Studieresa till Paris för elever på Europaskolan Strängnäs

I slutet av september bar det av till Paris för 30 elever på Europaskolan Strängnäs. Med på resan var också deras lärare Amine Bouatra och Caroline Noreen. Här berättar Caroline om fem dagar i världsstaden Paris. En mycket lyckad resa!

Mellan onsdagen den 26 och söndagen den 30 september var vi i Paris, med sammanlagt 30 elever från årskurs 2 och 3 (ur åtta klasser). Det var en resa som erbjöds utöver kurs för de elever som läser franska.

Dag 1: Efter att vi hade checkat in på hotellet och ätit lunch gick vi till Montmartre. Där besökte vi le Sacré Coeur och flanerade sedan bland caféer och konstnärer där. Några elever passade på att få sina porträtt ritade på plats. Vi kollade också på den fina utsikten och vi gick en bit till för att se Moulin Rouge.

Dag 2: La Cité des Sciences. Vi tillbringade cirka 4–5 timmar i detta matematiska/naturvetenskapliga/ tekniska tempel med många olika utställningar. Vi tittade på en film, Océans, om havets djup i 3D i la Géode, och sedan fick vi också se en annan film i Planetarium. Där lärde vi lite mer om stjärnorna och om hur människan har tolkat dem genom tiderna. Senare på eftermiddagen tog vi oss till île de la Cité och besökte först La Sainte Chapelle och sedan Notre Dame. Från Notre Dame gick vi förbi l’Hôtel de Ville och såg Beaubourg och dess Centre Pompidou.

Dag 3: Le Louvre. Eleverna fick en lista med olika konstverk som de skulle hitta och ta en bild av som bevis. Louvren är enormt, många gick vilse och min lista var kanske lite för lång men allt gick bra ändå. Det var så varmt att många av oss åt ute och hade picknick i Jardin des Tuileries som ligger bredvid Louvren. Sedan tog vi oss till Opéra Garnier, den berömda klassiska operan, kopierad i hela världen. Vi besökte den på egen hand.

Dag 4: Innan vi gick längs Champs Elysées till l’Arc de Triomphe visade jag eleverna Le Pont Alexandre III, Le petit Palais och Le grand Palais. Vi tog oss högst upp i l’Arc de Triomphe och besökte den. Sedan var vi på Place du Trocadéro och därifrån gick vi till Eiffeltornet. Eleverna fick välja själva hur de ville ta sig upp (hiss eller trappa) och hur högt (3 olika våningar) de ville vara. På kvällen åt vi en gemensam middag i Belleville.

Dag 5: Den sista dagen var fri. Några elever passade på att besöka Les Jardins du Luxembourg, andra gjorde en båttur på Seine, medan åter andra passade på att shoppa. Själv flanerade jag i Le Parc des Buttes Chaumont som låg bredvid vårt hotell. Det blev sedan en sen retur till Sverige.

Tack för alla för en mycket lyckad resa!

Caroline Noreen
Lärare i franska på Europaskolan Strängnäs