LÄS står för Lärarfortbildning i ämnesmässig samverkan. Utbildningen har funnits sedan 2018 och är en omfattande satsning på att vidareutbilda lärare i Strängnäs kommun. Utbildningen har tagits fram och drivs i samverkan mellan Stiftelsen Europaskolan och Strängnäs kommun.
Syftet med utbildningen är att stärka samverkan mellan skola och samhälle. Det övergripande målet är återuppbygga Strängnäs som en skolstad. Ska vi lyckas med det krävs kvalificerad lärarutbildning på högskolenivå. Många av landets främsta professorer och föreläsare medverkar i fortbildningsprojektet, säger Martina Gustavsson, ansvarig för utbildningen frö Europaskolans räkning.
Richard Hagman (längst till vänster) och Jesper Eriksson (längst till höger) på Europaskolan Strängnäs, genomförde den 29 april slutredovisning lärarfortbildningen LÄS och har därmed tagit examen. Stort grattis!
LÄS innebär att lärarna får möjligheten att ytterligare stärka sin kompetens, både ämnesmässigt och relationsmässigt. Utbildningen blir också en naturlig plattform för ett ännu närmare samarbete mellan kommunala skolor och friskolor.
– LÄS är i mitt tycke en utbildning som är väl värd att gå som lärare. När det ibland är svårt att få tiden att räcka till för egen förkovran av ny vetenskap och nya studier kring läraryrket, erbjuder LÄS en exklusiv mix av givande föreläsningar och litteratur om senaste kunskaperna inom vår profession. Dessutom ges det en välbehövlig möjlighet till att bygga broar med lärare från andra skolor och skolstadier, vilket är väldigt uppfriskande och givande, säger Rickard Hagman, legitimerad lärare inom svenska och psykologi på Europaskolan Strängnäs.
Jesper Eriksson, legitimerad lärare i naturkunskap och biologi, fyller på:
– Jag är positiv överraskad trots höga förväntningar. Det kändes lyxigt att ha välkända och aktuella föreläsare samtidigt som det fanns mycket tid att reflektera över nyvunna insikter med kollegor från andra skolor.