Elever ordnar stor klädinsamling till bättre behövande
via föreningen Europas änglar

Bild: Lars Kilström, Eskilstuna-Kuriren. lsa Lundblad, Mimi First Carr och Tindra Staaf är tre av eleverna som deltar i projektet Europas änglar.

Att samla in över ett ton kläder till bättre behövande i Spanien – det är det närmaste målet för Europas änglar, en ny ideell förening. Bakom initiativet står spanskläraren Amine Bouatra, tillsammans med elever från Europaskolan Strängnäs och Europaskolan Rogge. Vill du också bidra? Nästa insamlingsdag är fredagen den 29 november.

Att göra något för andra och gå ut ur sin egen bekvämlighetszon, det är grundtanken bakom Europas änglar. Denna ideella förening grundades i år (2019) av spanskläraren Amine Bouatra, tillsammans med elever från Europaskolan.

Föreningen Europas änglar består i dag av 25 personer, främst från kursen Spanska 4 på Europaskolan Strängnäs men också från klass 9A på Europaskolan Rogge. Till stöd har de även bidrag från flera lokala företag i Strängnäs – något de är otroligt tacksamma för.

Stor klädinsamling till spanska Andalusien

En stor klädinsamling till Spanien är Europas änglars första projekt, närmare bestämt till Andalusien där fattigdomen ökat rejält i och med den spanska finanskrisen.

Amine Bouatra berättar:
– Vi hade först tänkt skicka kläder till behövande i Indien, men detta visade sig falla på för höga transportkostnader. Då gick våra tankar i stället till Spanien, där fattigdomen ökar alltmer. Tillsammans hoppas vi nu kunna sprida julglädje till ett stort antal familjer! För många räcker inte lönen till, så varje bidrag är mer än välkommet. Inte bara kläder utan även leksaker till barn som annars blir utan julklappar.

Att valet föll just på Spanien beror delvis på Amine Bouatras egen relation till landet. Han är ursprungligen från Marocko men har bott i Spanien under sina högskolestudier. Då blev han bland annat god vän med en präst som han behållit kontakten med genom åren.

– I Spanien har kyrkan en mycket stark och framstående position, förklarar Amine Bouatra. Min vän prästen fanns i ledningen på den skola där jag studerade, och nu har mitt kontaktnät blivit allt större tack vare vår vänskap.

”Vi kan inte hjälpa alla men alltid någon”. Det är en devis som Europas änglar jobbat ifrån sedan start. Och nu har responsen varit över förväntan.

– Målet är att samla in minst ett ton kläder före lucia, och redan nu är vi uppe i 400 kilo, berättar Amine Bouatra. Det är vi oerhört tacksamma för! Dock kan transportkostnaderna fortfarande dra iväg. Därför har vi också öppnat ett Swishkonto, där den som vill kan skänka ett bidrag.

Eleverna i Europas änglar har utfört ett fantastiskt arbete i projektet. Amine Bouatra berättar vidare att han är djupt berörd och imponerad av elevernas stora engagemang, likaså de ringar på vattnet som har spridit sig. Även elevernas familjer har nämligen engagerat sig, liksom många andra på skolorna. Flera har också bistått med ekonomiska bidrag.

– En sådan här insats ger så många positiva effekter, inte bara för mottagarna, fortsätter Amine. Eleverna själva växer och utvecklas verkligen som personer. Det är också imponerande hur mycket även de yngsta kan bidra.

Bild: Lars Kilström, Eskilstuna-Kuriren. Eleven Tindra Staaf och spanskläraren Amine Bouatra.

Uppföljning med besök i Spanien nästa höst

Under hela projektet har eleverna haft kontakt med Spanien, bland annat via videokonferens. Här har de talat med den präst som är deras kontakt på plats.

Hösten 2020 kommer eleverna också att besöka Andalusien, för att se resultatet i praktiken och personligen möta de familjer som tagit del av insamlingen. För att realisera detta komma kyrkan att bistå så långt det går, genom att bland annat ordna boende.

Återkommande projekt med nya insamlingar varje år

Vad händer sedan? Kommer Europas änglar att fortsätta med sina hjälpande gärningar?

– Ja absolut, avslutar Amine Bouatra. Tanken är att Europas änglar ska genomföra ett
sådant här projekt varje år, med olika mål. Ett klockrent exempel på hur vi kan tillämpa ”Europaandan” och ”Roggeandan” även utanför skolan!

Vill du också stödja Europas änglar?

Europas änglar tar tacksamt emot såväl fler kläder/leksaker som bidrag till transporterna via Swish.

Mer information samt Swishnummer hittar du på föreningens Facebooksida >
Europas änglar finns också på Instagram > 

Nästa insamlingsdag är fredagen den 29 november
på Ångbåtsbron, klockan 15.00–19.00. Det ordnas också en insamling lördagen den 7 december.

Vi inom Europaskolan vill ge en eloge till Europas änglar för detta fina initiativ – och önskar föreningen varmt lycka till med fortsättningen!