Uppskattat besök på Europaskolan Strängnäs av överstelöjtnant Joakim Paasikivi

Fredagen den 22 april hade vi det stora nöjet att få besök av Joakim Paasikivi här på Europaskolan Strängnäs. Paasikivi är överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm. Han blev känd för stora delar av allmänheten i februari 2022, då han ofta började anlitas av svenska medier för att som expert kommentera det ryska angreppskriget på Ukraina.

Det var förväntansfulla eleverna ur alla tre årskurserna i spetsutbildningen Modern Humanities som fick ta del av Paasikivis föreläsning, som tog plats i Djäknehallen, skolan aula.

Paasikivi inledde föreläsningen med om hur Ryssland utmanar säkerhetsordningen i världen och att världen aldrig blir som den var före 24 februari 2022, då Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina. Han talade också om varför Ryssland invaderade Ukraina, och om hur utvecklingen kan komma att bli på både kort och lång sikt. Vad som kan påverka utgången av kriget som till exempel presidentvalet i USA. Han pratade också om Rysslands ekonomi, som man förutspår kommer att få allt större problem framöver (vilket inte är osannolikt).

Stämningen var god och intresset stort och eleverna uppskattade verkligen Joakim Paasikivis besök. De lyssnade noga, kanske till och med mer än vi sett tidigare! De hade även förberett frågor, som Paasikivi besvarade i slutet av föreläsningen. Frågorna handlade om allt möjligt som vad som hade kunnat få detta krig att inte bryta ut, om USA:s engagemang, om Europas och USA:s framtida relation och en hel del annat.

Vi tackar Joakim Paasikivi för en mycket intressant och allvarsam föreläsning.