Specialpris i frankofoni till Europaskolan Strängnäs i den franska kortfilmsfestivalen Cinécourts en Herbe

Pallplats igen! Nu har två av våra elever på Europaskolan Strängnäs kammat hem ett specialpris i frankofoni, med en egenhändigt producerad kortfilm på franska. Stort grattis!

Cinécourts en Herbe är en fransk kortfilmsfestival som startade år 2016. Tanken är att ge skolelever ett bra tillfälle att göra något roligt och kreativt på franska. Festivalen var ursprungligen enbart för elever i franska skolor men är sedan 2018 öppen för elever från hela världen.

I festivalen kan man också tävla om ett frankofonipris, sedan ett par år tillbaka. Detta pris är framtaget för elever som inte går i en fransk skola men har lektioner i franska. För Sveriges del arrangeras deltagandet i samarbete med Franska institutet i Stockholm.

Från Europaskolan Strängnäs deltog i år Bille Baltatzis och Sofia Edén med filmen ”Salut papa, c’est Luc”, där även elevernas lärare Caroline Noreen medverkar.

Nu har vi fått juryns specialpris för denna film! Tillsammans med beskedet kom också ett mycket hedrande omdöme från Franska institutet: De kunde (fritt översatt) knappt tro att detta var en amatörfilm, med tanke på den höga kvaliteten på manus, bilder, redigering och ljud.

Någon prisceremoni blev det inte i år, med anledning av den rådande pandemin. Däremot kommer eleverna att få ”goodies” skickade till sig i skolan. Filmen kommer dessutom att publiceras på Franska institutets webbplats.

Vi inom Europaskolan är omåttligt stolta över alla som medverkat vid produktionen av denna film och instämmer i Franska institutets slutord:

Félicitations à tous, c’est un magnifique travail!

Här kan du se filmen ”Salut papa, c’est Luc”. Filmen finns också med svensk text lite längre ner, för den som (i motsats till våra elever) inte är en hejare på franska!

Filmen ”Salut papa, c’est Luc” med svensk text.

Läs mer om Cinécourts en Herbe här >