Föreningsliv

Elevföreningar och skolföreningar

Gärna hög studietakt och stora ambitioner – men också gemenskap i föreningar! En rolig och givande fritid bidrar till din sociala utveckling. Engagera dig gärna i de föreningar som finns på Europaskolan Strängnäs. Föreningslivet kan också ge dig värdefulla meriter för framtiden.

Strängnäs har en lång tradition som skolstad, med mycket kultur och idrott. Hit hör också föreningslivet, som blivit en uppskattad del av gymnasietiden.

På Europaskolan Strängnäs har eleverna bildat flera föreningar genom åren. Alla dessa föreningar är elevernas egna, då skolan i sig är religiöst och politiskt oberoende.

Skolan har också föreningar i egen regi. De kan handla om allt från utbyte med tidigare elever (alumner) till fördjupning inom olika ämnen.

Här listar vi de föreningar som finns på skolan i dag. Vad intresserar just dig? Läs mer och kontakta dem gärna.


Skolföreningar


Minos Alumni

Dagen då du ska lämna gymnasiet kommer fortare än du tror. Då finns föreningen Minos Alumni till hands. Den drivs av oss som är före detta elever och har tre syften:

1. Få före detta Europaskoleelever att utbyta minnen, restips, erfarenheter eller boenden.

2. Vara rådgivare åt dig som ska lämna gymnasiet och bli “föredetting”, när du står vid det vägskäl detta innebär. Vi i Minos Alumni har också varit där.

3. Hjälpa Europaskolan Strängnäs att utvecklas på ett konstruktivt sätt. Vi har ett perspektiv som varken lärarna eller dagens elever har.

Ordförande: Martina Gustavsson, biträdande rektor
E-post: martina.gustavsson@europaskolan.se


Skrivsällskapet Scriptorium

Scriptorium är Europaskolan Strängnäs skrivsällskap; det latinska ordet betyder ungefär ”En plats för att skriva” och syftade från början till det rum i medeltida kloster där bildade munkar kopierade handskrifter. Scriptorium vänder sig till dig som har ett intresse för att skriva, kanske har författardrömmar eller helt enkelt bara vill diskutera livsfrågor och litteratur.

Vi träffas några gånger per termin, och utifrån olika teman eller verk så skriver vi texter inom skiftande genrer. Det kan vara allt ifrån poesi till noveller. Inför varje skrivutmaning diskuterar vi litteratur och låter oss inspireras. I slutet av varje läsår utses årets ”Scripturarius”, som tilldelas ett stipendium för särskilt goda insatser.

Scriptorium anordnar även författarbesök! Håll utkik på Admentum.

Kontakta sällskapets ordförande om du är intresserad av att vara med!

Ordförande: Sofia Stensgård, lärare i svenska, idé- och kulturhistoria och historia samt biblioteksansvarig
E-post: sofia.stensgard@europaskolan.se


Elevföreningar


Europakåren

Europakåren är Europaskolan Strängnäs elevkår. Vi arbetar för att göra de tre skolåren trivsamma och roliga för alla elever. Vi har fyra stycken verksamhetsområden: event, lobbying, service och bildning. Genom olika tillställningar och tävlingar finns det därför ett brett utbud av aktiviteter att ta del av. Europakåren är elevernas möjlighet att påverka vad som händer och sker!

Främjandet av Europaandan är en viktig del av kårens arbete för att få ett trevligt klimat på skolan. Europakåren är ett demokratiskt forum där elevernas önskemål om förbättringar på skolan sätts i fokus.

Bli medlem i Europakåren här >

Ordförande: Wilma Bäck, Mod
E-post: wilma.back@europaskolan.com

Det finns även ett evenemangsutskott som är Europakårens högra hand, de framför sina idéer och med dem kan vi göra ännu fler och roligare saker. Vill du engagera dig, men kanske inte gå med i styrelsen? Skicka ett mejl!

Europakårens e-postadress: europakaren@europaskolan.com

Du är alltid välkommen att kontakta Kåren vid frågor eller synpunkter eller om du vill bli aktiv inom vår verksamhet. Vi finns för eleverna och med er kan vi växa.


Studentkommittén

Studentåret är till för att firas och Studentkommittén ser till att detta görs på allra bästa manér! Genom att anordna abiturientfirande, studentbal och studentfest vill vi sprida härlig studentanda bland samtliga elever. Efter tre år på Europaskolan Strängnäs ska stämningen vara på topp!

Studentkommittén strävar efter att föra traditioner vidare, vilket alla skolans elever berörs av. Föreningen vill därför även involvera de i årskurs ett och två genom att anordna gemensamma event och att genomföra en välkomnande samt händelserik insparksvecka för ettorna. Vi hoppas även på att kunna bevara arvet på bästa sätt så att även de yngre eleverna får en så bra skolgång och (när tiden är kommen) ett så bra sista år som möjligt.

Du är alltid välkommen att kontakta oss rörande eventuella frågor kring verksamheten:

Ordförande:
Tara korpy, Eu20
E-post: tara.korpy@europaskolan.com

Marcus Steensland, Fö20
E-post: marcus.steensland@europaskolan.com


EFV – Europaskolan för vetenskap

Europaskolan för vetenskap är en förening som arbetar för att främja elevers intresse för naturvetenskap och matematik. För att göra detta så åker vi på resor för att lyssna på spännande föreläsningar eller delta i workshoppar. Vi erbjuder även studiecirklar där alla är välkomna att få plugghjälp, studera och naturligtvis fika. Givetvis så arrangerar vi också andra aktiviteter. Dessutom delar vi ut ekonomiska bidrag till gymnasiearbeten med naturvetenskaplig eller matematisk inriktning. Det kan vi göra tack vare ekonomisk hjälp från Förbundet Unga Forskare, till vilka vi är knutna.

Bli medlem i EFV här >

Har du några frågor så kan vi nås på efv@europaskolan.com.

Ordförande: Leonard Norberg, Sci21
E-post: leonard.norberg@europaskolan.com


Elevföreningen Academía

Academía är en förening som vill att eleverna på Europaskolan Strängnäs ska få ta del av olika ämnen och människor genom föreläsningar. Vi vill att eleverna på skolan ska träffa nya kompisar med liknande intressen och värderingar samt lära sig om nya saker. I föreningen lär vi oss att respektera varandras åsikter och lär oss om flera olika livssituationer och livsstilar. Dessutom bjuder vi på fika, roliga föreläsningar, kunskap och nya vänner för alla elever och lärare på skolan.

Välkommen att kontakta oss!

Instagram: @academia.europa
E-post: academia@europaskolan.se

Ordförande: Alexandra Timén, Eu20
E-post: alexandra.timen@europaskolan.com


Europaatleterna

Idrottsintresserad? Om inte, så blir du det genom oss. Europaatleterna är en förening som vill öka intresset och motivationen för idrott. God fysik bidrar inte bara till bättre hälsa, utan även till bättre studieresultat. Tillsammans med skolans idrottslärare anpassar vi idrotts­lektionerna till elevernas önskemål. Vi ordnar också idrottsturneringar, som stärker gemenskapen mellan elever och lärare. Inte minst den årliga fotbollsmatchen dem emellan, som hittills aldrig (!) vunnits av lärarna.

Ordförande: Taher Adel Zubon, KF20
E-post: taher.adel@europaskolan.com


Evimería

Evimería är nya namnet på vår Vänskapsförening. Evimería betyder välbefinnande på grekiska. Evimería drivs av eleverna i samarbete med skolans kurator Marie Eriksson.

Syftet med föreningen är att på ett smidigt och integrerat sätt jobba med värdegrundsfrågor på skolan, vilket går hand i hand med vår likabehandlingsplan på Europaskolan Strängnäs. Det vill säga: få ett naturligt forum där vi kan prata om hur vi bör vara mot varandra på skolan samt hur vi jobbar för vår ”Europaanda” etc.

Föreningen jobbar aktivt med möten som vi har cirka 1 gång per månad. Varje klass utser minst 2 representanter som tar med sig tankar och teman från mötena till sin mentor/mentorstiden, för att sedan jobba med under terminerna enligt en plan. Föreningen är aktiv på Instagram (@esevimeria), där alla är välkomna. Vi gör roliga aktiviteter/jippon, utser månadens kompis och samlar in pengar (på olika innovativa sätt) för att stötta projekt som jobbar för utsatta barn och kvinnor runt om i världen.

Evimería försöker sprida en god atmosfär på skolan och påminna om vikten av att vara schyst och se sin medmänniska.

Ordförande: Elisabeth Timén, KfSci20
E-post: elisabeth.timen@europaskolan.com

Kurator: Marie Eriksson, kurator
E-post: marie.eriksson@europaskolan.se
Mobil: 076-76 75 007


Fantasyföreningen

Har du någonsin varit sugen på att släppa lös tankarna och besöka andra världar? Kanske en liten drakdödarinstinkt som lurar? Då är Fantasyföreningen platsen för dig.

Ibland kan skolarbetet kännas tungt och då är det skönt att fantisera och slappna av ett tag. På fredagar mellan 17.00 och 21.00 träffas vi i Civitas för att spela rollspel och snacka strunt om böcker och datorspel, ofta med en härlig dos snacks som pricken över i:et. Häng med i den (i vårt tycke) bästa föreningen på Europaskolan Strängnäs och dröm dig bort!

Vi i Fantasyföreningen välkomnar alla: drakar, demoner och alla däremellan, oavsett om du störtar in, ivrig att bli medlem, eller bara vill prova på. Och du, kom ihåg att det inte bara går att vandra in i Mordor! 😉

Ordförande: Joseph Fridborg Doyle, KFSci20
E-post: joseph.fridborg@europaskolan.com


Festkommittén

Festkommitténs syfte är att arrangera tillställningar för att främja gemenskapen mellan både klasser och årskurser på Europaskolan Strängnäs och skapa ett mer hållbart socialt klimat. Vill du bli medlem? Hör av dig till vår ordförande Nelly.

Ordförande: Nelly Fahlstedt, Eu20
E-post: nelly.fahlstedt@europaskolan.com


Finanskommittén

Elevföreningen Finanskommittén är för dig som är intresserad av ekonomi och finans i allmänhet – och börsen i synnerhet! Som medlem kan du bland annat förvänta dig djupdykning i olika analysmetoder och finslipning av diverse strategier. Föreningen erbjuder bland annat aktietävlingar och möjligheten för dig att pitcha din egen aktie, men självklart också att lära dig grunderna.

Finanskommittén har även ett Instagramkonto: @esfinanskommitten, där mer information finns om framtida möten och liknande.

Är du nästa Jordan Belfort eller vill du helt enkelt lära dig grunderna? Mejla Hugo eller skriv till oss på Instagram!

Ordförande: Agust Busch Palm, Fö20
E-post: agust.busch@europaskolan.com


K-popföreningen (KPF)

Är du intresserad av k-pop (koreansk pop)? Är du kanske det största fan som finns eller är du bara intresserad att veta mer? Oavsett om du är ARMY, Blink, Stay, Once, ReVeluv, EXO-L, NCTizen med mera eller bara är nyfiken på k-pop så är det här föreningen för dig!

Föreningens syfte är att bringa samma elever från olika årskurser och inriktningar med ett gemensamt intresse inom musik. Tillsammans lyssnar vi på de senaste releaserna inom k-pop, kollar på musikvideor, lär oss sjunga med på koreanska, lär oss några enkla danssteg, utbildar oss i koreanska, pratar om våra favoritgrupper och artister, gör roliga quizer, fördjupar oss i koreansk kultur, fikar med mera. Allt är frivilligt att delta i och det är gruppen själv som bestämmer vad vi ska göra. Tillsammans bygger vi en trivsam miljö och lär känna nya vänner.

Om någon behöver hjälp med något eller har ett prov som han eller hon behöver plugga till så ställer vi gärna upp och hjälper till.

Så känner du dig träffad? Vill du vara med i en förening som binds samman av ett gemensamt intresse för koreansk musik? Eller vill du först lära dig mer om oss? Om du har några frågor eller vill anmäla dig till K-popföreningen så tveka dig inte att höra av dig till vår ordförande! Alla är välkomna!

Ordförande: Ida Alin, Sci21
E-post: ida.alin@europaskolan.com


The Magic Club

Har du hört talas om spelet ”Magic: The Gathering” och velat prova det men inte haft någon att spela med?

Nu har du chansen. Vår elevförening är dedikerad till att sprida kunskap om, och göra det möjligt att spela det mycket omtyckta, 30 år gamla kortspelet som finns i över 70 länder och spelas av cirka 35 miljoner spelare. I varje omgång utkämpas en strid mellan mäktiga trollkarlar. För att vinna över sina motståndare använder man sina kort med vilka man kan utföra magi, frammana varelser och använda kraftfulla och magiska föremål.

Mejla vår ordförande om du vill bli medlem i vår förening:

Ordförande: Eddie Wagner, KFSci22
E-post: eddie.wagner@europaskolan.com


Matkommittén

Är du en äkta gourmand eller bara ständigt hungrig? Till matkommittén är alla som vill njuta av god mat i sällskap med andra varmt välkomna. Tänk dig en ljummen kväll i Italien på piazzan; goda ostar, charkisar, tryffelpizza och magiska pastarätter ackompanjerade av glada skratt från vännerna runt bordet. Eller en restaurang i Bangkok med asiatiska smårätter av sött, surt, hetta och salt. Ja, endast vår fantasi och ambition sätter gränser för vad vi vill uppleva för smaker. Vi möts upp i ett kök eller undersöker Strängnäs middagsutbud och skapar matminnen för livet.

Intresserad? Mejla oss gärna på:  matkommittenes@gmail.com

Ordförande: Ofelia Vanerell, Modeu22
E-post: ofelia.vanerell@europaskolan.com

Vice ordförande: Ida Andersson, Modeu22
E-post: i.andersson@europaskolan.com


Myskommittén

Hjärtligt välkomna till Europaskolans myskommitté. Myskommittén är en supergosig förening för dig som vill ta vår kära Europaanda till nästa nivå. Vi delar ut kramar och arbetar för att göra skolan till en mysig plats där alla känner sig välkomna. Genom massor med fika, myskvällar, pyjamasdagar och andra evenemang förgyller vi Europaelevernas vardag med extra mys!

Är du kreativ, omtänksam men främst mysig? Tveka inte, hör av dig till oss i dag!

För att bli medlem, kontakta oss:

Ordförande: Eske Müller, Fö20
E-post: eske.muller@europaskolan.com

Vice ordförande: Tara Korpy , Eu20
E-post: tara.korpy@europaskolan.com


Schackföreningen

Schackföreningen är för dig som vill spela schack eller lära dig spela schack. Vi träffas en gång i veckan och fördjupar oss i världens mest populära brädspel. Under läsåret kommer vi att ha schackturneringar. Både nybörjare och erfarna schackspelare är varmt välkomna!

Ordförande: Leonard Norberg, Sci21
E-post: leonard.norberg@europaskolan.com

Sekreterare: Emanuel Diktonius, Sci21
E-post: emanuel.diktonius@europaskolan.com