Alla vilda (2004) av Birgitta Stenberg

Birgitta_Stenberg

När jag lade ifrån mig Birgitta Stenbergs (1932–2014) självbiografi Alla vilda infann sig en känsla av att jag inte riktigt har levt ut under mina ungdomsår.  Ni vet – inte tagit till vara på den där tiden då det är tillåtet att vara lite normbrytande, att gå emot strömmen, att testa gränser och prova sig fram. Vara lite vild helt enkelt. Jag trodde att jag hade det dock, för visst prövade jag att veckla ut mina ännu fjuniga vingar för att testa om de bar mig. Och visst flög jag en bit och kanske var jag litet gränsöverskridande om jag tänker efter riktigt riktigt noggrant. Men efter att ha läst denna vilda bok inser jag att jag inte alls har varit någon tygellös äventyrare à la Stenberg, som till och med hade en romans med kung Farouk av Egypten, utan bara en helt vanlig tonåring med storslagna drömmar.

Birgitta Stenberg, som föddes i Stockholm 1932 och kom att växa upp i Visby och senare Bromma, levde ett oerhört rikt och spännande liv. Under sina levnadsår kom hon att resa världen över (hon studerade bland annat i Paris som ung), hon umgicks i konstnärs- och bohemkretsar och anammade själv en alternativ livsstil som bisexuell och frispråkig liberal. Hon kom under en tid på 1960-talet också att dras in i ett allvarligt amfetaminmissbruk, en period hon öppet berättar om i Rapport (1969) – en av sina självbiografier.

Alla vilda kom ut 2004 och är en fortsättning på den svit av självbiografiska böcker som tar sin början med boken Kärlek i Europa (1981), där hon lyfter fram sina tidiga ungdomsår.  På ett naket och osentimentalt sätt berättar Birgitta Stenberg om sina ungdomsäventyr nere på kontinenten.  Med 1950-talet och ett, efter det sex år långa kriget, nyväckt Europa som fond låter hon oss ta del av den rastlösa ungdomens iver att följa sina drömmar, i Birgittas fall – handlade det om att bli författare och att ”höra hemma någonstans”.

Hennes längtan bort från Sverige och tristessen förde henne, tack vare några nyfunna vänner, till Cataluna på Mallorca. Hon skriver: ”Min svarta Remington resemaskin, kraftig och trygg, stod på skrivbordet i arbetsrummet. Egentligen var det märkligt att jag vågade sätta mig vid den dag efter dag, som om jag varit en riktig författare. Jag var redan tjugo år och hade inte fått ett ord publicerat. Nå, jag hade heller inte försökt mer än en gång för tre år sedan då jag blivit refuserad.” Med sitt öppna sinnelag och sina författardrömmar dras hon snart in i en gemenskap av likasinnade författare, konstnärer och bohemer – alla med en fäbless för en gränsöverskridande livsstil där de heteronormativa värdena ifrågasattes. Stenberg själv drogs till exempel både till män och kvinnor och mötte ibland stort motstånd i en tid då homosexualitet ofta betraktades som ”samhällsfarlig”.

Bland dessa frisinnade outsiders känner Birgitta Stenberg att hon funnit en tillflyktsort – hon uttrycker sin känsla av tillhörighet på detta sätt: ”Den djupsvarta natthimlen med stjärnorna välvde sig tätt över oss. Jag trivdes som ingenstans tidigare, i musiken och samtalen som rörde skvaller om händelser på Broadway och i the Village (…) Här, äntligen, tyckte jag mig ha nått exakt vart jag ville i livet. Att få uppleva deras dolce vita var något helt nytt för mig, plus allt detta kunnande jag själv inte hittat fram till tidigare. Det stora havet upprest mot horisonten innebar inte längre att jag drömde om vad som låg bortom det. Jag var framme.”

Hennes längtan efter att lära sig italienska för henne dock så småningom till Rom, och hon lämnar den spanska grönskande ön vid Medelhavet och den brokiga skaran av sökare bakom sig.  I Italien försörjer hon sig som nattklubbssångerska och sekreterare åt kung Farouk av Egypten (som hon också inleder en romans med). Men även detta äventyr får ett slut och när vi lämnar den unga Birgitta är hon tillbaka i Sverige och flickrummet i Bromma. Men hon är alldeles säker på att hon kommer att få sitt manuskript publicerat av något förlag och med ungdomens känsla av oövervinnerlighet förseglar hon sitt öde.

Sofia Engström, lärare i svenska och historia