Uppstartsvecka med sjöfest på Europaskolan Strängnäs

Nu är vi i gång med höstterminen på Europaskolan Strängnäs efter en fantastisk uppstartsvecka. Kluriga och roliga övningar väntade våra nya gymnasister, alltmedan de lärde känna varandra. Veckan avslutades sedan med den legendariska Sjöfesten, som i år bjöd på nya inslag.

Måndagen den 12 augusti var det dags för skolstart på Europaskolan Strängnäs. Då samlades 168 nya elever som skulle börja hos oss. Lite nervositet kunde anas men det är inte konstigt. Att gå från högstadiet till gymnasiet är ju ett stort steg i livet!

Uppstartsveckan drog sedan i gång med start i Djäknehallen, skolans aula. Här hälsade rektor Thomas Axelsson välkommen, innan alla fick ta del av grundläggande information från skolledningen. Dessutom fick eleverna många bra tips på hur man bör planera sin tid på gymnasiet för att både nå målen och samtidigt ha roligt! När skolans lärare hade presenterat sig följde alla med sina mentorer för att fortsätta inledningen i respektive klassrum.

Så följde terminens första lunch, med hemlagad och delikat mat. Flera passade också på att besöka Ångbåtsbron, som kanske är Sveriges vackraste skolgård. Här serveras också frukost varje morgon i skolans café.

Därefter fortsatte dagen med gemensamma aktiviteter. Allt med syfte att lära känna varandra under lättsamma former! Första utmaningen blev att gruppvis para ihop olika konstverk med rätt konstnär. En aktivitet som inte bara innebar samarbete utan också en del skratt. Ännu mer skratt blev det när det var dags att kliva upp på provstenen. Under denna numera klassiska övning gäller det att balansera på en sten, så många som möjligt utan att ramla av. Det gick ganska lätt för de grupper som nöjde sig med fyra personer men med fem var det en tuffare uppgift.

Sjöfesten blev den stora avslutningen på uppstartsveckan, helt enligt vår tradition! Syftet är att årets nya elever under trevliga former ska lära känna både varandra och äldre eleverna, samtidigt som de lär sig hitta inom skolområdet.

Dagen för Sjöfesten började med samling på Ångbåtsbron, där de elevföreningar som finns på skolan passade på att presentera sig och värva nya medlemmar.

Sedan följde flera tävlingar, där ettor och tvåor blandades i grupper. Här tävlades det bland annat i den ädla idrotten tunnelboll. I Månssons trädgård nedanför Strängnäs domkyrka flög alla möjliga skodon i luften under en skostafett. Det blev också armkroksstafett som genomfördes under skallande skratt, liksom ett avancerat teoretiskt/praktiskt prov på tid.

Sjöfesten ägde förstås också rum på Mälarens vatten, alldeles intill skolan. Här stod båtrace på programmet med en nyhet för året: kajaker i stället för kanadensare som tidigare år. Även här var stämningen på topp, trots att vi inte bara fick gratulera en segrare utan också ”skolans badpojke nummer 1”. Vädrets makter var också med oss, så utöver en regnskur vid lunch kunde dagen genomföras i fint väder.

Vi vill tacka alla för en härlig uppstartsvecka och sjöfest. Varje år är det lika roligt att se hur osäkerheten från starten blir som bortblåst. Att tala med varandra och lösa uppgifter tillsammans fungerar alltid.

Än en gång varmt välkomna till Europaskolan Strängnäs och tre spännande gymnasieår!

Fler bilder hittar ni på vår Facebooksida >