Besök av elever från Spanien i projektet Erasmus+
Intressanta studiebesök, god mat och fantastisk vänskap. Så kan man sammanfatta senaste delen av skolutbytesprojektet Erasmus+. I början av maj hade nämligen eleverna på Europaskolan Strängnäs besök av sina spanska vänner från I.E.S Bazmiliana, utanför Málaga.
Första veckan i april vajade både spanska och svenska flaggor på Europaskolan. Då hade vi nämligen besök av våra spanska vänner från I.E.S Bazmiliania, som vi har utbyte med i projektet Erasmus+. Tidigare har vi ju hälsat på eleverna i Spanien och nu var det dags att återgälda besöket och ta emot dem på hemmaplan.
Det blev en mycket lyckad vistelse, med allt från riksdagsbesök till skidåkning, förgyllt av både smörgåstårta och spansk tortilla.
Det är fantastiskt att se vilken fin kontakt eleverna fått och hur de har utvecklats under denna resa tillsammans.
Varmt tack till alla – elever, lärare och vårdnadshavare – för dessa oförglömliga dagar!
Här är läraren Mikael Winblads sammanfattning av besöket, dag för dag:
Måndag 1/4
Den första veckan i april tog Europaskolan Strängnäs nästa steg i vårt internationella skolutbytesprojekt inom Erasmus+ då vår partnerskola I.E.S. Bezmiliana från Rincón de la Victoria utanför Málaga kom på besök. Elever, föräldrar och lärare tog emot våra gäster på Arlanda under måndagen och därefter åkte vi till Europaskolan Strängnäs kafeteria i Djäknegården för en informations- och välkomstträff. Veckans uppgifter presenterades och skolledningen kom för att hälsa våra gäster välkomna.
Mottagning på Arlanda.
Därefter tog Roshni och Bilal över som guider runt Europaskolan Strängnäs med presentationer både på engelska och spanska. De spanska och svenska flaggorna vajade över Ångbåtsbron, och vårsolen tittade fram när vi vandrade runt i de olika skolbyggnaderna och lät våra gäster bekanta sig med området.
Första dagen.
Tisdag 2/4
Tisdagen inleddes med ett besök på Europaskolan Rogge där vi blev bjudna på frukost. Därefter var hemkunskapssalen bokad för att lag spansk tortilla tillsammans med Europaskolan Rogges årskurs 9-elever. Läraren Luis Luque Sánchez introducerade arbetet och därefter satte matlagningen i gång.
När matlagningen var klar utsågs den godaste tortillan och sen bar det iväg på en stadsvandring i Strängnäs. Guider denna dag var Lisa, Alva N och Jakob som presenterade Roggeborgen, domkyrkan, Grassagården och väderkvarnen. Vi hade även hjälp av Lennart Ståhl, Strängnäs Gille, som visade kvarnen inifrån. Efter presentationerna var det dags för lunch som intogs i Europaskolan Strängnäs skolmatsal.
Efter lunch mottogs vi på kommunhuset av kommunalrådet Jacob Högfeldt som berättade om hur Strängnäs Kommun styrs och fungerar. Därefter återvände vi till skolan för att jobba med projektet. Eleverna hade uppgifter varje dag, oftast i form av filmer att göra tillsammans med de spanska eleverna och värdfamiljerna.
Onsdag 3/4
På onsdagen åkte vi buss till Mariefred och Gripsholms slott. Marcus presenterade slottet innan en guide från Gripsholm tog vid och fortsatte inomhus. Därefter blev några elever intervjuade av tidningen Måsen och sedan fortsatte vi in mot stadskärnan där Lovisa presenterade kyrkan och Lene Mariefreds stad.
Efter lunch återvände vi till skolan där arbete med projektuppgifter väntade.
Torsdag 4/4
Följande dag bar det iväg till Stockholm för ett fullspäckat schema. Vi startade tidigt med buss till Sveriges riksdag där vi blev förtjänstfullt guidade av Kristdemokraternas stabschef, Martin Kits. Därefter presenterade Alva G. riksdagen på engelska och spanska och sedan var det dags för lunch.
Fredag 5/4
Fredagen ägnades åt olika saker som rör projektet men främst handlade det om att sammanställa allt material, filmer och texter samt publicera detta på projektets webbplats. Några elever och lärare träffade Strengnäs Tidning för intervju och på eftermiddagen när uppgifterna var klara samlades för att titta på filmerna tillsammans. Sen var det dags för diplomutdelning och avslutning med tårta.
Avslutningsfika i Djäknegården.
Lördag 6/4 och söndag 7/4
Lördagen planerades av familjerna som på ett fantastiskt sätt hade ordnat en heldag med skidåkning i Romme på dagen och avslutningsfest på kvällen där de lagat ett utsökt traditionellt svenskt smörgåsbord. Lite senare på kvällen lämnade föräldrarna och ungdomarna tog över för avslutningsfest. Trötta men glada elever tog sig sedan till Arlanda under söndagen för avsked. Fantastisk att se hur nära de kommit varandra under denna tiden och känslan var att, förutom den utveckling av språket och de kunskaper om varandras kulturer som nåtts, hade även täta vänskapsband knutits som förhoppningsvis varar länge.
Glada elever i Romme.
Avsked på Arlanda.