Lyckad resa till USA för avgångsklassen på spetsprogrammet Modern Humanities

Nu är en av höjdpunkterna avklarad för sistaårseleverna på det samhälls­vetenskapliga spetsprogrammet Modern Humanities: resan till New York och Washington DC. Här kommer en rapport från den lyckade resan.

Den 8 oktober lyfte planet mot USA för årskurs 3 på spetsprogrammet Modern Humanities. Det var förväntansfulla elever och lärare som då satte kurs mot New York och Washington för intressanta studiebesök.

Denna studieresa till USA förkroppsligar Modern Humanities bärande delar: politik, historia och kultur. Även de olika besöksmålen återspeglas i detta.

Vi började i New York, med att besöka den svenska FN-representationen samt FN-högkvarteret. Det brukar sägas att ”allt som händer i världen förr eller senare kommer till FN i New York” och det är något vi kunde konstatera. Ett särskilt tack vill vi rikta till Dag Sjöögren, Förste ambassadsekreterare, som gav oss värdefulla insikter i och kunskaper om FN:s arbete i teori och praktik.

Därefter gjorde vi en egen guidad tur till Wall Street, ett av världens ekonomiska maktcentrum, där eleverna av sina lärare fick höra om dess betydelse förr och i dag. Vi gjorde även ett besök på den plats som av bekant anledning format världspolitiken på 2000-talet: Platsen där World Trade Center-tornen stod fram till 11 september 2001. I dag kallas platsen 9/11 Memorial – en plats som onekligen ger intryck.

Dagen därpå tog vi tunnelbanan till södra Manhattan. Därifrån tog vi en färjetur till en historiskt viktig plats i USA:s och västvärldens historia: nämligen Ellis Island. Få platser har betytt så mycket som denna för den västerländska självbilden, att vara platsen där människor möter frihet och möjligheter i stället för förtryck och fattigdom. Många är de människor som steg i land på Ellis Island och de har format dagens USA. Immigranternas väg till ett bättre liv är mycket väl dokumenterad och illustreras på ett fantastiskt sätt här. På vägen dit passerade vi dessutom den ikoniska statyn Frihetsgudinnan, vilket var ett givet fototillfälle!

En viktig byggsten i programmet Modern Humanities är att studera Europa och dess kultur och var hittar man det i New York? Jo, på ett av världens största konstmuseer: The Metropolitan Museum of Art. Belägen vid Central Park finns denna kulturinstitution, invigd 1872, med över två miljoner konstföremål. Här kan man frossa i konst från många tider och kulturer, alltifrån grekiska statyer och egyptiska tempel till moderna mästerverk av bland annat Vincent van Gogh och Jackson Pollock.

Den sista programpunkten bestod av en guidad tur till Washington DC, världens politiska högkvarter och tillika USA:s huvudstad. Här koncentrerades vårt besök till The National Mall. Vi utgick från Lincoln Memorial där amerikansk historia och samtid knyts ihop, för att ta oss vidare till minnesplatserna för Korea- och Vietnamkriget.

Som en av flera höjdpunkter måste besöket vid Vita huset och Capitolium givetvis lyftas fram. Få byggnader symboliserar politisk makt och västvärldens epicentrum som dessa. Innan återfärd mot New York var vi även inne i Smithsonian National Air and Space museum, där man bland annat kan titta på världens första fungerande motorflygplan, månlandare, rymdfärjor och mycket mer.

En intensiv, bildande och utbildande vecka såg därmed sitt slut.

Stort tack till alla inblandade och ett särskilt tack till Sparbanksstiftelsen Rekarne för stipendiet som bidrog till en lyckad resa!

Gunnar Elworth och Johan Sandell
Lärare på Europaskolan Strängnäs