My Danvind på Europaskolan Strängnäs är nominerad till Lilla Augustpriset 2019

En av våra elever på Europaskolan Strängnäs är nominerad till Lilla Augustpriset! Det är My Danvind, 17 år, som läser spetsprogrammet Modern Humanities. Med inspiration från sitt samiska ursprung fångade hon juryns intresse. Vi önskar My stort grattis och har även intervjuat henne om denna stora utmärkelse.

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga, mellan 16 och 20 år. Priset har delats ut varje år sedan 1994, då det instiftades av Svenska Förläggareföreningen. Med åren har tävlingen blivit en plantskola för nya författare, där det grundläggande syftet är att öka unga människors intresse för att läsa och skriva.

I 2019 års tävling har juryn nominerat sex författare som går vidare till final. Vinnaren utses sedan efter en omröstning, där både juryns och allmänhetens röster vägs in. Röstar gör man på Lilla Augustprisets webbplats fram till och med den 18 november. Sedan koras vinnaren en vecka senare, vid den årliga Augustgalan.

Till vår stora glädje är My Danvind på Europaskolan Strängnäs en av de nominerade till Lilla Augustpriset. Till Strängnäs flyttade hon förra året, och började då på Modern Humanities – en av skolans spetsutbildningar. I en intervju med Eskilstuna-Kuriren har hon berättat att hon såg en affisch om tävlingen i skolan, och redan samma dag satte hon sig ned för att skriva sitt bidrag: en dikt. Dock var det utan några speciella tankar om fortsättningen, vilket innebar att nomineringen blev en stor överraskning.

Så här lyder juryns motivering till nomineringen av My Danvind:

”Vad kan en sjö i mitten av ingenstans eller renens spår berätta? Författaren har på ett skickligt sätt låtit det avskalade möta det målande, i funderingar över arvet och platsens betydelse. Texten lyfter lyrikens styrka: att med få ord skapa tydliga bilder.”

Intervju med My Danvind:

1. Stort grattis till nomineringen, My! Hur kändes det att få detta besked?
– Jag var oerhört förvånad när jag fick reda på det. Egentligen hade jag inte ens tänkt att jag hade en chans att bli nominerad, och när jag blev det var det en chock. Självklart blev jag även glad eftersom någon tyckte att min dikt var så pass bra.

2. Varifrån fick du inspiration till din dikt?
– Under sommaren var jag hos mina morföräldrar och där besökte jag och min mamma en samisk offersten i närheten. Det blev väldigt många intryck på en gång, med renspår på myren och tystnaden bredvid sjön fanns det helt enkelt saker jag tänkte att jag skulle kunna uttrycka med en dikt.

3. Hur väcktes ditt intresse för att skriva?
– Sedan lågstadiet har jag skrivit. På min första skola fick man bestämma själv vad man ville göra, och jag valde ofta att skriva korta berättelser. Där fick jag i gång skrivandet, och många i min omgivning tyckte även att det jag skrev var ganska bra, och därför fick jag en extra boost av att skriva.

4. Vilka slags texter skriver du mest – och vad handlar de om?
– Nuförtiden skriver jag mest dikter när jag får inspiration, men jag tycker mest om att skriva noveller.

5. Du går på Modern Humanities, en av Europaskolan Strängnäs spetsutbildningar. Hur kommer det sig att du valde denna utbildning?
– Jag flyttade till Strängnäs förra året och det blev väldigt långt att pendla till Stockholm varje dag, så jag började leta efter program som fanns här. Jag hittade Modern Humanities, och det lät intressant, så därför började jag här.

6. Om skulle vinna Lilla Augustpriset får du 15 000 kronor. Har du några tankar om vad du skulle använda vinsten till?
– Just nu vågar jag inte ens tänka på vad som skulle hända om jag skulle vinna. Det är väldigt stort att ens kunna vara nominerad, och jag har egentligen inte hunnit processa att jag blev nominerad i det här läget.

7. Vad skulle du vilja göra efter gymnasiet – och i framtiden?
– Efter gymnasiet vill jag fortsätta till universitet, vet inte exakt vad jag vill läsa än, men det får jag nog bestämma mig för snart. Efter det vill jag helst arbeta på heltid som författare, men det är en dröm som det antagligen kommer ta en stund att nå, så innan det vill jag arbeta inom någonting där litteratur eller språk spelar en stor roll.

Tack så mycket för intervjun, My – och återigen stort grattis till den fantastiska utmärkelsen, önskar vi på Europaskolan Strängnäs!

Läs My Danvinds dikt ”Förfäders vördnad” här >
Läs mer om Lilla Augustpriset här >