Erica och Ellen bland Sörmex-vinnarna 2014 med Attractive magnet


formex

Två elever från Europaskolan Strängnäs är bland vinnarna i idétävlingen Sörmex 2014. Det är Ellen Johansson och Erica Bergstedt i FÖ12, med smarta magneter som håller reda på örhängen.

Ett borttappat örhänge blev startskottet för elevernas innovation. Hur skulle man kunna förhindra att örhängen kom bort från varandra? Erica och Ellen, som går på Företagar­programmet, började fundera. De kom i gång på allvar när de skulle starta ett UF-företag och just ”söka en lösning på ett vardagsproblem”.

Lösningen blev en liten magnet, som fick namnet Attractive magnet. Magneten sitter i fästet till varje örhänge och gör att de kan sättas ihop med varandra när de inte används. En både genial och enkel lösning. Dock var det inte helt enkelt att ta fram den nya produkten. Verktyget som behövdes var kostsamt, men ett företag hjälpte till att ta fram en prototyp.

Efter tips av sin lärare, ställde sedan eleverna upp i Sörmex 2014 där de gick raka spåret till vinst. De har dessutom vunnit en pitchtävling på skolan och en tävling i Strängnäs Business Park.

Sörmex är en idétävling med syfte att främja innovationer i Sörmland. Tävlingen startade på initiativ av Idélab på Mälardalens Högskola, och genomfördes för första gången 2013. I dag samordnas projektet av Munktell Science Park i Eskilstuna och finansiär är Regionförbundet Sörmland.

Attractive magnet kommer nu att ställas ut på Formexmässan, 14 till 17 januari. Det är många som är intresserade av produkten och en förserie ska tas fram.

Ellen och Ericas mål är att deras örhängsfästen ska börja säljas i butiker och ersätta vanliga fästen. Borttappade örhängen blir då ett minne blott!

Vi är mycket stolta över våra innovativa elever och önskar fortsatt lycka till med Attractive magnet!

Läs mer om Sörmex 2014 här > 
Läs om Formexmässan här >