Stämningsfylld student och skolavslutning för Europaskolan Strängnäs

Nu har de tagit studenten, våra treor på Europaskolan Strängnäs! Det blev återigen en lite annorlunda men mycket lyckad studentdag, när de sprang ut onsdagen den 9 juni. De anhöriga som inte hade möjlighet att närvara kunde följa dagen online, via filmklipp här på skolans webbplats och i sociala medier. Även skolavslutningen sändes online som en förinspelad film från Strängnäs ståtliga domkyrka, där vi vanligtvis samlas. Stort tack till alla som gjorde dessa dagar till ett minne för livet!

Hur skulle det gå med årets studentfirande? Det var även i år en osäker fråga, på grund av pandemin. Men självklart ville vi på Europaskolan Strängnäs göra allt vi kunde för att våra elever skulle få en riktigt glad och minnesvärd studentdag – och det blev den!

Studentdagen den 9 juni inleddes med mösspåtagning i varje klass, efter privat studentfrukost på olika håll. Innan eleverna fick byta den blå abiturientmössan mot studentens vita hölls ett traditionellt ”förhör” i lättsam anda, där alla (självklart) blev godkända.

Därefter följde det traditionella ”fönsterflaxet” (fönsterviftningen) från skolans huvudbyggnad, till allmänt jubel. Stämningen var förstås på topp, med läraren Gunnar Elworth som peppande konferencier.

Så sprang de ut, våra nybakade studenter, med stort jubel och till egenhändigt vald musik. Två anhöriga per elev kunde närvara, medan övriga kunde följa ceremonin lite på avstånd eller online. Efter gratulationer och med stiliga tillbehör runt halsen, fortsatte sedan eleverna till nästa programpunkt.

Nu väntade en härlig lunch i det gröna, olika platser för varje klass: Lyktans trädgård, Månssons trädgård och trädgården vid Economicum. För maten stod givetvis skolans egna kockar.

Slutligen blev våra studenter upphämtade vid Djäknegården som sista punkt på programmet. Inte heller i år var det möjligt med studentflak, men en del bjöds i stället på nedcabbad färd i speciella bilar. Vilken dag vi fick! Till och med vädret var på gott humör med undantag av ett tillfälligt skyfall på eftermiddagen.

Fredagen den 11 juni var det dags för skolavslutning. Precis som förra året sändes den som en förinspelad film från Strängnäs domkyrka. Här fick vi traditionsenligt lyssna till både tänkvärda tal och vackra sång- och musikframträdanden, varvat med presentationer av årets stipendiater* – elever och lärare som särskilt utmärkt sig under läsåret/skoltiden.

Varmt tack till alla som gjorde dessa dagar till ett fint minne: elever, anhöriga, personal, stipendiegivare och övriga intressenter. Tillsammans gjorde vi det möjligt, trots de speciella tiderna.

Hurra för er kära studenter! Nu önskar vi er all lycka på er fortsatta väg i livet. Till skolans övriga elever och personal vill säga: Glad sommar! Vi ser fram emot att ses i höst igen.


Se filmerna från studentdagen den 9 juni:

Eu18:

 

Fö18:

KF18:

Mod18:

Sci18:

 


Se filmen med skolavslutningen den 11 juni >

Foto: P-O Rosén, Strängnäs

* Stipendiaterna kommer vi att lista i ett separat inlägg här på skolans webbplats inom kort. Framöver kommer också, precis som förra året, en intervju med den elev som tog emot Ulla och Hans Sjöstedts stipendium.