Annorlunda men lyckad student och skolavslutning för Europaskolan Strängnäs

Den 3 juni tog de studenten, våra avgångselever på Europaskolan Strängnäs! Det blev en annorlunda men ändå lyckad dag, tack vare fint samarbete mellan alla medverkande. De som inte hade möjlighet att närvara kunde följa dagen online, via filmklipp och rapporter på sociala medier. Även skolavslutningen sändes online som en förinspelad film. Varmt tack till alla som gjorde dessa dagar till ett fint minne för livet!

Skulle det bli något studentfirande detta speciella år? Den frågan har förstås alla ställt sig runt om i landet under vårens pandemi.

Självklart ville vi göra allt vi kunde för våra studenter på Europaskolan Strängnäs, för att ge dem en minnesvärd dag utifrån förutsättningarna. Därför ordnade vi en speciallösning, med klassvisa utspring enligt ett tydligt schema. En anhörig per student kunde närvara, givetvis glest utspridda för social distansering. Även övriga åskådare kunde få plats på behörigt avstånd, och så kunde firandet börja!

Studentdagen den 3 juni inleddes med mösspåtagning för varje klass, en i taget. De glada eleverna anlände för traditionellt ”förhör” av rektor Thomas Axelsson: en prövning i lättsam anda där alla (som vanligt) blev godkända. Studenterna kunde sedan byta den blå abiturientmössan mot studentens vackra vita!

Solen strålade från en klar himmel när våra elever fortsatte dagen, med samling i skolans huvudbyggnad Philosophicum med Mälaren som fond.

Sedan följde den traditionella fönsterviftningen (”fönsterflaxet”), där eleverna till allmänt jubel visade sig i skolans fönster. Att stämningen var på topp gick inte att ta miste på, alltmedan konfetti dansade i solskenet.

Läraren Gunnar Elworth var, som tidigare år, konferencier och annonserade varje utspring med stigande frenesi och nedräkning, medan rektor hade äran att öppna porten för varje klass.

Så sprang de ut, våra nybakade studenter, och här visste glädjen inga gränser! Varje klass lämnade huvudbyggnaden till egenhändigt vald musik och – självklart – åskådarnas stora jubel. Efter att tagits emot av nära och kära, och fått stiliga tillbehör runt halsen fortsatte studenterna till nästa programpunkt.

Nu väntade en härlig picknick i grönskan, på olika platser för varje klass. Här lät sig eleverna väl smaka av de delikata picknickpåsar som delades ut. Det är minsann inte varje skola som har egna kockar och eget tillagningskök! Samma kök har också bistått med goda lunchlådor under vårens distansundervisning, som nu fick sin final. Lärarna var också på plats för att dela ut betyg och ta ett något vemodigt farväl av eleverna efter tre år tillsammans. Men mest av allt märktes glädjen, som också tog sig uttryck i sång, musik­framträdanden och utdelning av rosor.

Vid den anrika Djäknegården blev våra studenter upphämtade av sina anhöriga som sista punkt på programmet. Det blev inga studentflak i år men individuella turer, där flera färdades i öppen bil med egen musik.

Två dagar senare, den 5 juni, var det skolavslutning. Den håller vi vanligtvis i Strängnäs domkyrka men i år gjorde vi i stället en förinspelad film – med ett komplett avslutningsprogram! Som sig bör höll både prästen och rektorn tal, bägge inspelade just i domkyrkan. Även Europaskolans inspektor Eva Åkesson talade i ett filmklipp till våra elever, som fick fina ord med sig på vägen. Vacker musik och sång framfördes också av både elever och lärare, varvat med presentationen av årets stipendiater* – elever och lärare som särskilt utmärkt sig under läsåret/skoltiden.

Vi vill nu rikta ett stort och varmt tack till alla som gjorde dessa dagar till ett fint minne för våra studenter, trots de speciella tiderna: elever, anhöriga, personal, stipendiegivare och övriga intressenter. Varje enskild insats räknas!

Studentdagen kunde tack vare er genomföras på ett exemplariskt sätt, något som också lyftes i en artikel i Eskilstuna-Kuriren. Tillsammans visade vi åter att Europaandan i högsta grad är levande: den speciella stämning som skolans första elever en gång satte namn på.

Hurra för er kära studenter! Nu önskar vi er all lycka på er fortsatta väg i livet. Till skolans övriga elever och personal vill säga: Glad sommar! Vi ser fram emot att ses i höst igen.  

Se filmerna från studentdagen den 3 juni >
Se filmen från skolavslutningen den 5 juni >

Läs Eskilstuna-Kurirens artikel ”Succé för smittskyddat studentfirande på Europaskolan” (för prenumeranter) >

Foto: P-O Rosén, Strängnäs

* Stipendiaterna kommer vi att lista i ett separat inlägg här på skolans webbplats framöver. Vi kommer även att intervjua några av dessa elever. En av dem är redan intervjuad: Linus Lindh, som tog emot Ulla och Hans Sjöstedts stipendium. Läs mer här >