Kreativ insparksvecka på Europaskolan Strängnäs

Familjen Simpson, luciatåg, hillbillies och kungligheter – det var en vanlig syn på Europaskolan Strängnäs förra veckan. Dessutom fylldes staden av allehanda upptåg, från cruising i raggarbil till armbrytning med rektor (givetvis med plasthandskar på). Det var nämligen insparksvecka, där alla ettor gick ”all in” med stor kreativitet och sann Europaanda!

”Innan ni får bära namnet som en ’etta’ så krävs en redig inspark!” Så löd budskapet från Europaskolan Strängnäs studentkommitté till årets nybörjare. Efter uppstartsveckan väntande nämligen den traditionella insparksveckan, som svetsar samman eleverna inför gymnasietiden.

Vanligtvis föregås insparken av den årliga sjöfesten vid Ångbåtsbron. Men den utgick i år, på grund av pandemin. I stället ordnades aktiviteter med mentorerna, såsom volleyboll, kubb, brännboll, quiz, bad och glassätande på olika platser i staden. Det blev en fredag med varmt och skönt väder som avslutning på uppstartsveckan.

Efter helgen var det så dags för insparksveckan. Noggranna instruktioner hade gått ut från Studentkommittén via Instagram, där varje klass fick börja med att skapa sitt eget konto.

Sedan följde ett intensivt program med olika klädteman varje dag. Måndagen hade temat ”färg”, tisdagen ”serier och filmer”, onsdagen ”band” och torsdagen ”kända familjer”. För fredagen var temat fritt – med mycket sevärt resultat.

Hela veckan skulle ettorna också anta diverse utmaningar, utifrån en diger lista som Studentkommittén funderat ut. Inte mindre än 113 mer eller mindre kluriga uppgifter fanns att välja bland, som att färga håret, åka traktor till skolan, hälsa på Bolibompadraken eller äta en rå lök som ett äpple! För varje utförd uppgift fick respektive klass sedan poäng, som stod i paritet med tillhörande mod och svårighetsgrad.

Att dokumentera uppgifterna med bild- och filmbevis på Instagram var en del av utmaningen. Intresserade kunde därmed se en av lärarna få ett kärleksbrev, en kattklädd elev jama på bio och andra elever övernatta vid skolan. Bara för att ta ett axplock!

Även mer seriösa utmaningar genomfördes, som att samla skräp i skogen för återvinning och att skänka pengar till välgörande ändamål. Under veckan passade också några av skolans UF-företag på att sälja fika för att få startkapital till framtida nya företag.

Det var en mycket imponerad studentkommitté som dag för dag lämnade omdömen under insparksveckan. Våra elever var både entusiastiska och kreativa, samtidigt som de förstås hade roligt tillsammans. Det får också sammanfatta huvudsyftet med hela insparken: att lära känna varandra, stärka sammanhållningen och lägga grunden till Europaandan, den speciella stämning som skolans första elever en gång satte namn på. Att det lyckades kan vi nog alla skriva under på, såväl lärare som elever.

Den slutliga vinnaren blev klass FÖ20 (Företagarprogrammet), men alla blev godkända och kan nu kalla sig riktiga ”ettor”.

Tack allihop för en mycket kreativ och rolig insparksvecka!

Foto: P-O Rosén, Strängnäs