Spännande studiebesök i Stockholm och Uppsala för elever från Europaskolan Strängnäs

En smak av studentlivet i Uppsala, besök på Sveriges Television, Sveriges riksdag och kända museer i Stockholm – det fick några klasser från Europaskolan Strängnäs uppleva i oktober. Här kommer en rapport från elevernas spännande studiebesök.

Besök i Uppsala för Eu16

Den 2 oktober gick turen till Uppsala för Eu16, ettorna på Europaprogrammet. Det var nämligen dags att bekanta sig med universitetet och livet som student.

I Uppsala besökte eleverna Statsvetenskapliga institutionen, där de fick en genomgång av olika studiemöjligheter, internationell praktik och olika examensformer. Det blev också ett besök på Snerikes nation, för en titt på studentlivet. Snerikes står för Södermanland-Nerikes, och det är Sveriges äldsta nation! Här fick klassen veta vad nationslivet består av och vilken hjälp man kan få där som student.

Uppsalaresan gav också ett historiskt perspektiv, då klassen besökte Gustavianum och den anatomiska teatern.

Vid Uppsala domkyrka fick dagen extra guldkant. Då träffade eleverna på kungaparet och kronprinsessan, som var där för att öppna årets kyrkomöte. Tala om tajming!

Stockholmsdag för Sci18, Fö17, KF17 och Eu17

Den 2 oktober var det också Stockholmsdagen för Europaskolan Strängnäs, med flera intressanta studiebesök.

Den naturvetenskapliga spetsettan Sci18 besökte först Nobelmuseum på förmiddagen. Där fick eleverna börja med att lyssna till fysikprisets historia. Därefter fick de se på när Nobelkommittén i fysik avslöjade vilka som tilldelas årets Nobelpris i fysik. Eleverna fick VIP-platser och därmed möjlighet att ställa frågor till Nobelkommitténs ditskickade expert, professor Ellen Moons.

På eftermiddagen besökte klassen företaget Raysearch Laboratories. Där fick de höra fysikern och programledaren Johan Lundberg berätta om hur företagets programvara används så att man på bästa sätt kan bestråla, och därmed förstöra, cancertumörer.

För klass Fö17, tvåorna på Företagarprogrammet, väntade också studiebesök i Stockholm – närmare bestämt på Sveriges Television (SVT).

På SVT fick klassen insikt i vikten av en konkret och korrekt nyhetsförmedling. Katia Elliott guidade runt i studion och visade hur en nyhetssändning går till. Hur många visste till exempel hur en teleprompter fungerar, där programledarna läser inslagen? Eller att meteorologerna faktiskt presenterar vädret mot en grön bakgrund, medan de ser vad de visar på en tv-skärm bredvid? Eleverna fick också se ”direktstudion” där SVT ska kunna sända inom fem minuter om det händer något mycket viktigt. Ett annat uppskattat moment var att få träffa Bolibompadraken i verkligheten.

Tvåorna på Kemi/Fysik-programmet, KF17, var också i Stockholm där de besökte Naturhistoriska riksmuseet. Här började de med att se en film på Cosmonova. Filmen hette A Beautiful Planet och visade bland annat hur vår planet ser ut från rymden. I filmen fick åskådarna också följa några astronauter när de besökte en rymdstation, och när en av deltagarna begav sig ut på en rymdvandring.

På eftermiddagen var det dags för Polarutställningen, där klassen fick en guidad rundtur. Guiden berättade om de djur som lever i polartrakterna och talade också om hur klimatförändringen påverkar dessa områden.

Eu17, tvåorna på Europaprogrammet, ägnade dagen åt ett besök i Sveriges riksdag. Där fick de en väldigt levande och uppskattad guidad rundtur. Dessutom stannade flera ministrar till och anslöt sig till skolans grupp: Ulf Kristersson (som ju dessutom är Strängnäsbo), gymnasieminister Anna Ekström, samt Helen Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Eleverna fick därmed en chans att tala med dessa politiker.

På kvällen fick samtliga elever i årskurs två se Fredrik Benke Rydmans dansföreställning, som tolkade Stravinskijs Våroffer. Något som var mycket imponerande! Den första halvan bestod av Fredrik ensam och dansande med en stor robot. Den andra halvan fylldes scenen med ett tjugotal dansare, och den första raden fick då regnkappor på sig för att kunna njuta av det som skedde.

Det var nöjda elever som återvände till Strängnäs och tyckte att de lärt sig en hel del under denna innehållsrika dag.

Tack alla för en mycket intressant bildningsdag. Återigen har vi sett att Europaskolan Strängnäs är med där det händer!