Sara Elmgart från Europaskolan Strängnäs går till final i Unga forskares tävling om Sveriges bästa naturvetenskapliga gymnasiearbete

Hur kan man få andra att förstå hur det är att ha en hörselnedsättning? Det bestämde sig Sara Elmgart för att utforska i sitt gymnasiearbete. Nu har hon simulerat sin egen hörselnedsättning – och går till riksfinal i Unga forskares nationella tävling för gymnasieprojekt.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Idén är att ge unga personer en möjlighet att lyckas bättre med sina gymnasiearbeten eller egna projekt, samtidigt som de får en chans att ta dem ett steg längre.

Sara Elmgart från Europaskolan Strängnäs tävlar med ett gymnasiearbete där hon simulerar sin egen hörselnedsättning. Det gör hon på ett inspelat ljud, med matematikens och fysikens hjälp (Fourieranalys). Genom detta kan alltså vi andra få uppleva hur det är att höra som Sara eller som någon annan med en annan hörselnedsättning.

Nu har hon gått till final som en av 55 bland hundratals tävlande – något som gör oss mycket stolta och glada!

Vi bad Sara berätta lite mer om hur hon fick idén till gymnasiearbetet och vad hon hoppas att det ska leda till.

‒ Jag har själv en hörselnedsättning och vet att det kan vara svårt att förklara för andra hur man påverkas av det, säger Sara. Något som skulle hjälpa mig och många andra att förklara det är om normalhörande kunde få höra genom våra öron. Min simulering syftar därför till att skapa sådana ljudfiler.

Sara hade själv letat efter bra simuleringar av sin hörselnedsättning, men eftersom den är ganska ovanlig kunde hon inte hitta någon.

‒ Då funderade jag på om jag skulle kunna skapa en simulering själv, som mitt gymnasiearbete. Jag tyckte det lät jättekul, men trodde det skulle vara alldeles för svårt. Jag pratade med min handledare Erik Waltersson och han tyckte det lät som en jättebra idé.

Sara Elmgart började prova sig fram och lyckades till slut skapa simuleringen, efter många timmar av sökning på internet, kodande och funderingar kring oväntade problem. För att skapa simulatorn programmerade hon i gratisversionen av Matlab.

‒ Jag har nu skapat ett filter som ljudfiler får gå igenom där jag tar bort de ljud en hörselskadad inte hör, fortsätter Sara. Sedan sparar jag ner den nya ljudfilen, och när man spelar det obehandlade och det behandlade ljudet efter varandra hörs skillnaden.

Sara tävlar med sitt arbete i riksfinalen den 30 mars till 3 april. Finalen brukar hållas på Tekniska museet men kommer i år att ske digitalt. Men oavsett hur det går, hoppas hon förstås på att det ska finnas en framtida användning för hennes idé:

‒ Jag tänker att en bra simulering kan öppna dörren till att på ett enkelt sätt berätta om sin egen hörsel och det osynliga hinder man faktiskt måste leva med varje dag. I den bästa av världar skulle programmet jag skapat vara tillgängligt för alla. Man kan nämligen lägga in i princip vilket så kallat audiogram som helst, det vill säga: vilken hörselnedsättning som helst kan simuleras. Dessutom på vilken ljudfil som helst. Då skulle man enkelt kunna simulera sin egen nedsättning och visa för nära och kära.

Vi instämmer förstås i Saras förhoppning och gläds med henne åt den välförtjänta framgången.

Återigen ett stort grattis, Sara! Vi önskar dig varmt lycka till i finalen.

Läs mer om utställningen Unga forskare här >