Rapport från gymnasiets bildningsresor till Grekland, Berlin och Bryssel – och en studieresa till Genève

I slutet av maj var det dags för årets bildningsresor på Europaskolan Strängnäs. Det är resor som vi erbjuder eleverna utöver kurs, till självkostnadspris. Precis som tidigare år var årskurs 1 i Grekland, årskurs 2 i Berlin och årskurs 3 i Bryssel. Dessutom gjorde några naturvetartreor en studieresa till CERN i Genève.

Tanken med Europaskolan Strängnäs bildnings- och studieresor är att komplettera undervisningen, öka kunskaperna och fördjupa känslan av att vara en europé.

Genom Greklandsresan besöker eleverna den europeiska kulturens vagga. Via Berlin möter de EU:s största land och Sveriges främsta handelspartner, medan Brysselresan innehåller besök på EU-parlamentet och Europakommissionen.

Resorna förbereds inom flera ämnen, för att öka förståelsen för både historia och nutid
– och vad som lett till det moderna Europa.

Här kommer reseanteckningar från årets (återigen) mycket lyckade resor!


Grekland för årskurs 1

26 maj:
Första dagen i Aten väntade en stadsvandring, för att se de platser där den första demokratin föddes och utövades. Europaandan lever även i Grekland!

27 maj:
I dag gick turen söderut, där eleverna fick besöka den antika teatern i Epidauros, bronsåldersborgen Mykene och den antika stadion i Nemea. På stadion genomförde vi även en stafett, som FÖ18 vann!

28 maj:
Denna dag stod Akropolis och Akropolismuseet i Aten på programmet. Klassiska och mycket imponerande sevärdheter!

29 maj:
Fjärde dagen tillbringade vi i den vackra lilla staden Delfi, för att besöka utgrävningsområdet, museet i gamla Delfi och tempelområdet Atena Pronaia. Årets morgonpromenad, med start 04.15, lockade 61 Europaelever. Vad som lockade? Jo, att bestiga berget Parnassos för att se solen gå upp!

30 maj:
Dags för hemresa. Aten, Loutraki och Delfi – så mycket intressant vi har sett på denna bildningsresa till Grekland, och så roligt vi har haft!

Berlin för årskurs 2

27 maj:
Dag ett i Berlin stod stadsvandring på programmet, med intressant och spännande guidning vid bland annat Brandenburger Tor, förintelsemonumentet, Checkpoint Charlie och Bebel Platz.

Berlin är verkligen en stad med mycket och viktig historia som fortfarande präglar vår samtid. Här fick vi se Europas turbulenta historia mitt framför ögonen, under en mycket givande och intressant första dag. Dessutom hade vi vädrets makter med oss.

28 maj:
I dag har vi upptäckt Berlin både till fots och på en tre timmar lång cykeltur.

Vi cyklade till betydelsefulla platser längs murens sträckning och fick insikter i hur en delad stad kunde upplevas i vardagen.

Dagens andra besöksmål var förlagt till Östberlin och till en plats som fruktades av många i Östtyskland: Ministeriet för statssäkerhet, Stasis, häkte. Här berättades det hur regimen använde makten för att hålla sitt folk under kontroll. Eleverna fick också kunskaper om motstånd och strävan efter frihet som till slut fällde diktaturen.

29 maj:
En härlig kulturdag i Potsdam och allvar i Sachsenhausen.

I dag vandrade vi i Fredrik II:s fotspår i Potsdam och tog oss runt i parken kring Sanssouci. Fredrik, som redan under sin livstid kallades ”Fredrik den store” var en motsägelsefull karaktär som på många sätt personifierar Berlin. Eleverna fick ta del av både historia och kultur.

En annan elevgrupp mötte under dagen ett svart kapitel i Tysklands historia när vi besökte koncentrationslägret Sachsenhausen som finns i Oranienburg, bara 50 minuter utanför centrala Berlin.

30 maj:
Elevgrupperna bytte denna dag plats, och vi sade sedan hej då till Berlin för den här gången. Vi vill tacka våra fina elever för ett exemplariskt uppförande! Under resan har vi lärt oss mycket och lärt känna varandra ännu lite mer. Auf Wiedersehen och på återseende!

Bryssel för årskurs 3

27 maj:
Som vanligt inleddes Brysselresan med en stadsvandring där eleverna mycket skickligt berättade om sevärdheterna.

28 maj:
En intensiv andra dag i Bryssel där vi besökte den svenska representationen, regeringens förlängda arm i Bryssel.

Under förmiddagen träffade vi Andreas Liljeheden, som är Sveriges Radios korrespondent i Bryssel. Sedan blev vi välkomnade på Europaparlamentet. Här väntade rundvandring och träff med två politiskt sakkunniga som berättade om sin roll och hur de arbetar med politiska frågor. Därefter fick vi slutligen träffa Cecilia Malmström i EU-kommissionen.

”Europaskolan i Strängnäs på besök. Mycket pålästa ungdomar med många bra frågor!” skrev Cecilia Malmström i sociala medier efter vårt besök.

29 maj:
I dag gick turen till Brugge. Här stod en guidad tur på programmet, följt av egen tid på eftermiddagen att vandra runt i den vackra och historiskt intressanta staden.

30 maj:
EU-parlamentariker för en dag! I dag blev eleverna indelade i 4 politiska partier och skulle ta ställning i två frågor, där förhandlingar och kompromisser var nödvändiga för att nå resultat. En nyttig övning med ”learning by doing”.

Vi fick även en guidad tur på Magrittemuseet innan det var dags för hemresa.

Studieresa till CERN för naturvetartreor

I maj åkte även några av Europaskolan Strängnäs naturvetartreor till Genève på studieresa. Huvudsyftet med resan var att besöka CERN, världens största anläggning för forskning inom partikelfysik. Här hade vi den stora förmånen att få träffa partikelfysikerna dr Louise Skinnari och dr Klaus Bätzner.

28 maj:
Sci16 och delar av KF16 besökte i dag partikelfysiklaboratoriet CERN. Förmiddagen spenderades med den svenska partikelfysikern professor Louise Skinnari som berättade om hur det egentligen gick till när hon blev partikelfysiker. Vi fick en mycket personlig föreläsning, där vi verkligen fick tillfälle att fråga allt vi ville veta. Under besöket passade vi även på att äta lunch tillsammans med Louise och eleverna ställde även här många intresserade frågor. Ett stort tack till Louise!

På eftermiddagen fick vi en mycket inspirerande guidning av bland annat ATLAS-detektorn av den pensionerade men mycket livlige partikelfysikern dr Klaus Bätzner. Kroppen var krum men sinnet mycket skarpt! Så häftigt att man kan vara dryga 80 år men ändå prata partikelfysik i 3 timmar i sträck utan att ens bitvis slå av på tempot. Stort tack även till Klaus!

Det var en trött men mycket nöjd grupp som återvände till hotellet denna kväll.

29 maj:
Dags för Sci16 och medföljande att besöka FN:s Europahögkvarter i Genève! Besöket blev mycket uppskattat av både eleverna och av guiden. Hon tyckte att våra elever kom med mycket insatta och bra frågor vilket hon verkligen uppskattade. Scienceprogrammet är bevisligen mer än bara en naturvetenskaplig utbildning.

På eftermiddagen blev det besök på Röda Korsets huvudkontor och en promenad längs Genèvesjön.

30 maj:
Resan avslutades (bokstavligen) med en höjdartur. På torsdagen åkte nämligen eleverna linbana upp på Mont Salève, där de hade picknick och njöt av utsikten över Genève och Genèvesjön.

Tack alla fina elever för dessa fantastiska resor som garanterat blir minnen för livet.

Läs mer om Europaskolan Strängnäs bildningsresor, språkresor och studieresor här. >