Europaskolan Strängnäs spetstrea Science21 på studieresa till CERN

Tidigare i våras åkte ett gäng glada och taggade naturvetareleverna i årskurs tre på studieresa till Genève och huvudmålet CERN. Studieresan till Schweiz är ett erbjudande utöver kurs för våra sistaårs elever på spetsutbildningen Scienceprogrammet (NA).

I ett varmt och vårsoligt Genève inleddes studieresan med ett intensivt schema redan första dagen. På förmiddagen tog vi oss till Broken Chair, ett monument som syftar till att påminna besökarna om följder av till exempel landminor och klusterbomber. Därefter besöktes museet för Internationella Röda korset och Röda halvmånen. Här fick vi lära oss mer om Internationella Rödakorset och Rödahalvmånerörelsens historia.

På eftermiddagen besökte vi FN, botaniska trädgården och det historiska vetenskapsmuseet. Förstås avslutade vi med en gruppbild framför Jet d’eau (Genèvefontänen).

 

Efter en välbehövlig natts vila spenderades följande dag vid partikelfysikcentret CERN där världens största partikelfysikexperiment LHC finns. Det blev en mycket bra dag och det vackra och soliga vädret fortsatte att förgylla vår resa.

Förmiddagens första stopp blev det nybyggda besökscentrat Science Gateway som öppnades i höstas efter flera års byggande. Där kan man se mycket påkostade och lärorika, ofta interaktiva, beskrivningar av fysiken och de olika experimentens och detektorernas uppbyggnad. Vi fick också se en Science-show som nog i och för sig var på lite låg nivå för våra duktiga elever, men det var kul ändå.

När det blev dags för lunch mötte vi upp med Christian Ohm som är lektor i partikelfysik vid KTH. Christian forskar på ATLAS-detektorn och har så gjort de senaste 18 åren. Christian fixade in oss på själva CERN-området dit vanliga turister inte har tillgång. Vi åt lunch med honom på en av CERN:s personalrestauranger. han höll ett förstklassigt föredrag om universums historia och de största olösta mysterierna, framför allt det om mörk materia, som Christian själv forskar om. Därefter fick vi både visning av CERN:s första experiment (Synchrocyclotron) samt ett besök vid ATLAS-detektorns kontrollrum.

Våra elever var mycket frågvisa och Christian svarade på frågor om allt mellan himmel och jord.

Tack alla fina elever för en fantastiska resa och ett extra stort tack till Christian för att du skapade ett minne för livet för våra elever.