Läs om Benninges fascinerande historia:

Från hushållsskola till friskola – en viktig del av Strängnäs som skolstad

Vad fanns i Benninge, på Långberget, före Europaskolan Rogge? Jo, en skola för hemmets sysslor som med tiden blev lanthushållsskola och sedan gymnasium. Möt Eva Sack, friherrinnan som var en framgångsrik entreprenör! Med hushållsskola för alla samhälls­klasser ville hon göra skillnad i samhället. Följ med Eva och hennes efterträdare på den fascinerande resan genom Benninges historia, från 1908 till i dag.

Sackska huset, så heter det röda trähuset i Benninge, som är Europaskolan Rogges äldsta byggnad.

Sommaren 1908 kom sex unga kvinnor hit för att börja på Eva Sacks hushållsskola. Här skulle de lära sig allt man behöver kunna för att sköta ett hem: från vävning och sömnad till slakt och matlagning.

Åtta år senare blev Benninge lanthushållsskola. Skolan växte och under 40-talet fick villaägarna vid berget även grisar som grannar …

Men vem var egentligen entreprenören Eva Sack? Varför lämnade hon herrgårdslivet för att starta eget och varför ville hon utbilda kvinnor i alla samhällsklasser?

Läs den fascinerande historien om Benninge här på Europaskolans webbplats, via länken nedan.

Klart är att Benninge har spelat en viktig roll i skolstaden Strängnäs, både utbildnings-mässigt och kulturellt. Det betonar Sörmlands läns museum, som har en stor och värdefull samling från Benninge. Nyfiken på att veta mer?

Här kan du läsa hela den spännande historien om Benninge >