Före detta Roggeeleven Sara Elmgart har vunnit pris för ”Det arbete som utmärker sig inom matematik” i Forsknings-SM 2020

Vi har fått glada nyheter om vår tidigare spetselev Sara Elmgart, som numera går på Europaskolan Strängnäs. Nyligen gick hon till final i Unga Forskares stora tävling om Sveriges bästa gymnasiearbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik. Till vår stora glädje kan vi meddela att Sara vann ”Det arbete som utmärker sig inom matematik”. Stort grattis till Sara – så bra jobbat!

Sara Elmgart är en av våra tidigare elever från spetsprogrammet matematik/NO på Europaskolan Rogge. Vi minns henne som en mycket ambitiös och framgångsrik elev – och därför är det extra roligt att höra om hennes fortsatta framgångar.

I dag går Sara Elmgart på Europaskolan Strängnäs, där hon fortsätter sina studier på spetsnivå genom att läsa spetsutbildningen Science.

Nyligen tävlade hon hos Unga Forskare med ett gymnasiearbete där hon simulerade hörselnedsättningar, bland annat sin egen. Gymnasiearbetet, som har namnet ”Hör som en hörselskadad – att simulera en hörselnedsättning i GNU Octave”, ledde henne till Sverigefinalen på Utställningen Unga Forskare. (Läs mer om Saras gymnasiearbete via en länk nedan.)

Utställningen Unga Forskare är inte bara Sveriges största vetenskapsmässa utan också landets största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Tävlingen har arrangerats sedan 1963, och varje år tävlar hundratals elever i en digital uttagning samt i semifinaler runt om i Sverige.

Beroende på vilket ämne gymnasiearbetena berör tävlar deltagarna också om olika priser inom olika kategorier, till exempel biologisk mångfald, innovation, matematik, kemi och fysik.

I vanliga fall äger finalen rum under en hel vecka i Stockholm, med studiebesök, föreläsningar och presentationer av projekten. På Tekniska museets stora utställning får deltagarna också visa upp sina arbeten för allmänheten. Den sista dagen brukar det vara prisutdelning på museet, med avslutningsmiddag på kvällen.

I år blev förstås detta inställt och finalen ägde i stället rum digitalt, på grund av den rådande coronapandemin. Sara Elmgart berättar själv hur det gick till:

‒ Juryn delade en drive-mapp med mig där jag fick lägga in det som skulle varit tillgängligt i montern på Tekniska museet samt en maximalt fem minuter lång video där jag presenterade mitt projekt. Sedan fick vi också ett schema för 15 minuter långa intervjuer med jurymedlemmar via Skype.

Måndagen den 6 april var det dags att meddela namnen på vinnarna – och till både vår och Saras stora glädje var hon en av dem!

‒ Då fick jag höra mitt namn läsas upp som vinnare av det enda matematikpriset, ett diplom från Mu Alpha Theta, National High School and Two-Year College Mathematics Honor Society, USA.

Sara Elmgart vann kategorin ”Det arbete som utmärker sig inom matematik” med följande motivering: ”Ett självständigt, välmotiverat och innovativt projekt. Stipendiaten är driven, ambitiös och engagerad i sitt ämne.”

Vad betyder då detta pris för Sara och fortsättningen för hennes projekt?
‒ Det är jätteroligt att min idé om att simulera en hörselnedsättning kan bli verklighet och att den uppskattas av andra! Att få just matematikpriset känns också väldigt kul.

Sara Elmgart tycker också att det är imponerande att Unga Forskare lyckades genomföra tävlingen, trots de rådande omständigheterna. Men naturligtvis hade en tävling på plats varit bäst:

‒ Jag hade verkligen sett fram emot att lära känna de andra deltagarna från hela landet. Det var det som var roligast under semifinalen.

Vi på Europaskolan Rogge är så stolta över dig, Sara, och önskar dig varmt lycka till även framöver!

Läs mer om Sara Elmgarts gymnasiearbete här >
Se Unga Forskares video på Facebook där vinnarna av årets priser och stipendier tillkännagavs > 
Läs Eskilstina-Kurirens intervju med Sara Elmgart (för prenumeranter) >