Europaskolan Strängnäs har vunnit 2020 års frankofonitävling

Hurra! Europaskolan Strängnäs har vunnit Frankofonitävlingen 2020 med en podcast på franska. ”Toutes mes félicitations à mes fantastiques élèves!” säger deras stolta lärare Caroline Noreen, som dessutom blir Årets lärare.

Frankofonitävlingen (Concours de la Francophonie) är en tävling för alla gymnasieelever som läser franska. Den ordnas varje år sedan 1970 av franska institut runt om i världen.

I årets tävling var uppgiften att skapa ”En fransk podd”: en max fem minuter lång podcast på ett tema kopplat till Internationella organisationen för frankofoni (OIF). Juryn bestod av de ansvariga från språk- och kulturella avdelningar från dessa länder och radiospecialister från UR.

Från Europaskolan Strängnäs deltog klassen som studerar franska 5, med 15 elever. De hade tävlat sedan november 2019 och förra veckan var det äntligen dags för resultatet.

Nu har vi fått beskedet att Europaskolan Strängnäs står som vinnare i årets frankofonitävling! Fantastiska nyheter som gör oss oerhört glada. Extra stolta blir vi, då det faktiskt är sjätte gången som Europaskolan Strängnäs tar hem förstapriset.

Klassen vann 7 000 kronor och deras podcast kommer sändas i Utbildningsradion (UR) från 28 mars. Troligtvis kommer den att översättas till svenska eftersom den publiceras i utbildningssyfte. Dessutom kommer vi senare att bjudas på en buffé med kulinariska specialiteter från de olika frankofoniländerna.

Ett särskilt tack vill vi rikta till familjen Baltatzis i Strängnäs som lånade oss sin inspelningsstudio. Utan dem hade vi inte kunnat vara lika proffsiga.

Den som inte vill vänta till den 28 mars kan redan nu lyssna på skolans podcast här. > 

Elevernas lärare Caroline Noreen vill också uppmärksamma en annan tävling i franska som två elever, Billie Baltatzis och Sofia Edén, deltar i. Billie skrev manuset i höstas och filmen ligger nu verkligen rätt i tiden! Se filmen nedan.

Återigen stort grattis till våra kreativa och duktiga elever!

Läs mer om Frankofonitävlingen här. >