Europaskolan Strängnäs bäst i Sverige i Frankofonitävlingen 2018

La vie est belle! Det tycker vi på Europaskolan Strängnäs, efter att ha vunnit Frankofonitävlingen för femte året i rad. Våra elever fick nämligen första pris med sin podcast på franska, som också kommer att sändas i Sveriges Radio.

Concours de la Francophonie (Frankofonitävlingen) är en årlig tävling, som vänder sig till alla gymnasieungdomar som studerar franska. Den ordnas sedan 1970 av franska institut runt om i världen. Frankofoni är det internationella samfundet för fransktalande personer, och hela mars månad är ”Frankofonimånad” då man uppmärksammar det femte mest talade språket i världen.

I årets Frankofonitävling gällde det att göra den ”Bästa franska podden på Radio Elan”. Radio Elan (www.radio-elan.se) är den första svenska webbradion för skolor på franska. Den vänder sig till samtliga fransklärare i Sverige och deras skolklasser, med tanken att eleverna ska ta sig över tröskeln och våga prata.

Varje klass skulle tillsammans producera en podd på franska i mp3-format på valfritt tema, men i anslutning till de aktioner som genomförs av Internationella organisationen för frankofoni (OIF).

Vår skola bidrog med två poddar, som kom bland de fyra bästa. Bedömningen gick till så att eleverna fick betygsätta varandra. Själva satte vi betyg på sju olika poddar och blev i vår tur betygsatta av andra.

I slutet stod det mellan Europaskolan Strängnäs steg 4-elever och Musikskolan Lilla Akademien i Stockholm. Franska ambassaden kallade då in en professionell person från Sveriges Radio för att avgöra.

Vinnare blev Europaskolan Strängnäs Podcast nr 5, som tar upp språkliga och kulturella olikheter mellan fransktalande länder. Med humor och klockrent uttal diskuterar eleverna Shaker, Tilda och Charlotta olika ord för pengar och måltider i Frankrike, Kanada och Marocko. Och vad är egentligen en ”fransk hotdog”?

Vinnarpodden är den som, enligt domaren, signalerar mest ”radiomaterial” och proffsighet. Lyssna själv via länken nedan. För den som inte helt bemästrar språket får vi hänvisa till en viss översättningstjänst på nätet eller någon som är duktig på franska.

Stort grattis, både till våra duktiga elever och deras lärare Caroline Noreen! Alla blev uppmärksammade under festliga former under Journée de la Francophonie, den 22 mars på Folkuniversitetet i Stockholm. Där deltog representanter från flera olika medlemsländer, som dessutom bjöd på sina bästa kulinariska specialiteter.

Själva priset kommer att delas ut av Schweiz ambassadör med delegation, här i Strängnäs: sammanlagt 10 000 kronor till eleverna och 2 500 kronor till deras lärare.

Vi på Europaskolan Strängnäs är extra stolta eftersom vi nu vunnit Frankofonitävlingen fem gånger i rad. De senaste tre åren har tävlingen inte varit riktad till skolor, utan enbart privatpersoner och organisationer. Men åren dessförinnan tog vi hem segern fyra år i rad: 2011, 2012, 2013 och 2014. För läraren Caroline Noreen blir 2018 sjätte året på raken med vinst, när hon räknar in en tidigare tjänst.

Caroline Noreen stod även i fokus under dagen på Folkuniversitetet, eftersom Frankrikes president Macron vill lägga tonvikt på lärarna – särskilt de som jobbar utomlands.

Slutligen vill vi rikta ett varmt tack till familjen Baltatzis i Strängnäs som lånade oss sin inspelningsstudio. Utan dem hade vi inte kunnat vara lika proffsiga. Vi får också låna deras studio när våra elever i marknadsföring sänder ”Europasnacket”, Europaskolan Strängnäs podcast.

Återigen grattis till våra vinnare. Ni är fantastiska!

Läs mer om Frankofonitävlingen. >

Här kan du lyssna på det vinnande bidraget Podcast nr 5.  >
och här är manuskriptet med tillhörande rollfördelning. >