Lyckad studieresa till USA för avgångseleverna på spetsprogrammet Modern Humanities

Nu har vi genomfört studieresan till New York och Washington för sistaårseleverna på det samhällsvetenskapliga spetsprogrammet Modern Humanities. En mycket lyckad resa, som både gav ökad bildning och minnen för livet!

I mitten av oktober var det dags för en av höjdpunkterna på Europaskolan Strängnäs spetsprogram Modern Humanities. Avgångseleverna där brukar nämligen göra en studieresa, och även detta år kunde den gå till USA tack vare bidrag från Sparbanksstiftelsen Rekarne.

Vi inledde studieresan till USA med att besöka den svenska FN-representationen samt FN-högkvarteret i New York. Ett särskilt tack vill vi rikta till Inga-Lill Bengtsson som gav oss värdefulla insikter om FN:s arbete och Sveriges roll.

Därefter begav vi oss till ett av världens ekonomiska maktcentrum, Wall Street. Vi gjorde också ett besök på den plats där World Trade Center-tornen stod fram till 11 september 2001. I dag kallas den 9/11 Memorial. En plats som onekligen ger intryck och perspektiv på den politiska utvecklingen efter 2001.

Nästa del i programmet bestod av en guidad tur till världens politiska högkvarter, Washington DC. Här koncentrerades vårt besök runt The National Mall. Vi utgick från Lincoln Memorial där amerikansk historia och samtid knyts ihop, för att ta oss vidare till minnesplatserna för Korea- och Vietnamkriget. Innan återfärd mot New York var vi även inne i Smithsonian National Air and Space Museum.

Dagen därpå tog vi tunnelbanan till Battery Park för att ta oss vidare till en historiskt viktig plats i USA:s och västvärldens historia: Ellis Island. Platsen som på många sätt varit sinnebilden av friheten. Immigranternas väg till ett bättre liv är mycket väl dokumenterad och illustreras på ett fantastiskt sätt här. På vägen dit passerade vi dessutom den ikoniska statyn Frihetsgudinnan, kanske fortfarande New Yorks främsta symbol?

Vilken plats är sedan lämplig för att studera Europa och dess kultur om man befinner sig på andra sidan Atlanten? Jo, The Metropolitan Museum of Art. Längs the Museum Mile, intill Central Park, finns denna kulturbastion invigd 1872, med drygt två miljoner konstföremål. Här kan man frossa i konst från många tider och kulturer, alltifrån grekiska statyer till moderna mästerverk.

En intensiv vecka med fokus på bildning och utbildning tog till sist slut, och det var minst sagt nöjda elever som klev på planet hem.

Stort tack till alla elever och all personal och ett särskilt tack till Sparbanks­stiftelsen Rekarne för stipendiet som bidrog till en mycket lyckad resa!