

Inte oväntat påverkades verksamheten av pandemin och Mimi berättar att flera småföretagare inte kunde annonsera, på grund av de inte kunde ta kostnaderna. Det var också lite nervöst kring leveransen av kassar, som skulle ske från ett annat land i Europa och inte kunde garanteras tidsmässigt på grund av pandemin. Men det ordnade sig, som tur var, och kassarna kom i tid!

Mimi var, givetvis, ekonomiansvarig i företaget, en uppgift hon skötte med bravur enligt sina lärare Caroline Noreen och Robert Berg. Här fick hon verkligen utlopp för sina styrkor: redovisning och kalkylering. Mimi har lätt för siffror och är väldigt analytisk. Samtidigt var hon en av de bästa eleverna i Spanska 5 på gymnasiet, en kombination som torde ge stora möjligheter i det kommande yrkeslivet.

Hur ser då framtiden ut för Mimi nu närmast efter studenten?
– I sommar jobbar jag på Stallarholmens värdshus. Sedan ska jag vara ledig lite. Kanske kommer jag och min familj i väg till Kroatien, min mammas hemland där vi har lantställe. I höst ska jag läsa tekniskt basår på KTH. Efter det blir det industriell ekonomi, kanske på samma ställe, alternativt Uppsala eller Lund.

Om det blir något eget företag i framtiden? Det är Mimi absolut öppen för. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Samtliga i sällskapet är eniga kring att framtiden innehåller mängder av möjligheter, redo att utforskas, där allt har sin tid och kan leda vart som helst. Dessutom har båda Mimis föräldrar erfarenhet av att vara egna företagare, så rådgivare finns i familjen.

Så undrar jag förstås hur det gångna året har varit för Linus Lindh, som fick stipendiet förra året. Läser han på universitetet? Javisst, helt enligt planen har han nu avverkat första året på ekonomie kandidatprogrammet i Lund. Han berättar också att han haft stor nytta av tiden på Europaskolan, särskilt efter att ha läst kurserna Redovisning 2 och Bokföring.
– Tack vare dem fick jag mycket bra grund för universitetet. Dessa ämnen hade jag verkligen koll på och det är jag så tacksam för.

Linus vill också lyfta Europaskolans betydelse på fler sätt: Den goda sammanhållningen, möjligheten att skapa kontakter och inte minst att ”köra sitt eget race”. Tack vare gymnasietiden fick Linus med sig känslan att inget känns omöjligt. Han fick fria händer att satsa på det han ville – och trodde på.

I nuläget har han inte beslutat vad hans framtida företag ska göra (för företagare ska han bli); att komma på den rätta affärsidén finns det gott om tid till. Efter kandidatprogrammet ska han komplettera med en masterexamen. Han har dock gästspelat i entreprenörsvärlden ändå under året, genom att hjälpa till att utveckla samt marknadsföra en app för matchmaking inom padel.

Under året har Linus och paret Sjöstedt också haft frekvent kontakt med varandra, via e-post. Naturligtvis vill stipendiegivarna följa sin adept, vilket de gör med stort och nyfiket intresse. Och självklart tar Linus gärna emot både råd och peppning.

Så undrar jag: Vilket råd har Mimi till nya elever som ska börja på Europaskolan Strängnäs i höst?
– Välj den här skolan om du verkligen vill läsa och lära dig nya saker, inte annars, säger Mimi.

Paret Sjöstedt inflikar att det är så viktigt att sporra varandra! När man studerar med likasinnade, som man gör på Europaskolan, vet alla vad det är som gäller och man lär av varandra. Just detta är också Mimi själv ett utmärkt exempel på. I motiveringen till stipendiet står det nämligen att hon ”visat prov på god samarbetsförmåga genom att hjälpa sina kamrater när de behöver det” och hon bekräftar:
– Ja, jag är väldigt ambitiös som person. Därför delar jag också gärna med mig av mina kunskaper till andra.

Mimi berättar dock att detsamma gällde från hennes klasskamraters sida:
– Vi hade en stor gemenskap i klassen (som bestod av 25 tjejer och 10 killar), där alla hjälpte varandra. Särskilt i slutet, när det var extra mycket att göra, då peppade vi hela tiden varandra att orka hela vägen i mål.

Vet du redan nu hur stipendiepengarna ska användas? undrar jag, och med ett skratt intygar Mimi att hon inte kommer att sätta sprätt på dem hur som helst. En stor del kommer förstås att gå till kurslitteratur på högskolan. Det råder alltså ingen tvekan om att Mimi kommer att förvalta pengarna väl, även om det inte blir i en fysisk plånbok av läder som på Ulla och Hans Sjöstedts tid.

Har då Linus något råd till Mimi? Ja – och det kommer snabbt: ”Ta vara på tiden!”. Åren vid universitet och högskola går så fort. Det gäller att njuta av denna tid i livet, även om den innebär mycket arbete och stora utmaningar. Den kommer inte tillbaka!

Något alla i skaran på Ångbåtsbron är överens om, innan vi skingras denna vackra junidag, är vikten av kunskap, att förvalta och utveckla den väl. Med råd och stöd från andra, plus en vilja att aldrig ge upp kan omöjliga bli möjligt. Dessa kreativa själar visar att det är sant.

Tack för intervjun, Mimi, och stort lycka till i framtiden!


Här är motiveringen till 2021 års utdelning av Hans och Ulla Sjöstedts stipendium ”Framstående resultat i entreprenörskap och företagsamhet”, på 50 000 kronor:

Stipendiaten har under hela gymnasietiden tagit sig an studierna i enlighet med Europaskolans värderingar.

Under sina studier har stipendiaten både ökat och fördjupat sina kunskaper inom ämnet ekonomi och har läst kursen Redovisning som ett utökat val där hen excellerat.

Utöver detta har stipendiaten visat på mycket goda språkkunskaper och tillhör en av de bästa eleverna i Spanska 5.

Eleven har väldigt lätt för sig, nästan för lätt, men har också visat prov på god samarbetsförmåga genom att hjälpa sina kamrater när de behöver det.

Med hög ambition har stipendiaten uppnått en utmärkt grund för fortsatta högre studier och vi kommer med mycket intresse och stor nyfikenhet följa hennes val genom livet.


Om Mimi First Carr

Program och klass på Europaskolan Strängnäs: Företagarprogrammet (Fö18).
Avgångsår: 2021.
Bor: Stallarholmen/Strängnäs.
På fritiden: Gymma och hänga med familj och vänner, spela sällskapsspel/frågesport
och mysa med hundar.
En bok alla bör läsa: ”Min mormor hälsar och säger förlåt” av Fredrik Backman.
En film alla bör se: ”Dolda tillgångar”.
En låt/ett musikstycke alla bör höra: Liveframträdande på Times Square där Alicia Keys & John Mayer spelar ”If I ainʹt got you” och ”Gravity” tillsammans.
Motto: ”Work smarter not harder”.


Slutligen vill vi inom Europaskolan rikta ett varmt tack till Hans och Ulla Sjöstedt för att ni bistår med både stipendiet och era djupa kunskaper och erfarenheter.

Till Mimi vill säga att det har varit ett stort nöje att ha dig som elev. Vi ser med spänning fram emot att följa din fortsatta väg i livet.

Återigen grattis och lycka till, Mimi! Vi önskar även Linus all lycka med de fortsatta studierna.

Läs mer om Hans och Ulla Sjöstedts stipendium >
Läs reportaget om 2020 års stipendiat Linus Lindh och entreprenörerna Hans och Ulla Sjöstedt >