Spännande bildningsdag i Stockholm för Europaskolan Strängnäs

Mod19 på medeltidsvandring i Gamla stan.

Nu har vi haft årets bildningsdag för Europaskolan Strängnäs, med många intressanta studiebesök. Inte mindre än sex bussar for mot Stockholm, där bland annat besök på spännande museer och tankeväckande samtal stod på programmet. En mycket lyckad och givande dag!

Sci18 besökte det världsledande forskningsinstitutet i matematik Mittag-Leffler. Vi fick en fantastiskt lärorik och inspirerande visning av institutets bibliotekarie Mikael Rågstedt. Förutom en levande beskrivning av den mycket intressanta historien om Gösta Mittag-Leffler och hur han etablerade sitt institut, fick vi en matematikhistorisk föreläsning angående matematikens olika grenar och deras betydelse. Det hela avslutades med att vi fick bläddra i några av matematikens viktigaste historiska verk, bland annat Fibonaccis “Liber de Abaco”, Euklides “Elementa” och Newtons “Principia Mathematica”.

Mod18 gjorde ett besök på Nationalmuseum, ett utmärkt tillfälle för bildning. De fick sedan ställa frågor till en överlevare från förintelsen (med hjälp av AI-teknik) på Historiska museet. En mycket intressant och annorlunda upplevelse!

FÖ19 besökte Sveriges Television och fick ett kärt återseende med Bolibompadraken.

Aktuellts programledare Katia Elliot visade oss runt och berättade om hur en sändning går till. Hon tog också upp vikten av att SVT är oberoende och sakliga. Klassen besökte även Medeltidsmuseet, för att lära sig mer om hur Stockholm byggdes upp av Birger Jarl, om livet på 1200-talet, mat, yrken och juridik

För KF19 blev det besök på två museer. Först Nationalmuseum där vi såg utställningen ”1989 – kultur och politik”. Kanske var det Europas lyckligaste år, då Berlinmuren föll och blev den symboliska finalen för den politiska världsordning som rått sedan andra världskriget. Sedan besökte vi Moderna museet med fördjupning i några av museets permanenta samlingar.

Mod19 fick på förmiddagen gå en medeltidsvandring i Gamla stan, under professionell guidning av personal från Medeltidsmuseet. I Gamla stans gränder, bland kullerstenar och på husfasader gavs bilder och berättelser hur Stockholm fungerande under medeltiden. Guidningen gav oss stort och smått, levnadsskildringar från såväl rika som fattiga vilket resulterade i en mycket givande förmiddag. Efter lunch väntade en workshop på Forum för Levande Historia där Yttrandefrihetens gränser behandlades. En mycket inspirerande pedagog vägledde oss och gav klassen viktiga frågeställningar att ta med sig. Eftermiddagen varvades med grupparbeten, diskussioner i smågrupper såväl som helklass samt en VR-film från den nynazistiska demonstrationen i Ludvika 2018 som bland annat bevittnades av förintelseöverlevaren Hédi Fried. Upplägget gav upphov till intressanta och levande diskussioner om ett dagsaktuellt och viktigt ämne.

Sammanfattningsvis var det med en hel del nyvunnen kunskap och vidgade vyer som belåtna elever satte sig på bussen tillbaka till Strängnäs efter en heldag i huvudstaden.

Tack alla för en mycket intressant bildningsdag!