Resedagbok från gymnasiets bildningsresor i Europa

I maj var det dags för årets bildningsresor på Europaskolan Strängnäs. Det är resor som vi erbjuder eleverna utöver kurs, till självkostnadspris. Precis som tidigare år var årskurs 1 i Grekland, årskurs 2 i Berlin och årskurs 3 i Bryssel. Dessutom gjorde några naturvetartreor en studieresa till CERN i Genève.

Tanken med Europaskolan Strängnäs bildnings- och studieresor är att komplettera undervisningen, öka kunskaperna och fördjupa känslan av att vara en europé.

Här kommer några dagboksanteckningar från årets mycket lyckade resor!


Grekland för årskurs 1

20 maj
Den första dagen
åkte vi direkt från flygplatsen till Aten för att se de platser där den första demokratin föddes och utövades. Europaandan lever även i Grekland! På kvällen samlades personal och elever i Hotel Pappas lobby i Loutraki för att se Sverige vinna guld i ishockey-VM.

21 maj
Dag två
gick färden söderut till Peloponnesos. Vi testade bland annat den fantastiska akustiken på Epidaurosteatern, promenerade igenom Lejonporten in i Mykene och hade klasskamp i löpning på tävlingsarenan i Nemea. Därefter blev det ett mycket efterlängtat dopp i havet!

22 maj
Tredje dagen
återvände vi till Aten för att besöka Akropolis med sina tempel och teatrar. Vi besökte också Akropolismuseet där originalen från templen finns utställda. Detta blev också den varmaste dagen.

23 maj
Sista dagen
besökte vi den vackra lilla staden Delfi. Några tappra gick upp okristligt tidigt och besteg berget Parnassos för att se solen gå upp. Därefter besökte vi utgrävningsområdet och museet i gamla Delfi samt tempelområdet Atena Pronaia. En underbar dag!


Berlin för årskurs 2

21 maj
Dag ett i Berlin började vi med stadsvandring i varmt solsken, med sevärdheter som Brandenburger Tor, Förintelsemonument, Checkpoint Charlie och mycket mer. En bra start!

22 maj
Dag två blev åter en varm härlig dag, med Berlin on bike och besök på Stasihäktet, Hohenschönhausen. En intressant och lärorik dag om hur det var i Berlin efter andra världskriget. Men det handlade förstås också om hur det är att leva i Berlin i dag.

23 maj
Dag tre hade vi en fin dag med både allvarligt och vackert tema. För hälften av eleverna blev det besök i Berlins koncentrationsläger Sachsenhausen. Andra halvan av gänget njöt av vackra slott och blomster i stadsdelen Potsdam.

24 maj
Dag fyra såg ut som gårdagen, men våra elevgrupper bytte plats. Hälften av resenärerna besökte Sachsenhausen och för de andra stod besök i Potsdam på schemat. På kvällen var det dags att bege sig till flygplatsen för hemfärd, efter dagar fulla av viktiga, vackra, tragiska och häftiga upplevelser.


Bryssel för årskurs 3

21 maj
Under resans första dag väntade stadsvandring i Bryssel, där de 28 eleverna delade på guideuppdragen.

22 maj
Dag två gick turen till Brugge i strålande solsken. Här stod en stadsvandring med guide på programmet, följt av egen tid på eftermiddagen att vandra runt i den vackra och historiskt intressanta staden.

23 maj
Tredje dagen fick vi träffa den svenska representationen (regeringens förlängda arm i Bryssel), Janne Anderson som är journalist på Sveriges Radio. Cecilia Malmström på Europakommissionen fick tyvärr lämna återbud inför vårt besök, men vi träffade i stället två ur hennes stab som berättade om sitt arbete i kommissionen. Vidare besökte vi parlamentet, där vi fick se sessionssalen och träffa parlamentsledamöterna Olle Ludvigsson och Jytte Guteland. Vädret var klassiskt Brysselväder, med omväxlande regn, mulet och sol.

24 maj
Dag fyra väntade en guidad tur på Magrittemuseet. Eleverna fick också delta i rollspel som parlamentariker under två timmar, där de blev indelade i fyra olika partier. Här gällde det att ta ställning i två frågor och försöka hitta en lämplig kompromiss.


Studieresa till CERN för naturvetartreor

I maj åkte även några av Europaskolan Strängnäs naturvetartreor till Genève på studieresa.

Huvudsyftet med resan var att besöka CERN, världens största anläggning för forskning inom partikelfysik. Där hade vi den stora förmånen att få en egen förmiddag med den svenska partikelfysikern dr Louise Skinnari, nu anställd vid det prestigefyllda Cornell University.

Vi fick lära oss om hur det är att vara partikelfysikforskare, hur det är att arbeta på CERN och förstås massor om partikelfysik. Förmiddagen avslutades med en lunch i personal­restaurangen tillsammans med flera hundra livs levande partikelfysiker. På eftermiddagen fick vi en mer standardbetonad skolvisning av CERN:s mycket ambitiösa visitor centre. Där fick vi bland annat se det första experimentanläggningen på CERN, the Synchrocyclotron, och även se kontrollrummet till ATLAS-detektorn som är CERN:s största detektor.

Under veckan hann vi också se FN:s högkvarter för mänskliga rättigheter, besöka Röda Korsets museum som ligger i samma byggnad som Röda Korsets huvudkontor, vandra längs Genèvesjön och besöka Genèves centralt belägna botaniska trädgård.

Tack alla fina elever för dessa fantastiska resor, som garanterat blir minnen för livet!

Läs mer om Europaskolan Strängnäs bildningsresor, språkresor och studieresor här. >