Kom och se Allsvenskan Segling från Ångbåtsbron vid Europaskolan Strängnäs, 17 till 19 maj

Foto: Tommi Rotonen

Årets första deltävling i Allsvenskan Segling går av stapeln på Mälaren, närmare bestämt i Strängnäs. Kom och se tävlingen från första parkett, på Ångbåtsbron i Strängnäs eller från publikbåt. Det är fri entré!

Europaskolan Strängnäs är medarrangör av Allsvenskan Segling, tillsammans med Svenska Seglarförbundet och Strängnäs Segelsällskap.

Allsvenskan Segling blev direkt en succé när den lanserades 2015. Totalt deltar 18 klubbar i ligaserien och det arrangeras fyra deltävlingar per år, varav den första 2019 arrangeras i Strängnäs.

Under tävlingsdagarna, 17 till 19 maj, är alla välkomna till Ångbåtsbron vid Europaskolan Strängnäs för att titta på och heja.

Tider för Allsvenskan Segling i Strängnäs

Fredag: 14.00–18.00
Lördag: 09.00–18.00
Söndag: 09.00–14.30

Den som vill åka ut i publikbåt har möjlighet lördag 10.00–15.00 och söndag 11.00–14.00.

Caféet på Ångbåtsbron har öppet alla dagarna. Dessutom bjuds det på underhållning, i form av livemusik från RAOL. De spelar lördag 12.00–13.00 och 14.00–15.00.

Intervju med en seglingsentusiast på Europaskolan

Seglingsentusiaster finns det också inom Europaskolan, inte minst Erik Waltersson. Han är med i Strängnäs lag och kommer att delta som avbytare under helgens deltävling. Vi ställde tre snabba frågar till honom, och så här svarade han.

Erik Waltersson, lärare i fysik och matematik på Europaskolan Strängnäs:

1. Vad är det bästa med att segla?
– Segling är väldigt brett och det är lite det som är skönheten med sporten. Det innefattar allt från avslappnad semestersegling med kaffekopp i hand till adrenalinstinn och superfysisk jollesegling med maxpuls och mjölksyra. Gemensamt är strävan att försöka vara ett med vinden och naturen. Kappseglar man har man dessutom ett oerhört komplext regelverk att förhålla sig till. Kappsegling blir därmed ett rävspel utan dess like. Man måste vara extremt anpassningsbar som seglare – förutsättningarna att framföra sin båt på bästa sätt ändrar sig hela tiden. Att lära sig att framföra en båt hyfsat med hänsyn till vinden kan man lära sig på en dag men som seglare blir man aldrig fullärd.

2. Hur länge har du haft segling som intresse?
– Mina föräldrar skaffade semestersegelbåt när jag var i tioårsåldern och för att vara mer behjälplig ombord började jag jollesegla med Strängnäs Segelsällskap när jag var tolv. Jag blev hookad på första träningen och en stor del av tonåren spenderade jag på olika slags jollar på fjärden utanför Europaskolan Strängnäs eller på olika jolletävlingar runt om i landet.

3. Ett speciellt minne från en seglingstävling? (Eller bara ett speciellt seglingsminne.)
– Oj, det är många det men de flesta blir liksom endast förståeliga om man är seglare. Exempel: När min klubbkompis Erik Lindahl som 12-åring startade ensam för babord nere vid läflaggan på ett regionskval och gick 10 meter för om det cirka 50 båtar stora startfältet, varav samtliga startade för styrbord uppe vid lovartsflaggen. Gick det att hänga med? Hehe … om man är kappseglare förstår man, annars inte.

Ett nyare minne är från Allsvenskadeltävlingen i Ö-vik i höstas. Vi hade det svårt med starterna hela helgen och låg därför lite pyrt till en bit in på lördagen. Sedan kom det där klockrena rejset där vi lyckades med allt och avslutade genom att med helgens första planing segla solo in som en relativt överlägsen vinnare (av det rejset). Det blev en stor lättnad och glädje ombord på båten. Det är så skönt när man får visa för sig själv att man faktiskt kan, särskilt om man haft stolpe ut ett tag.

Vi önskar Erik Waltersson och hans medtävlande stort lycka till i Allsvenskan Segling! Varmt välkomna säger vi också till alla som vill komma och titta.

Vill du veta mer?
Strängnäs Segelsällskap >
Allsvenskan Segling >