Ladan

Ladan är en plats för fritid och avkoppling, för dig som går på högstadiet. Här kan du fika, spela spel eller bara hänga med dina kompisar. Lokalerna består av nio rum som ligger på två våningar i Sackska huset. Det är Europaskolan Rogges äldsta byggnad, från 1908, som i nästan 80 år var en mycket populär hushållsskola. Våren 2021 flyttade Ladan in här i helt nyrenoverade lokaler.

Spela spel eller kort? Plugga eller snacka bort en stund? Valet är ditt! Kanske vill du bara koppla av en stund i soffhörnet och ladda batterierna med fika. Här kan du även hämta rastmaterial, som till exempel fotbollar, basketboll eller pingisrack.

I Ladans café kan du köpa varm choklad, smoothie och toast, med mera. Obs, vi tar endast kontanter i caféet.

När skoldagen är slut erbjuder vi läxhjälp i Ladan, veckans tre första dagar. Här är tiderna för läxhjälpen: måndagar 14.30–16.30, tisdagar 14.30–15.30 och onsdagar 14.30–16.30.

I samband med att läxhjälpen startar kan alla elever handla i vårt café, inte bara högstadiet. Passa på att fylla på med energi innan läxhjälpen drar i gång!

Kul att veta: Ladan ligger i ett hus som byggdes år 1908 för att bli Benninge Hemskola, sedermera Benninge Lanthushållsskola och därefter ett gymnasium med specialkurser inom konsumtions- och hushållsområdet.

Hushållsskolan blev mycket populär och startades av den driftiga friherrinnan Eva Sack, som ville utbilda kvinnor från alla samhällsklasser i hemmets skötsel och djurhållning. I dag, över 100 år senare, är det Ladan som använder husets översta våningar, som dessutom är helt nyrenoverade våren 2021.

Läs gärna den fascinerande historien om Eva Sack och hennes hushållsskola här >

Fotnot: Namnet Ladan hänger kvar från den tid då lokalen låg just i en lada på skolområdet.


Kontakt

Kim Karlsson
E-post: 
kim.karlsson@europaskolan.se