Semifinal i SM i skolmat

mat-sm


Recepten är något extra på Europaskolan, både för grundskolan och gymnasiet. Det anser juryn i Skolmatsgastro, där vi nu har gått till semifinal.

Inspiration till ännu bättre skolmat och ökad status för landets skolkockar – det är målet med Skolmatsgastro, SM i skolmat.

Bakom Skolmatsgastro står Kungsörnen och Felix. De tävlande skolorna har bland annat fått skicka in sina bästa recept, och efter en heldags arbete har juryn valt tio skolor.

Vårt matlagningsteam på Europaskolan Rogge och Europaskolan Strängnäs är nu i semifinal. I veckan kommer delar av juryn att besöka skolorna, för att därefter utse finalisterna.

Finalen går av stapeln på GastroNord den 6 maj, då fem lag ska tävla om förstaplatsen.

Priset är en ”oförglömlig gastronomisk inspirationsresa i Europa”. Vad kan väl passa bättre, för en Europaorienterad skola som vår?

Stort grattis och fortsatt lycka till, önskar vi våra kockar och övriga medarbetare i måltidsverksamheten!

Anna-Lena Bresell och Eva Pettersson

Läs mer om Skolmatsgastro här >

Tre frågor till Mattias Holmberg, köksmästare:

1. I tävlingen ingick det att komponera en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Vilka rätter valde ni?

– Som varmrätt lagade vi bakad fläsksida med rostad rotfruktspuré, smaksatt med senap, picklad rödlök samt vår hemmakokta kalvsky. Den vegetariska rätten blev grönsaksbiff med chilimarinerade bönor och limedressing. Slutligen lagade vi sötpotatissoppa med matkorn och nybakt foccacia.

2. Vilken är din egen favoriträtt?

– Av dessa rätter föredrar jag fläsksidan. Annars är min favoriträtt stekt fläsk med löksås!

3. Hur laddar ni nu inför semifinalen?

–  Det är nu bara att jobba på som vanligt, jag är trygg med vårt dagliga arbete och ser fram emot att visa upp vårt kök och vår arbetsmetod för juryn.