Jultraditioner med final i domkyrkan för Europaskolan Strängnäs

Jultraditionerna är många på gymnasiet Europaskolan Strängnäs. I december har vi dessutom infört en ny: Tomteloppet! Vi har inför julen också sedvanligt bakat pepparkakshus och ätit ett dignande julbord, tillagat av våra egna kockar. Nu har vi avrundat terminen med en stämningsfull final: julavslutning i Strängnäs domkyrka.

Den 17 december fylldes gatorna i Strängnäs av tomtar, vissa i full språngmarsch och andra på lugn promenad. Samtliga med friskt humör och glimten i ögat.

Då startade nämligen Tomteloppet, en ny tradition på Europaskolan Strängnäs. Tomteloppet är också en av grenarna i skolans klassiker. Tidigt i höstas, när det fortfarande var varmt i vattnet, simmade elever och personal 200 meter, och nu var det alltså dags för löpning. Tillsammans sprang eller promenerade elever och personal cirka fyra kilometer. Bra jobbat, allihopa!

Som vi tidigare berättat, har vi också firat lucia på gymnasiet. Sedan 2017 genomförs denna tradition utomhus, på Ångbåtsbron. Där njöt vi av glögg och pepparkakor med Mälaren som fond.

I december gick även det årliga baket av pepparkakshus av stapeln med avslutande tävling. Den ena imponerande skapelsen efter den andra tog form, när våra kreativa elever gick loss med degen.

 

Ett dignande julbord, tillagat av våra egna kockar, dukades upp den 19 december. Då samlades elever och personal i den före detta järnhandeln, skolans matsal, för att smörja kråset. Vilka läckerheter! Varmt tack till köket som gav oss denna försmak av julen.

Slutligen rundade vi av terminen med vår traditionella julavslutning i Strängnäs domkyrka, den 20 december. Här bjöds vi alla på vacker sång och musik, framförd av våra talangfulla elever.

I år tillkom en punkt på programmet: julsång på franska. Ett mycket trevligt inslag som vi har vår fransklärare Caroline Noreen att tacka för.

Under avslutningen fick vi också lyssna till tal av styrelseordförande Johan H Larson; inspektor Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet; samt biträdande domprost Carin Saracco som reflekterade över julen.

Efter lite mingel på kyrkbacken och samling hos mentorerna var det dags att gå på välförtjänt jullov.

Tack alla för den här terminen. Vi önskar er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Foton: P-O Rosén, Strängnäs