Minnesvärd avslutningsvecka på Europaskolan Malmköping

Nu är läsåret slut för Europaskolan Malmköping, efter en annorlunda men minnesvärd avslutningsvecka – inte minst för årskurs 9. Trots speciella förutsättningar hade vi en mycket stämningsfull avslutning. Varmt tack allihop för det!

Först ut under avslutningsveckan var femkampen, där niorna tävlade mot personalen i både klassiska och mer ovanliga grenar, såsom halkbana på presenning och irländsk julafton. (För förklaring av de olika grenarna, se skolans Facebooksida.)

Som traditionen bjuder hade lagen klätt ut sig enligt olika teman. Personalen kom som de kände sig, det vill säga som zombies och prinsessor, medan 9A körde hårdrockstema och 9B ett yrvaket pyjamasparty. Yrvakna var de dock inte när det var tävlingsdags. Efter att ha kämpat väl i alla fem grenar stod resultatet klart: 9B vann femkampen och 9A kom som god tvåa medan personalen blev utklassad.

Skolavslutning för årskurs 9, tisdagen den 9 juni

I coronapandemins spår fick vi lov att förändra avslutningsprogrammet. I stället för den traditionsenliga stora avslutningen på skolhusets baksida blev det på tisdagen en exklusiv avslutning för enbart årskurs 9.

Niornas skolavslutning höll vi utanför Malmköpings stadshus, där rektor Stephan Eriksson höll tal liksom representanter från respektive klass. Båda klasserna sjöng också ett medley tillsammans.

Det delades även ut ett antal stipendier, innan eleverna – sist men inte minst – fick sina slutbetyg och varsin ros. Många känslor blev det förstås hos både personal och elever, då våra vägar nu skiljs åt.

När ceremonin var över vankades det en trerätters lunch inne i stadshuset. En delikat och högtidlig avslutning på högstadietiden!

Skolavslutning för årskurs 4–8, onsdagen den 10 juni

På onsdagen var det skolavslutning för årskurs 4–8. Alla klasser samlades i sina klassrum med sina klassföreståndare och övrig personal. Inledningsvis tittade respektive klass på en video som musikläraren hade producerat, där elever från mellanstadiet sjöng skolavslutnings­sånger. Två elever i årskurs 7 sjöng också Darins ”En säng av rosor”. I videon höll även rektor ett kort tal.

Klockan 09.00 samlades årskurs 7 ute på skolgården för utdelning av Axels stipendium. Det är ett stipendium som vi årligen delar ut till Axel Göranssons minne, en elev som gick ur tiden i en olycka år 2015. Axel var en väldigt god vän, och därmed föddes tanken att hedra hans minne med både ett stipendium och en årlig vänskapsdag (läs mer via länk nedan).

Oskar Pettersson Berg blev årets mottagare av stipendiet, med följande motivering: “För ditt mod att alltid vara dig själv i alla lägen och därmed bidra till att andra elever känner att de också vågar och får möjlighet till detta. Du står emot grupptryck och håller fast vid dina starka och sunda grundvärderingar. Du är helt enkelt en bra förebild för andra.” Varmt grattis, Oskar!

Efter stipendieutdelningen fortsatte sedan avslutningen i klassrummen, innan det var dags att stänga porten och kliva ut i den lockande sommaren.

Stort tack för det här läsåret, allihop: elever, personal och vårdnadshavare! Vi önskar er en riktigt skön och avkopplande sommar och ser fram emot att ses i höst igen. Till våra nior vill vi säga varmt lycka till på er fortsatta väg i livet!

Läs mer om Vänskapsdagen till Axel Göranssons minne >