Europadagen firades bland annat med besök av Johan Forssell på Europaskolan Strängnäs

Den 9 maj infaller varje år Europadagen och det firar vi givetvis här på Europaskolan Strängnäs! Men eftersom det i år inföll på en helgdag, smygstartade vi firandet redan den sjätte maj, med ett mycket uppskattat besök av Johan Forssell, för att sedan den sjunde maj hissa EU-flaggan till tonerna av Europahymnen under pompa och ståt.

Johan Forssell som är Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister, talade under sin föreläsning bland annat om ämnen som bistånd, handel och bilden av Sverige runt om i världen. Han besvarade också på olika frågor från eleverna som till exempel undrade kring Sveriges ställning i euro-frågan och hur Sverige arbetar med frågorna kring koranbränningarna.

Firandet av Europadagen, som blivit en av våra traditioner här på Europaskolan Strängnäs, fortsatte sedan på tisdagen med flagghissning av EU-flaggan på Ångbåtsbron. Den pampiga Europahymnen framfördes samtidigt på trumpet av elever från kulturskolan. Det bjöds också på tal, pretzels, croissanter, dryck med mera.

I år hade vi också äran att ha Sveriges Radio på plats som intervjuade läraren Gunnar Elworth och eleven Bo Bendix Spångberg.

Lyssna på klippet här >

Europadagen firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen, då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman föreslog en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart. Robert Schumans förslag betraktas också som startskottet för bildandet av EU.