Pontus – Senior Credit Analyst på Deutsche Bank i Berlin

Pontus Ferno

Program/klass på Europaskolan Strängnäs: Europaprogrammet, EU05
Avgångsår: 2008

pontus-europaskolan

Fredrik Hellman, Anders Backman, Pontus Ferno, Philip Göransson. Team Sweden CFA Institute Research Challenge vid EMEA Final i Milano, Italien.

Pontus Ferno gick ut Europaskolan Strängnäs 2005. I dag arbetar han som Senior Credit Analyst för Norden på Deutsche Bank i Berlin. Där stortrivs han och hoppas bli kvar ett bra tag. Men vad gjorde han före det? Och vad har han för råd och tips till andra? Här får du ta del Pontus inspirerande historia.

Vad gjorde du direkt efter gymnasiet?

– Som de allra flesta förmodligen upplever situationen så hade jag ingen aning om vad jag egentligen ville arbeta med när jag tog studenten. Det som jag däremot visste var dock att jag ville bli flytande i franska. Det kändes frustrerande att jag trots den energi som jag hade lagt ned på att lära mig språket ännu inte behärskade det fullt ut. Ungefär en vecka efter att ha sprungit ut genom Philosophicums dörrar bar det därför iväg till Disneyland Resort Paris där jag spenderade sommaren 2005, iklädd antingen baseballkläder eller cowboyutstyrsel.

När folk frågar brukar jag beskriva tiden vid Disneyland som en ”upplevelse”. För trots att detta enligt Disney ska vara ”The Happiest Place on Earth” så var inte varje dag fantastisk. Efter Disney så blev det en sväng hem till Sverige, där jag från att ha oroat mig över att inte ha något att göra gick till att arbeta både full tid som lärarvikarie under dagarna och som servitör under kvällarna.

Ett halvår senare var det återigen dags att lämna föräldrahemmet och återigen gick färden till Frankrike. Denna gång förbyttes dock Sleeping Beauty Castle och Långben mot Alpernas berg och Grenoble. För att göra en lång historia kort (om ni någon gång träffar en alumn från EU05 så fråga gärna efter Pontus ”korta version” så får ni se vad ”kort” egentligen innebär), så tillbringade jag ett halvår med skidåkning och franskastudier innan jag efter ett sommarstopp i Sverige for till Georgia i USA som Rotarystipendiat. Tanken var faktiskt att stanna vid mitt amerikanska universitet för hela utbildningen men av flera anledningar – framför allt magkänsla – så beslutade jag mig för att pröva på det svenska studentlivet vid Linköpings universitet.

Att byta USA mot en vindpinad Östgöttaslätt kan tyckas som ett steg bakåt men beslutet är något som jag aldrig ångrat. Tvärtom är jag övertygad om att jag aldrig skulle ha kunnat genomgå en sådan personlig utveckling som under tiden i Linköping: Den gjorde mig till den jag är i dag. Som man säger, ett steg bakåt och två steg fram.

Läs intervjun i sin helhet här >