”Friendship through Language and Culture” – första utbytesresan i Erasmus+ för Europaskolan Strängnäs

Den 2–9 september genomförde Europaskolan Strängnäs den första utbytesresan i projektet Erasmus+ tillsammans med skolan I.E.S. Bezmiliana i Rincón de la Victoria, Spanien. En fantastisk möjlighet att öva språket och lära känna Spanien på riktigt.

På utbytesresan åkte tio elever som läser kursen spanska 5 (årskurs 3) till Málaga tillsammans med två av sina lärare.

I Málaga tog de spanska eleverna och deras familjer emot oss på flygplatsen. Sedan väntande en veckas boende hos familjerna, vilket gav fantastiska möjligheter att öva språket och lära känna Spanien på riktigt.

Då Erasmus+ delvis bygger på att lära sig om vårt gemensamma europeiska kulturarv gjorde vi en rad spännande utflykter på dagarna. Turerna gick då till fascinerande platser som Ronda, Nerja, Frigiliana, Málaga och inte minst Granada med världsarvet Alhambra. Tillsammans med de spanska eleverna besökte vi till exempel Rondas tjurfäktningsarena, Nerjas grottor, bergsbyn Frigilianas pittoreska gränder och Picassomuseet i Málaga.

Hela tiden guidades våra elever av de spanska eleverna, som hade förberett presentationer om de platser vi besökte på spanska och engelska. Två dagar spenderades på skolan där eleverna jobbade tillsammans i mixade grupper och producerade filmer om platserna de besökt.

Våra elever fick dessutom följa med sina spanska vänner på deras lektioner ett par dagar samt besöka kommunhuset och träffa stadens borgmästare. Besöket uppmärksammades även genom lokalradion och lokaltidningen.

Sammanfattningsvis var detta en fantastisk vecka där nya vänskapsband knöts, vi lärde oss om varandras kulturer och utvecklade spanskan. Eleverna kom nära varandra och det var många tårar som fälldes vid avskedet på flygplatsen.

Nu väntar ett fortsatt utbyte under spansklektionerna, och sen ser vi fram emot att ta emot våra spanska vänner i Strängnäs i april.

Tack till alla som gjorde denna utbytesresa till ett minne för livet!

Läs mer om Erasmus+ här >