Alva fick första pris i Francophonie-tävlingen

Alva

För fjärde året i rad är Europaskolan Strängnäs vinnare i Francophonie-tävlingen. I år kom Alva Olin-Karlsson, KFSCI13, på första plats i kategorin 16–19 år.

I årets Francophonie-tävling skulle eleverna skriva ett lagförslag som illustrerade principen ”En framtid för alla: Vi är olika, men vi har samma rättigheter och samma skyldigheter”. Texten skulle bestå av 4 000–5 000 tecken och skrivas på franska.

Alva valde att skriva en lag som försvarar homosexuella mot de kränkningar som de är utsatta för.

Från vår skola deltog också Matilda von Schéele, EU13, och Alexander Zanton, EU11. Matilda valde att försvara yttrandefrihet och Alexander hade ett förslag för att reformera hela det högre utbildnings­väsendet.

Alvas pris är en vecka i Troissy i Champagne i sommar, med allt inkluderat. Det är företaget Excellencia,  som sponsrar resan, vars värde är 30 000 kronor. I Troissy väntar en vistelse på slottet, med mat och logi samt en lektion i franska varje förmiddag. Eftermiddagarna får ägnas åt fria aktiviteter, till exempel utflykter till Paris, Reims, Eurodisney eller Parc Astérix.

Prisceremonin kommer att äga rum på Franska residenset i Stockholm, Narvavägen 26, den 20 maj, klockan 17.00. Alla som vill komma från Europaskolan Strängnäs är välkomna.

Vi skickar våra varmaste gratulationer till Alva för den hedervärda insatsen och önskar henne en fantastisk sommar i Frankrike! Grattis också till Caroline Noreen, elevernas engagerade fransklärare!

Thomas Axelsson

Alvas bidrag på franska och i svensk översättning >

Läs mer Francophonie-tävlingen här >