Diplomaten Anders Lidén besökte Europaskolan Strängnäs inför Modern Humanities studieresa till USA

Den 24 september fick vi fint besök på Europaskolan Strängnäs. Då kom den kände diplomaten Anders Lidén hit, för att träffa eleverna på Modern Humanities, vårt samhällsvetenskapliga spetsprogram. Besöket är en del i förberedelserna för elevernas studieresa, som går till Washington och New York.

Anders Lidén är fil.dr i statsvetenskap, med lång erfarenhet som diplomat och ambassadör – bara för att ta ett axplock av hans meriter. Han har bland annat varit diplomat i 37 år, svensk FN-ambassadör samt ambassadör i Israel, Zimbabwe och Finland. Vidare har han medlat i internationella konflikter, suttit i FN:s säkerhetsråd och varit ordförande för UNICEF. I dag tjänstgör han som valobservatör.

För en grupp elever på Modern Humanities berättade han om hur FN fungerar, både i teori och praktik, utifrån sina egna erfarenheter. Det blev en mycket intressant inblick bakom kulisserna i denna världsorganisation, där inte minst kulturkrockar kan visa sig tydligt.

Anders Lidén har även skrivit ned sina memoarer i en bok med titeln ”Diplomati och uppriktiga samtal: i FN, Mellanöstern, Afrika och Finland”. Se länk nedan om du vill veta mer.

Diplomatbesöket var en del av förberedelserna för vår kommande studieresa till USA. Snart åker nämligen Modern Humanities avgångselever till Washington och New York, där ett besök på FN:s högkvarter står högt på agendan. Eleverna ser med stor förväntan fram emot denna studieresa, som kommer att vidga deras vyer och ytterligare öka insikten i hur man arbetar med de stora världsfrågorna.

Vi vill rikta ett stort tack till Anders Lidén för den intressanta föreläsningen, med tillhörande samtal. Nu är vi ännu mer förberedda inför studieresan, som går av stapeln den 8 till 12 oktober. Självklart återkommer vi med en reserapport!

Läs mer om Modern Humanities studieresa här > 

Läs mer om Anders Lidéns memoarer här >