Studieresa till London för ekonomi- och företagarelever på Europaskolan Strängnäs

London, finansvärldens huvudstad – det är temat för en årlig studieresa på Europaskolan Strängnäs. I början av året gick turen dit, för några elever i avgångsklasserna Fö16 och EF16. Här är deras reserapport.

Europaskolan Strängnäs har ordnat studieresor till London sedan år 2007 för de elever som läser ekonomi och företagande hos oss. Resorna är ett extra erbjudande utöver kurs och betalas av eleverna själva, till självkostnadspris.

Resans namn har alltid varit ”London, finansvärldens huvudstad”, något som i dag kanske snarare följs av ett frågetecken?

Tanken med resan är att ge eleverna fördjupade kunskaper inom ekonomi men också att visa vilka möjligheter det finns utanför Sverige.

År 2019 års resa startade med en stadsvandring i London. Här var London Eye, Houses of Parliament, Whitehall Horse Guards, Pall Mall och Trafalgar Square några av dagens sevärdheter.

Dag två i London träffade vi Claes Aronsson, korrespondent från Sveriges Radio. Han berättade om sin karriär och om hur han blev ”korre” i London. Sedan blev det förstås också en rejäl dos Brexit. Tyvärr fanns det ingen rättegång vi kunde besöka i Old Bailey men vi tittade på hur domarperuken hade utvecklats genom århundradena. (Fotoförbudet hindrade oss att föreviga detta.) Dagen avslutades sedan med Tate Modern.

På resans tredje dag väntade nya besök och nya lärdomar. Dagen började hos Allen & Overy, en av världens största advokatbyråer inom business. Vi fick ta del av deras digitalisering av dokument och svårigheterna med att få till en affär där 200 jurister från 50 länder och 10 tidszoner är inblandade. Även vikten av att förstå kulturskillnader togs upp. Efter en 10-minuterslunch på stående fot, fortsatte vi till Stonehage Fleming som förvaltar förmögenheten åt 250 rejält rika familjer. Cirka 1 miljard är den minsta insättningen … Här fick vi veta hur de jobbar åt sina olika kunder och även ta del av deras karriärtips. Dagen avslutades med en höjdare: på 35:e våningen i Sky Garden.

Den fjärde dagen i London började vi hos SEB, Skandinaviska Enskilda Banken. Vi fick veta varför de finns i Storbritannien, hur de gör för att få brittiska kunder och hur de arbetar med sina stora kunder världen över. Efter ett besök i St Pauls-katedralen, fortsatte vi till Svenska Handelskammaren för att få ännu en dos Brexit. Vi fick också mer kunskap om vad en handelskammare gör. Kaffe och bulle hos Svenska kyrkan fick avsluta Londonbesöket, innan det blev plugg på flygplatsen inför torsdagens psykologiprov.

Tack allihop för en mycket givande resa!