Annorlunda men anrik abiturient på Europaskolan Strängnäs

Nu har våra elever tagit på sig sin blå abiturientmössor – och gymnasiets sista tid är därmed inledd. Det blev en annorlunda ceremoni mot tidigare år, men ändå både högtidlig och minnesvärd.

Att värna om gamla studenttraditioner är viktigt hos oss på Europaskolan Strängnäs. Det gör sista gymnasieåret mera högtidligt, samtidigt som det främjar ökad gemenskap. En av dem är abiturienten.

Abiturienten är en gammal läroverkstradition från tiden med studentexamen, som varade fram till 1968. Då var det brukligt att under perioden med examensskrivningar bära en mössa som med enkla symboler visade vilka betyg man trodde sig få.

Europaskolan Strängnäs har återupptagit denna tradition, med uppdaterade och mycket uppskattade inslag.

I vanliga fall brukar vi ordna en ceremoni på Ångbåtsbron för alla avgångsklasser, i samband med skolans luciafirande. Rektor Thomas Axelsson leder då ceremonin där eleverna högtidligt tar på sig sina blå abiturientmössor. Mot slutet av läsåret kommer de sedan att bytas ut mot studentens vita, efter ett ”förhör” av rektor, med glimten i ögat. Abiturienten brukar avslutas med en speciell middag, som förgylls av både tal och underhållning. Samtidigt blir denna kväll en övning i vett och etikett, inför vårens stundande studentbal.

Detta läsår år ju ingenting som vanligt. Men det hindrar oss inte från att upprätthålla våra traditioner, om än på nytt sätt. Utmaningar är ju till för att lösas!

Måndagen den 15 februari var det dags för en annorlunda abiturient. Rektor Thomas kallade då avgångsklasserna en och en till Djäknehallen, som är skolans aula.

Här väntade en minst lika högtidlig mösspåtagning, efter noggranna instruktioner från rektor. Läraren Gunnar Elworth bjöd på ett spännande anförande om hur det gick till förr och hur de fantasifulla abiturientmössorna kunde se ut. En elev från varje klass höll tal och det skålades också i (alkoholfritt) bubbel, dagen till ära. När den glädjefyllda studentsången steg mot taket kändes det på allvar – nu är inte studenten långt borta.

Tack alla för en minnesvärd abiturient! Nu önskar vi er alla stort lycka till med sista tiden på gymnasiet.

Foto: P-O Rosén, Strängnäs