TEMAVECKOR ”PÅ RESANDE FOT”
Vecka 13
- Pad thai
- Palak paneer
- Köfte
- Stekt fläsk med raggmunk och lingon
Måndag 26 mars
Sista veckan på resan och vår tripp har fortsatt västerut. Vi hamnar i Thailand, ett ganska fattigt land där i dag många livnär sig på turismnäringen. Det är antagligen därför vi i dag har ”thai-maten” utbredd över västvärlden. Vi kommer tillaga en av deras kanske mest kända rätter, Pad Thai Gai, som är wokad kyckling med nudlar. I väntan på varmare sommardagar så värmer vi oss nu med denna smarriga wok.
Tisdag 27 mars
Vi mellanlandar i Indien som är världens näst folkrikaste land, här anses kokkonsten vara helig och man använder väldigt mycket kryddor. Över 80 % av landets invånare är vegetarianer och vi ska i dag tillaga Palak Paneer, som är en härlig gryta med bland annat tofu, ingefära, vitlök och kryddblandningen garam masala.
Onsdag 28 mars
Snart på hemmaplan igen och vi landar i ett land som ligger både i Asien och Europa. Med turiststäder som Alanya och Side så har Turkiet länge varit ett populärt resmål. Köfte som vi ska äta i dag är ett samlingsnamn för färsrätter i Turkiet, namnet kommer från persiskan och betyder knådad. Vi lagar vår med spiskummin och vitlök och serverar i en härlig tomatsås.
Torsdag 29 mars
Efter snart fyra veckor på resande fot har vi nu landat hemma i Sverige igen. Förhoppningsvis med många insikter om andra kulturer och smaker, men jag tror även att många har känt igen en hel del av de rätter vi smakat under resans gång.
Nu laddar vi för påsklov och äter en svensk klassiker, en riktig lyxrätt enligt mig: stekt rimmat sidfläsk, frasiga raggmunkar och rårörda lingon.
Vecka 12
- Kycklingfilé med chimicurry och pasta
- Feijoada – brasiliansk bön- och fläskgryta
- Tacos
- Hamburgare & Amerikanska pannkakor
- Sushi & Bulgogi
Måndag 19 mars
Ut på böljan blå mot sydväst, vi byter världsdel och hittar längst söderut på den sydamerikanska kontinenten. I Argentina äter man stora mängder nötkött och det är en av deras största exportvaror. Maten liknar den som serveras i Italien och Spanien, mycket tack vare europeiska upptäcktsresande som tagit råvaror och smaker mellan Europa och Sydamerika. Här testar vi chimichurri som är en klassisk argentinsk sås och vi äter den till en svensk kycklingfilé som vi serverar med pasta.
Tisdag 20 mars
Norrut mot kontinentens största land, Brasilien, som kanske är mest kända för sina fantastiska fotbollsspelare och sin djupa djungel. Här ska vi laga deras nationalrätt som är Feijolada, en gryta på svarta bönor, nötkött och korv. Även här ser vi spår av Europas kolonisering då maträttens ursprung anses vara från Portugal.
Onsdag 21 mars
På vår resa norrut så stannar vi till i Mexiko vars tidigare namn var ”Nya Spanien”, vilket skvallrar om våra europeiska länders utspridning. Ursprungsbefolkningen tillhör mestadels olika indianstammar, där några stammar i dag fortfarande lever på landets västkust. Maten är ofta kryddstark, majs tillhör basfödan och det är ingen hemlighet att deras tacos blivit en riktig världshit
Torsdag 22 mars
Nu når vi upp till USA, landet dit folk emigrerat under århundranden. Gällande mat så ser vi influenser från hela världen och genomgående så ser vi generellt stora portioner. I dag ska vi tillaga, vad som har blivit en, snabbmatsklassiker – hamburgaren. Du hittar den med jämna mellanrum längst vägarna och alla med skiftande kvalitet, i dag får du montera den med dina egna favorittillbehör, då måste den väl ändå bli som bäst?
Fredag 23 mars
Vi tar flyget samma väg som de amerikanska stridspiloterna under andra världskriget och hittar oss själva längs Asiens östkust, närmare bestämt tar vi sikte på Japan och Sydkorea. Här har vi en matkultur med tydliga fiskartraditioner och självklart ska alla få testa Japans stora grej, sushi. Vi erbjuder även en typisk koreansk rätt, bulgogi, deras variant på tacos där kryddat och stekt kött äts ur ett salladsblad tillsammans med ris, kimchi och söt-stark sås. I det asiatiska köket är, som ni kanske förstår, riset en basföda som serveras varje dag.
Vecka 11
- Paella con gambas y pesca
- Tangia – marockansk köttgryta
- Böngryta från Nigeria
- Etiopisk kyckling ”berberi” med couscous och yoghurtsås
- Bobotie – köttfärs med curry och russin
Måndag 12 mars
Vi drar oss västerut till Spanien, medelhavskusten erbjuder en bra start på veckan och från några fiskare i hamnen kan vi hämta de nyfångade skaldjuren som vi ska använda i vår saffransdoftande paella. Spanien, som även är smårätternas hemland med all deras tapas, har tillsammans med övriga medelhavsländer en högre medellivslängd. Detta förklaras till stor del av deras matkultur som innehåller mycket frukt, grönsaker, fisk och skaldjur samt olivolja.
Tisdag 13 mars
Resan tar oss bara ett stenkast över Gibraltar sund, då har vi bytt världsdel och befinner oss i nordligaste Afrika. Marocko är landet och det anses vara ett av de länder med flest influenser av olika folkslag och kulturer. Mycket tack vare den naturliga passage, och därmed färdväg, landet är mellan kontinenterna. Vi ska laga en köttgryta och använder oss av vanliga kryddor såsom spiskummin, saffran och vitlök. Namnet Tangia kommer från den lergryta som grytan traditionellt tillagas i.
Onsdag 14 mars
En skakig bussfärd tar oss söderut till Nigeria, Afrikas folkrikaste land. Nigeria har naturtillgångar som består av olja som man exporterar, men med en så stor befolkning och utan pengar till att importera mat så kan landet drabbas av stora svältkatastrofer vid torka. Vanliga växter är bönor, majs, ris, hirs och morötter. Vi kokar en kryddig majs- och böngryta med chilipeppar, ingefära, korianderfrön och vitlök.
Torsdag 15 mars
Färden tar oss i rak östlig riktning och vi har siktet på Etiopien, ytterligare ett folkrikt land, där majoriteten av invånarna arbetar inom jordbruket och den vanligaste exportvaran är kaffe. Vi kommer i maten använda oss av en kryddblandning som heter Berberi och som är väldigt vanlig i det etiopiska köket.
Fredag 16 mars
Vi ska ta en lång färd söderut, fågelvägen nästan lika långt som hem till kyliga Sverige, till Afrikas sydligaste spets och landet Sydafrika. Det är ett gammalt koloniland där flertalet europeiska flottor mellanlandat på sin väg mot Indien eller Kina. I nutidshistoria så är landets apartheid en mörk fläck där landets invånare delades upp beroende på hudfärg, detta avskaffades 1990 och bara fyra år senare blev frihetskämpen Nelson Mandela president och anses i dag vara en nationalikon. Dagens rätt, bobotie, är en klassisk köttfärsgratäng med curry och russin.
Vecka 10
- Lax på norrländskt vis med mandelpotatis
- Poronkäristys – renskav, lingon och potatismos
- Bratwurst mit Sauerkraut und Kartoffeln
- Moussaka
- Spaghetti Bolognese con Parmigano Reggiano
Måndag 5 mars
Vi börjar i norra Sverige, med en rätt som finns i många olika varianter. Vår variant med lax och en sås på grädde, grov senap och massor med färska örter tycker jag är trevlig och blir en bra start på vår resa. Denna rätt är tänkt att kunna lagas i en och samma panna efter en lyckad fiskedag, där du kokar såsen samtidigt som fisken tillagas; det är bara att föreställa dig framför en öppen eld vid en älv i Norrlands skogar. Smaklig spis – resan har börjat.
Tisdag 6 mars
Vi tar oss vidare, över Bottenviken och in i vårt östra grannland. Där mattraditionerna får oss att tänka på rågbröd, korv, piroger och memma. Jag tänkte däremot hålla oss till de norra delarna där det likt i Sverige finns en långt gående tradition med renskötsel. Så dagens rätt blir en viltskavsgryta som vi serverar med rårörda lingon och potatismos.
Onsdag 7 mars
En kort flygtur eller en längre båtresa för de flygrädda tar oss till Tyskland. En storproducent när det kommer till fläskkött och en av världens största exportörer av varan. Däremot serverar vi på Europaskolan enbart svensk gårdsgris. Dels för de striktare djurhållningsreglerna vi har, dels för att gynna den svenska bonden. Tysk mat är traditionellt mycket långkok, korv och kål. Perfekt för kyligare dagar. Dagens rätt blir en tysk klassiker med en vitlökskryddad Bratwurst som vi serverar med surkål och kokt potatis.
Torsdag 8 mars
Efter att ha legat och småpruttat hela natten efter all kål vi åt i går så tar vi oss ner till Medelhavet och får lite välförtjänt vårvärme. Grekland står på agendan och förutom tzatziki och oliver så är väl deras nationalrätt moussaka den mat som de är mest kända för. Vi gör vår med sojaprotein för att dra ner på veckans köttkonsumtion.
Fredag 9 mars
Vi avslutar vår första resvecka med klassiska Italien, kanske stannar vi över helgen och spanar in mäktiga Colosseum där gladiatorspelen skedde. Italiens mat har spridit sig vitt över världen med framför allt pizzan, och även om det mesta tyder på att pastan härstammar från Kina så är det utan tvekan italienarna som förfinat och spridit den över världen. Vi kokar en mustig Bolognese som betyder ”köttragu från Bologna” och serverar den då självklart med spaghetti och parmesanost