Luciafirande och abiturientmiddag för Europaskolan Strängnäs

Luciafirande med Mälaren som fond och abiturienten för våra avgångselever. Det var programmet för Europaskolan Strängnäs den 13 december. Fina traditioner som bidrar till stor gemenskap!

Luciadagen 2018 inleddes med firande på Ångbåtsbron. Här bjöds elever och lärare på glögg och pepparkakor, under trevligt mingel vid Mälaren. Så kom lucia med följe för att lysa upp denna tidiga vintermorgon. Mycket stämningsfullt!

Under dagen följde nästa tradition: abiturienten för våra avgångselever. Det är en gammal läroverkstradition som visade att tiden för studentskrivningarna hade börjat.

Våra treor har nu tagit på sina abiturientmössor som de ska bära fram till början av juni. Då väntar det klassiska ”förhöret” på Ångbåtsbron, innan de får byta den blå mössan mot en klassisk vit studentmössa. (Ja, alla brukar klara sig …)

Efter mösspåtagningen fick de blivande studenterna en lektion i vett och etikett. Den hölls, också enligt tradition, av rektor Thomas Axelsson i skolans aula Djäknehallen. Lektionen är en förberedelse inför studentbalen, som varje vår går av stapeln på Sundbyholms slott. Samtidigt presenterades balens toastmaster: Nelly Bülow.

Därefter var det dags för den högtidliga abiturientmiddagen, som i år hölls på Elsas Kantin. Här började kvällen med mingel och fotografering innan kvällens värdar kallade alla att sätta sig till bords. Festkommittén hälsade välkommen och efter gemensam skål kunde middagen börja.

Återigen fick vi uppleva en oförglömlig kväll, med utmärkta tal, musikunderhållning, en Kahoot-tävling och ytterligare mingel. Även denna middag blev en övning i vett och etikett inför studentbalen. Sedan var det dags att släppa loss – med avslutande dans i underjorden.

Stort tack till luciatåget och våra abiturienter för en mycket minnesvärd dag!

Foton: P-O Rosén, Strängnäs