Luciafirande och abiturientmiddag för
Europaskolan Strängnäs

Traditionerna är många på Europaskolan Strängnäs och vi värnar om dem alla. Inte minst eftersom de leder till ökad gemenskap! I fredags stod två av dem på programmet: luciamorgon vid Mälaren och sedan abiturienten – en milstolpe för våra avgångselever.

Luciadagen 2019 började stämningsfullt på Ångbåtsbron, Europaskolan Strängnäs ”skolgård”, med Mälaren som fond. Här genomförde luciaföljet sitt fina musikprogram, följt av applåder och jubel. Vi hade också prisutdelning i tävlingen om årets finaste pepparkakshus, ytterligare en tradition.

Sedan fortsatte dagen med abiturienten, som är en av våra absoluta höjdpunkter. Abiturienten är en gammal läroverkstradition som (fram till 1968) visade att studentskrivningarna hade börjat. På Europaskolan Strängnäs firar vi den för att värna om gamla traditioner, men också för att göra avgångsåret ännu mer högtidligt för våra elever!

Först kallade rektor Thomas Axelsson till samling på Ångbåtsbron, där eleverna tog på sina mörkblå abiturientmössor. I vår kommer de sedan att bytas mot studentens vita.

Firandet fortsatte sedan med abiturientmiddagen, en högtidlig gemensam middag där eleverna får tillfälle att öva sig i vett och etikett. Det är kunskaper som sedan kommer väl till pass under vårens studentbal!

Årets abiturientmiddag gick av stapeln på Elsas kantin, där kvällen började med en timmes mingel i källaren. Många passade på att bli fotograferade, alltmedan stämningen steg.

Så kallade kvällens värdpar till bords för en festlig trerättersmeny, ackompanjerad av musikunderhållning. Flera lärare och elever höll också tal. När den formella delen av festen var slut drog sig lärare och skolledning tillbaka. Då var det nämligen dags för de blivande studenterna att strömma ner i ”underjorden” för att fortsätta firandet på egen hand.

Tack allihop för en fantastisk kväll. Nu önskar vi er varmt lycka till med den sista terminen på gymnasiet!

Foto: P-O Rosén, Strängnäs